Kdo je vlastně fašista – Vojtěch Filip, nebo Tomáš Petříček?

5. 6. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Všiml jsem si v posledních měsících, že se diskutuje o tom, kdo je vlastně fašista. Šéf KSČM Filip obvinil z „fašistických tendencí“ dokonce i sociálního demokrata Petříčka, který je také ministrem zahraničí současné vlády. Pan Petříček přitom zjevně patří do západního proudu sociální demokracie.

Ve zmatku politického boje o to, kdo je vlastně fašista, si můžeme udělat jasno velmi snadno. Stačí se podívat na přístup toho či onoho režimu nebo myšlenkového proudu nebo politické strany k lidem či principům, které fašismus (nebo nacismus) pronásledoval:

Jak se pan Petříček staví k právům homosexuálů?

Odpověď: víme, že typický postoj západní sociální demokracie k homosexuálům je boj za jejich práva, včetně práva na rovné manželství. Hitlera ani Mussoliniho by to nepotěšilo, ba ani Putina a mnoho poslanců za KSČM.

Jak se pan Petříček staví k právům židů?

Odpověď: víme, že typický postoj západní sociální demokracie je kritika některých politik státu Izrael, ale zároveň podpora důstojnosti náboženského i národnostního sebeurčení židovského obyvatelstva. Pro fašisty i nacisty byla levice jako taková něco odporně židovského.

Jak se pan Petříček staví k levicovým a humanistickým myšlenkám, za které nacisté poslali do koncentráků lidi jako Josefa Čapka nebo Ferdinanda Peroutku?

Odpověď: víme, že západní sociální demokracie je na takových myšlenkách postavená. Naopak KSČ za takové myšlenky zavírala nebo justičně vraždila (Milada Horáková). Můžeme si také všimnout, že v Rusku, k němuž pan Filip tak lne, žádná skutečná levice, která by musela být tvrdou opozicí vůči extrémně pravicovému Putinovu režimu, nemá politický vliv, ba fakticky ani neexistuje.

Jak se pan Petříček staví k možnosti působení politické opozice?

Odpověď: víme, že západní sociální demokracie vždy byla a je hlavním představitelem úsilí o všeobecné volební právo projevené ve svobodných volbách a svobodnou politickou soutěž. Na rozdíl od KSČ a Putinova Ruska.

0
Vytisknout
9688

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2020