V Lublani pokračovaly demonstrace proti orbanizaci Slovinska

3. 6. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty
 

Autorem fotogalerie je Peter Stanković, fotograf a profesor na Univerzitě v Lublani

Kolových protestů v centru Lublaně ale i v dalších městech se pravidelně v pátek od sedmé hodiny večerní účastní několik tisícovek demonstrantů. 29. května se jednalo již o šestý pátek v řadě.

Forma protestu na kolech vzešla z přísných opatřeních v souvislosti s potíráním výskytu Covid-19, kdy platil zákaz shromažďování, ale neplatil zákaz pohybu osob na kolech. Jízda na kole je v Lublani hojně využívanou formou dopravy a stojany s městskými koly jsou součástí veřejné dopravy.

Protesty jsou namířené zejména proti osobě Janeze Janši a „orbanizaci“ země. Janša byl v březnu letošního roku jmenován premiérem a to oproti všeobecnému očekávání předčasných voleb, kam se zdálo, že směřuje vládní krize po lednové rezignaci Janšova předchůdce, bývalého herce a novináře Marjana Šarece.


Janša je politik, který dlouhodobě polarizuje slovinskou společnost a přes vysoké volební výsledky jeho SDS se většina politických stran pravidelně vyhýbá spolupráci s SDS na koaliční úrovni.

Janez Janša si svými články o jugoslávské armádě na konci 80. let publikovanými v ikonickém levicovém časopise Mladina, které vedly k jeho zatčení a odsouzení vojenský soudem, navždy zajistil místo v panteonu slovinského disentu (viz. například úvodní dvě části dokumentu BBC The Death of Yugoslavia).

Jeho působení v roli ministra obrany během desetidenní války, kdy si Slovinsko uhájilo nezávislost a vynutilo odchod Jugoslávské armády ze země, mu přineslo další politické body

Janšův sílící populismus a nacionalismus se ale postupně stal pro velkou část populace a politických stran zdrojem averze, které byly ještě zesíleny Janšovými korupčními skandály během jeho působení v čele vlády v letech 2004-2008, a jeho výpady proti médiím.

Po nástupu Viktora Orbána se Janez Janša vyprofiloval jako Orbánův spojenec nejenom v proti-imigračních vyjádřeních. Janšova SDS byla slovinským parlamentem vyšetřována pro podezření z přijímání finanční podpory od Orbánových spřízněnců (ZDE).

Současné Janšovo působení v premiérském křesle, které se shoduje s počátkem vládních omezení v souvislosti s výskytem Covid-19, velmi rychle vzedmulo další vášně. Kromě série skandálů kolem netransparentních nákupů nevyhovujících zdravotnických pomůcek v Číně (ZDE a ZDE) následovala možná ještě větší vlna rozhořčení po Janšových nových výpadech proti novinářům.

Některé z Janšových trumpovsky laděných útoků na Twitteru proti investigativnímu novináři Blaži Zgagovi vyústily v otevřený dopis novinářské obce a Reportérů bez hranic české komisařce Věře Jourové (ZDE).

S postupným rozvolňováním vládních opatřeních se k protestům přidávají pěší demonstranti a objevuje se živá hudba – zejména slavná „Bella Ciao“ má ve Slovinsku, kde se po kapitulaci Mussoliniho Itálie přidala část italských vojáků k partyzánům, silný nádech.












































0
Vytisknout
7273

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2020