Koronavirus: Německo chce evropskou alianci pro vývoj vakcíny

5. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
V obavách z amerických a čínských snah zajistit si velké dávky potenciálních vakcín proti koronaviru Německo se třemi dalšími členskými státy EU pracuje na plánu zajištění vakcíny. Globální summit o vývoji vakcíny má uspořádat Británie.


Německo chce dát dohromady novou alianci se třemi státy EU, aby zajistilo přístup k vakcíně proti koronaviru, jakmile bude vyvinuta. Ve čtvrtek to oznámil německý list Handelsblatt.

Ministr zdravotnictví Jens Spahn spolu s rezortními kolegy z Francie, Itálie a Nizozemska napsal Evropské komisi, aby oznámil spolupráci za účelem "nejrychlejšího a nejlepšího možného výsledku v jednáních s klíčovými hráči ve farmaceutickém průmyslu".

Čtyři země EU identifikují vývoj vakcíny jako "jedno z nejurgentnějších témat, jimž se v současnosti Evropská unie musí věnovat".

Německo se snaží zajistit přístup EU k vakcíně kvůli obavám, že Čína nebo USA se mohou snažit kontrolovat nákupy jakékoliv potenciální vakcíny.

Spojené státy si již zajistily takřka třetinu z první miliardy dávek experimentální vakcíny farmaceutické společnosti AstraZeneca za cenu 1,2 miliardy dolarů. AstraZeneca je jedna z několika společností, s nimiž nyní Německo jedná.

Čtyři země EU mohou jednat s nečlenskými státy o spolupráci při zajištění vakcíny, včetně Singapuru, Británie a Japonska.

EU také připravuje použití fondu v rozsahu 2,4 miliard eur k nákupu vakcín v předstihu, informovala Reuters. Využití nouzového fondu bude teprve oficiálně oznámeno.

Britský premiér Boris Johnson plánuje uspořádat mezinárodní summit k vývoji vakcíny. Očekává se, že se pokusí shromáždit nejméně 7,4 miliardy dolarů, primárně na pomoc nejchudším zemím světa. EU před summitem oznámila, že přispěje částkou 300 milionů eur.

Jedním z klíčových cílů je zajistit vakcínu pro nejméně 300 milionů dětí za výrazně snížené ceny.

Zhruba padesátka světových lídrů se má zúčastnit virtuálního summitu spolu s filantropy jako zakladatel Microsoftu Bill Gates.

Ruský prezident Vladimir Putin pozvání na summit odmítl, ačkoliv Rusko má třetí největší počet nemocných na světě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5559

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2020