Baškirští nacionalisté povstali proti ruské válce na Ukrajině

21. 10. 2022

čas čtení 3 minuty
Baškirští nacionalisté, kteří si získali ostruhy v úspěšných protestech proti těžbě křídy v nalezišti Kuštau, oznámili vytvoření ozbrojeného hnutí odporu. Postavili se proti tomu, o čem říkají, že to "není naše válka", podpalováním vojenských center a kanceláří politických stran a úsilím o získání státní nezávislosti Baškortostánu.

21. září, když Putin vyhlásil svou částečnou mobilizaci, anonymní telegramový kanál "Výbor baškirského odporu" oznámil, že cílem jeho členů je: "Baškortostán bude svobodný".

O dva dny později kanál vyzval k podpalování vojenských komisariátů, aby se zabránilo mobilizaci Baškirů. A 24. září někdo hodil zápalnou láhev do kanceláře Jednotného Ruska v baškirském městě Salavat. Dne 3. října následovalo podpálení tamních kanceláří Komunistické strany Ruské federace.

Výbor baškirského odporu požaduje, aby představitelé Ufy zastavili mobilizační program v baškirských a tatarských oblastech. Označil mobilizování za akci, která kryje etnocidu autochtonního obyvatelstva na Střední Volze. Poté byl 6. října ostřelován vojenský komisariát v Archangelském okrese 65 kilometrů od Ufy.

Baškirští představitelé se k těmto akcím nevyjádřili a nikdo nebyl zatčen pro podezření z účasti. Ruslan Gabbasov, emigrantský vůdce baškirských nacionalistů, ve svých komentářích nenechává žádné pochybnosti o tom, že tyto útoky byly dílem Výboru a jeho příznivců.

Gabbasov, podobně jako baškirští nacionalisté, se v důsledku útoku na Ukrajinu radikalizoval. Ještě předtím založil organizaci Baškort na podporu federalismu v Rusku, ale nyní otevřeně vyzývá k tomu, aby byl Baškortostán nezávislou zemí založenou na formování "baškirského politického národa" složeného z veškerého jeho obyvatelstva.

Jiní baškirští aktivisté vyzvali spoluobčany, aby odešli do ilegality bojovat proti moskevské mobilizační kampani a poté usilovali o nezávislost své republiky. Všichni odmítají myšlenku, že by Baškirové měli bojovat a umírat za "ruský svět" nebo dokonce zůstat součástí Ruské federace.

Analytici berou toto hnutí vážně. Abbás Galljamov, který dříve sloužil ve vládě v Ufě, říká, že podzemní skupiny financují hlavní místní podnikatelé a že i když nejsou velké – aby byly efektivní v konspirace, nemohou být větší, tvrdí – mohou se stát centry, kolem kterých se vytvoří další, pokud Moskva zeslábne.

A ruský politolog Dmitrij Oreškin říká, že to, co se děje, ukazuje, že Baškortostán se stává první vlaštovkou mezi republikami, které mluví o nezávislosti. Její aktivisté procházejí stejnými fázemi jako národní hnutí v bývalém Sovětském svazu, a proto je třeba je brát vážně.

Podle Oreškina Putinova strategie vede k rozpadu země. Začal válku a otevřel brány pro takové procesy. Chyby kremelských úřadů tomu všemu nyní dávají silný stimul. Poznamenává také, že tato situace zanechala prezidenta republiky Murtazzu Rachimova v obtížné pozici.

V minulosti Rachimov využíval nacionalisty jako strašáka k získání pomoci z Moskvy; ale nyní na něj bude pravděpodobně pohlíženo jako na spojence nikoli centra, ale nacionalistů a rychle bude postižen čistkou, aby Moskva ještě více neztratila kontrolu nad tou středovolžskou republikou.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4325

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2022