Kvůli invazi na Ukrajinu se v Rusku prohlubuje nerovnováha mezi muži a ženami

21. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
Další z vedlejších škod způsobených válkou Vladimira Putina na Ukrajině je, že zpomalila vyrovnávání nebo dokonce prohloubila obrovský rozdíl mezi střední délkou života mužů a žen. Po desetiletí byla tato propast v Rusku největší na světě, ale podařilo se ji snížit. Nyní opět roste, říkají moskevští experti.

Mezi ruskou populací, stejně jako mezi všemi ostatními, se rodí více chlapců než dívek; ale kvůli špatným společenským návykům, jako je pití a kouření, průmyslovým a jiným nehodám a účasti v konfliktech muži umírají dříve a ženy jsou ve vyšších věkových skupinách početnější než muži.

V pozdních sovětských dobách byl rozdíl v očekávané délce života mezi pohlavími patnáct a více let. Nyní klesl na devět až deset let a změny v životním stylu i v politice ruské vlády slibovaly, že jej ještě sníží. Současná hospodářská a sociální krize a válka na Ukrajině však tuto propast opět zvětšují.

V současné době je ve věkové kohortě mezi 20 a 29 lety asi 7,5 milionu mužů a 7,2 milionu žen. Ve skupině 30 až 39 let je přibližně 12 milionů každých; a mezi staršími skupinami stále více dominují ženy.

Podle Igora Jefremova, specialisty na demografii z moskevského Gajdarova institutu, existuje nebezpečí, že dnešní společenská krize šíří škodlivé návyky mezi muži rychleji než mezi ženami a že válka na Ukrajině si vyžádá více mužských obětí mezi ruskou populací. To ukončí nebo dokonce může zvrátit pokrok směrem k vyrovnání střední délky života.

Situace se nemusí vrátit k tomu, co byla před dvaceti lety, nicméně situace na takzvaném sňatkovém trhu se s největší pravděpodobností zhorší. Přestože muži ve věku 20 let převažují nad ženami, ženy čelí stále větším potížím při hledání manželských partnerů - ale ne kvůli rozdílné úmrtnosti.

Tento problém podle Jefremova souvisí se skutečností, že ženy v Rusku mají v průměru mnohem vyšší úroveň vzdělání než muži a zároveň se snaží propojit svůj život s muži, kteří mají stejný nebo dokonce vyšší sociální kapitál a úroveň vzdělání. To znamená, že ruské ženy pravděpodobně stále více cítí, že není k dispozici nikdo, koho by si chtěly vzít.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4246

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2022