Tropické pralesy mohou zvládat rostoucí teplotu. Po jistou mez

3. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
Tropické pralesy ve světě klimatické změny čelí nejisté budoucnosti, ale nový výzkum naznačuje, že i v teplejším světě mohou dál ukládat velká množství uhlíku, pokud státy omezí emise skleníkových plynů.


Tropické pralesy skladují jen ve svých stromech množství uhlíku odpovídající emisím z fosilních paliv za čtvrt století. Existují známky toho, že globální oteplování může tuto kapacitu omezit, pokud dojde k omezení růstu stromů, nebo ke zvýšení jejich úmrtnosti. V tom případě by bylo následkem zrychlení klimatické změny.

Mezinárodní výzkumný tým změřil přes půl milionu stromů v 813 tropických lesích, aby zhodnotil, jak mnoho uhlíku je dnes uloženo v lesích rostoucích v různých klimatických podmínkách.

Tým zjistil, že tropické lesy dál skladují velké množství uhlíku i za vysokých teplot, což ukazuje, že v dlouhodobé perspektivě se mohou tyto lesy vyrovnat s oteplením až do hranice přibližně 32 stupňů Celsia denní teploty.

Nicméně toto pozitivní zjištění platí jen tehdy, pokud lesy mají čas adaptovat se, zůstávají intaktní a globální oteplení je přísně omezeno tak, aby nepřekročilo kritickou hranici.

Hlavní autor studie Martin Sullivan z University of Leeds a Manchester Metropolitan University prohlásil: "Naše analýza odhaluje, že po určitou hranici oteplení jsou tropické pralesy překvapivě odolné vůči malým tepelným rozdílům. Pokud omezíme změnu klimatu, mohou dál ukládat velké množství uhlíku v teplejším světě."

"Hranice 32 stupňů Celsia zdůrazňuje kritickou důležitost urgentního omezení našich emisí, abychom se vyhnuli zatlačení příliš mnoha lesů mimo bezpečnou zónu."

"Například pokud omezíme průměrné globální teploty na dvoustupňový nárůst nad předindustriální úroveň, zatlačí to takřka tři čtvrtiny tropických pralesů nad tepelnou mez, kterou jsme identifikovali. Jakékoliv další zvýšení teploty povede k rapidním ztrátám pralesního uhlíku."

Lesy uvolňují oxid uhličitý do atmosféry, když množství uhlíku vázaného růstem stromu je nižší, než množství ztracené prostřednictvím mortality a rozkladu stromů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6168

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2020