Trump a Barr terčem stíhání za použití slzného plynu před Bílým domem

5. 6. 2020

čas čtení 5 minut

- Americká policie po celé zemi brutálně útočí na novináře, viz foto výše, zejména pokud to jsou černoši. ZDE

- - Ve Washingtonu se v sobotu konal snad největší, pokojný protest. K velkým protestům došlo také v Londýně a v mnoha dalších světových městech.

- 57 policistů z města Buffalo ve státě New York odmítlo pracovat ve svém týmu v reakci na suspendování dvou kolegů, kteří srazili k zemi pětasedmdesátiletého mírového aktivistu, který k nim vstřícně vztáhl ruce (viz zde níže). Důchodce se vážně zranil na hlavě, protože narazil při pádu na kámen, je v nemocnici, ale při vědomí. Policisté tvrdí, že "pouze plnili rozkazy".

- Trump: "Doufám, že George na nás právě shlíží (z nebe) a říká, že se pro naši zemi dějí výborné, fantastické věci. Je to velký den pro něho a je to velký den pro všechny. Je to dnes velký den pro všechny. Je to velký, velký, den, co se týče - - rovnosti."

Donald Trump se stal terčem ostré kritiky za "odporný, zuřivost vyvolávající, nezdvořilý" výrok, že George Floyd, Afroameričan, kterého zavraždila policie, se prý dívá s nebez a chválí americkou ekonomiku. Americká nezaměstnanost v květnu poklesla na 13,3 procent, vzniklo 2,5 milionu pracovních příležitostí ZDE 

- Interní dokumenty Facebooku dokazují, že tisíce zaměstnanců Facebooku zuří nad tím, že Zuckerberg ustupuje nátlaku od Donalda Trumpa a odmítá odstraňovat lživé ultrapravicové statusy. Zaměstnanci Facebooku si Zuckerbergovi stěžují, že je Trump vydírá a neustále zkouší, až jak daleko může zajít. Aktualizace: Zuckerberg přislíbil, že se tím bude zabývat.   ZDE  

- Americká unie pro občanské svobody (ACLU) žaluje Donalda Trumpa, ministra spravedlnosti Williama Barra a další federální činitele za pondělní útok proti pokojným demonstrantům u Bílého domu, který nařídil Barr, aby se mohl Trump volně promenovat před kamerami i kostela sv. Jana s biblí v ruce. Žaloba obviňuje Donalda Trumpa a další činitele, že "porušili ústavní práva demonstrantů a podíleli se na protizákonném spiknutí porušit tato práva". Několik amerických generálů, včetně generála Jamese Mattise, vyjádřilo znechucení nad Trumpovou PR promenádou u kostela a nad zneužitím armády. Ke kritice se připojil i bývalý šéf Trumpova štábu John Kelly.

- Twitter zablokoval video Trumpova předvolebního týmu kvůli stížnosti, že video porušilo autorská práva - nejméně jeden citovaný záběr nevlastní. V čtyřminutovém videu, které mělo být poctou zavražděnému Georgi Floydovi, jsou záběry pokojných demonstrantů, Trump mluví o "vážné tragedii" a pak varuje před levicovými organizacemi a před pleněním. Kampaň Donalda Trumpa obvinila Twitter a Jacka Dorseyho z cenzury a požaduje, aby se video virálně rozšířilo na YouTube. ZDE


- Primátorka města Washington žádá Trumpa, aby z města stáhl svá vojska, protesty ve Washingtonu jsou pokojné:


- Primátorka Washingtonu přejmenovala část 16. ulice před Bílým domem na "náměstí Na černých životech záleží". Sílí napětí mezi městskou správou Washingtonu a Trumpovou vládou. Primátorka Muriel Browser požádala Trumpa, aby z města odstranil všechny "mimořádné" bezpečnostní jednotky. Trump se vyjádřil, že Browserová je "nekompetentní". Nedaleko Bílého domu se na ulici namalovalo velkým písmem Na černých životech záleží:


- Trump jásá, protože americká nezaměstnanost poklesla z 14,7 procent na 13,3. V USA v květnu vzniklo 2,5 milionu pracovních příležitostí. V únoru byla v USA nezaměstnanost 3,5 procenta.

- Trump sdílel dopis, označující pokojné demonstranty za teroristy.

- Policisté v Buffalu byli suspendováni za to, že srazili pětasedmdesátiletého muže k zemi:


- Andrew Cuomo, guvernér státu New York, apeloval na demonstranty, aby se nechali testovat na koronavirus. Lidé by neměli zapomínat, že na koronavirus už v USA zemřelo více než 107 000 lidí, více než 24 000 z nich v New Yorku.

- Firma Lego oznámila, že přestává inzerovat celou řadu souborů svých hraček, jejichž součástí jsou policisté a policejní infrastruktura. Firma Lego reagovala na protesty proti policejní brutalitě po vraždě George Floyda.

- Floydova rodina promluvila na vzpomínkové ceremonii na George Floyda, jíž se účastnily stovky lidí.

- V Los Angeles už nebyl ve čtvrtek zákaz vycházení. Primátor Eric Garcetti potvrdil, že lidé mají právo na pokojné demonstrace proti rasové nesnášenlivosti.

- Americký ministr spravedlnosti Barr tvrdí, že má "důkazy", že násilí na demonstracích páchala "Antifa". Minulý týden se Donald Trump pokusil označit "Antifu", což je nekonkrétní název pro antifašistické hnutí, nikoliv pro konkrétní organizaci, za "teroristickou organizaci".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

USA
0
Vytisknout
7229

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2020