Pákistán, Ukrajina a závody o munici třetích stran

26. 10. 2022

čas čtení 4 minuty
Ve spěchu kvůli získání dělostřelecké munice se Ukrajina a její spojenci obrátili na Pákistán - a vzdušný most, který poskytla vojenská nákladní letadla, informuje Elisabeth Gosselinová-Maloová.

V prosbě o pomoc v červnu tohoto roku ukrajinský zástupce velitele vojenské rozvědky Vadym Skibitskij řekl novinářům, že konflikt s Ruskem "je nyní dělostřeleckou válkou, kterou prohráváme, protože Ukrajina má jeden dělostřelecký kus na 10-15 ruských děl a téměř jsme spotřebovali veškerou munici." Přestože Spojené státy a spojenci v Evropě již dodávali granáty na Ukrajinu, sami zjistili, že jejich zásoby také klesají alarmujícím tempem. V překvapivém vývoji se Pákistán ukázal jako důležitý zdroj a byl zřízen vzdušný most, který měl na Ukrajinu přivézt tolik potřebnou munici.

Ve válce, kde se dělostřelectvo stalo králem, hledaly Rusko i Ukrajina jakýkoli způsob, jak doplnit své zásoby munice. Ruské ztráty hlavních skladovacích oblastí zbraní, zejména kvůli přesným úderům ukrajinských raketových systémů (HIMARS), jen urychlily jeho potřebu čerstvé munice.

Ukrajina spotřebovala své dělostřelecké zásoby ze sovětské éry jen pár měsíců po válce a spolykala vše, co jí spojenci mohli dát. Zdá se, že tyto obavy účinně zaručily posílení kapacity a kreativity výrobců i států, protože Rusko i Ukrajina se obrátily s žádostí o odpovědi na nepředvídané partnery.

Státům NATO používání standardních ráží umožňuje další sdílení zásob munice. Ale několik měsíců po začátku konfliktu musel Západ uvažovat mimo běžný rámec, aby doplnil zásoby ukrajinského dělostřelectva, které se v té době skládalo ze směsi ráží a typů ze sovětské éry a NATO.

Počínaje 6. srpnem začali analytici otevřených zdrojů odhalovat, že letoun britského královského letectva (RAF) C-17 Globemaster III (sériový ZZ143) prováděl téměř každodenní lety z rumunského mezinárodního letiště Cluj nebo RAF Akrotiri na Kypru do pákistánského Nur Khanu. Tento vývoj nastal několik dní poté, co Británie oznámila, že dodá Ukrajině více než 50 000 dělostřeleckých granátů sovětského typu. Během 15 dnů dokončilo úsilí o leteckou přepravu C-17 Pákistán-Rumunsko celkem 12 cest, což vedlo mnoho analytiků k domněnce, že Británie přepravuje vojenské zásoby pro Ukrajince. Mezi těmito destinacemi nebyly od 22. srpna sledovány žádné lety.

I když přesně nevíme, co tato letadla nesla, následně se objevily důkazy o 122 mm dělostřeleckých granátech HOW HE-D30 vyrobených Pákistánskými továrnami na výzbroj (POF) v ukrajinských rukou. V jednom videu, které se stalo virálním na sociálních sítích, je vidět vybalení 122mm granátů POF, je možné je identifikovat na základě několika prvků - včetně specifického balení ocelových krabic britského stylu, které společnost obvykle používá, a zapalovače typu LIU-4, které jsou také charakteristické pro 122 mm munici sovětského typu POF.

122 mm granáty HOW HE-D30 POF představují střelivo pro houfnice s maximálním dostřelem 15 km a úsťovou rychlostí 690 metrů/s. Celková hmotnost náboje, s přihlédnutím ke střele a náboji, činí zhruba 12,7 kg.

Je důležité poznamenat, že vstup pákistánské munice do konfliktu nikdy nezmění vývoj války, vzhledem k tomu, že počet odeslaných nábojů zůstává neznámý. Ale možná to hrálo významnou roli při překlenutí mezery mezi dodávkami většího počtu západních dělostřeleckých systémů a ukrajinským ukončením používání systémů ze sovětské éry.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4564

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2022