Česká republika je co do bezpečnosti ohledně koronavirové pandemie na 43. místě na světě

6. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Vyplývá to z analýzy založené na 130 kvantitativních a kvalitativních parametrech a více než 11 400 datových bodech v kategoriích jako efektivita karantény, monitorování a identifikace nákaz, připravenost zdravotnictví a efektivita vlády. Analýzu vytvořila a průběžně ji aktualizuje Deep Knowledge Group, konsorcium firem a neziskových organizací, které investiční firma  Deep Knowledge Ventures, která byla r. 2014 založena v Hongongu.

Během měsíců pandemie se seznam odolných zemí změnil. Zpočátku byly nejlépe hodnoceny země, které reagovaly rychle na krizi a byly nejefektivněji připraveny. Nyní figurují výše v žebříčku země s odolnou ekonomikou.

Švýcarsko a Německo jsou na 1. a na 2. místě v žebříčku, protože mají velmi odolnou ekonomiku a velmi opatrně se pokoušejí uvolnit uzamčení země na základě věcných faktů, založených na vědeckých zjištěních, aniž by ohrožovaly veřejné zdraví a bezpečnost veřejnosti, praví se v analýze.

Prvních 10 zemí světa:

1. Švýcarsko, 2. Německo, 3. Izrael, 4. Singapur, 5. Japonsko, 6. Rakousko, 7. Čína, 8. Austrálie, 9. Nový Zéland, 10. Jižní Korea.

Kanada je dvanáctá, Hongkong třináctý, Maďarsko osmnácté, Island dvaadvacátý, Polsko osmadvacáté, Chorvatsko šestatřicáté, Česko třiačtyřicáté, Španělsko pětačtyřicáté, Rumunsko sedmapadesáté, USA osmapadesáté, Slovensko devětapadesáté, Francie šedesátá, Rusko jednašedesáté, Švédsko pětašedesáté, Británie osmašedesátá, Írán třiasedmdesátý, Belgie osmasedmdesátá.


Forbes Magazine, který na tuto analyzu upozorňuje, píše, že samozřejmě je to jen jedna z mnoha, že je globální a různé regiony mohou mít jiné priority.

Celý seznam je ZDE 

Celá studie je ZDE  

0
Vytisknout
9678

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2020