K zvládnutí pandemie koronaviru "bude zapotřebí přísného uzamčení země po dobu jednoho roku"

4. 6. 2020

čas čtení 3 minuty
V Británii je nyní míra nakažlivosti 0,7-0,9. V ČR je 1.

Pokud by byla zrušena veškerá opatření, studie předpovídá do prosince 2021 v Británii 23 milionů nákaz a 350 000 úmrtí.

Pokud by bylo zavedeno nejpřísnější uzamčení země, studie předpovídá 120 000 nákaz a 50 000 úmrtí.

Má-li být zvládnuta pandemie koronaviru, mají-li se zachránit životy a zabránit zahlcení zdravotnictví, bude v Británii nutno udržovat přísné uzamčení země po celý další rok, varuje vědecká analýza publikovaná v lékařském časopise The Lancet.

Vědci varují, že jen "extremní opatření" zabrání "velmi velkému počtu úmrtí" a zahlcení jednotek intenzivní péče.

Bude zapotřebí sociálního distancování, uzavření škol, přísné izolace starších a zranitelných lidí a sebeizolace občanů doma, varuje studie.

 

Britská vláda přitom nyní začíná karanténní opatření uvolňovat a stále více britských občanů ignoruje nutnost sociálního distancování.

Od konce dubna sice je počet nákaz a úmrtí v Británii na poklesu, ale existuje vážná hrozba, že Británie utrpí drtivou druhou vlnu pandemie, pokud bude karanténa uvolněna.

Studii provedlo Středisko matematického modelování infekčních chorob.

Studie zkoumala dopad čtyř hlavních opatření: uzavření škol, sociálního distancování, přísné izolace starých a zranitelných lidí a sebeizolaci, pokud se u občanů objeví příznaky.

Za pomoci různých modelů se vědci pokusili předpovědět počet nových nákaz během času, počet pacientů vyžadujících léčbu na jednotkách intenzivní péče, počet úmrtí a jak tato opatření ovlivní míru infekcí, tzv. číslo R.

Pokud by byla zrušena veškerá opatření, studie předpovídá do prosince 2021 v Británii 23 milionů nákaz a 350 000 úmrtí.

Pokud by bylo zavedeno nejpřísnější uzamčení země, studie předpovídá 120 000 nákaz a 50 000 úmrtí.

Vědci varují, že nemá-li být zdravotnictví zcela zahlceno, bude po velkou část nadcházejícího roku muset být realizováno přísné uzamčení země. Charakteristiky SARS-CoV-2 znamenají, že bude zřejmě zapotřebí extremních opatření, má-li být epidemie zvládnuta a má-li se zabránit velkému počtu úmrtí a zahlcení jednotek intenzivní péče.

Do začátku června zemřelo v Británii na koronavirus více než 50 000 lidí.

Čtyři základní intervence omezí míru infekcí, avšak nikoliv natolik, aby nebyly zahlceny nemocniční jednotky intenzivní péče.

Kombinace základních intervencí dokáže snížit míru infekčnosti,číslo R, ale jen uzamčení země dokáže snížit číslo R pod 1. V současnosti má Británie číslo R asi 0,7-0,9. Česká republika má R 0,8.

Má-li být virus pod kontrolou, číslo R musí být menší než 1.

Uvolnění karantény lehce povede k druhé vlně pandemie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6598

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2020