V Bristolu zlikvidovali sochu otrokáře

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
V jihoanglickém Bristolu svrhli demonstranti sochu obchodníka s otroky Edwarda Colstona. Svalili ji po ulici směrem k přístavu, kde ji shodili do řeky Avon.




Pětimetrová bronzová socha, postavená r. 1895, byla už dlouho ohniskem hněvu - vychvalovala čelnou roli Bristolu v obchodě s otroky.



 
Petice požadující odstranění sochy získala více než 11 000 podpisů. Praví se v ní: "I když historie by neměla být zapomenuta, ti lidí, kteří vydělávali na zotročení osob, si nezaslouží poctu sochy. Ta pocta by měla být vyhrazena lidem, kteří realizují pozitivní změny a kteří bojují za mír, rovnost a společenskou soudržnost."

Colstonova firma odvezla v letech 1672-1689 více než 100 000 otroků ze západní Afriky do karibské oblasti a do severní i jižní Ameriky. Cpala je v zájmu maximalizace získů do přeplněných lodí.

Otrokům, včetně žen a dětí, byla na prsa vypalovány iniciály Colstonovy firmy, RAC. Nehygienické podmínky, dehydratace, úplavice a kurděje usmrtily během cesty přes oceán více než 20 000 lidí. Jejich mrtvoly byly házeny přes palubu.

Colston věnoval městu Bristol  velké finanční částky, ale byly vydělány obchodem s otroky. Colstonova síň, největší koncertní síň v Bristolu, oznámila r. 2017, že změní své jméno a komunální úřad města Bristolu rozhodl v lednu 2018, že na podstavec Colstonovy sochy bude umístěn další nápis vysvětlující jeho roli v otrokářském podnikání, ovšem hádky o formulace na tom nápise jeho umístění zdržely.

Stržení Colstonovy sochy v Bristolu následuje po stržení několika soch činitelů americké Konfederace v americké občanské válce během protestů Black Lives Matter ve Spojených státech.

Velké protesty inspirované zavražděním George Floyda policií v Minnesotě se znovu konaly v neděli v USA i v mnoha světových městech, včetně Prahy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
7022

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2020