Americká rasová krize: Násilné policejní akce proti pokojným demonstrantům ve Washingtonu nařídil ministr spravedlnosti Barr

3. 6. 2020

čas čtení 8 minut

- Americký ministr obrany Mark Esper se vyjádřil, že není důvodu proč aktivovat Zákon proti vzpouře a použít proti demonstrantům armádu, jak vyhrožuje Donald Trump. Esper chce také vyšetřit, proč v pondělí stála těsně nad demonstranty ve Washingtonu helikoptéra a zastrašovala je hlukem a smrští větru. Zdůraznil také, že nevěděl, že se Trump hodlá promenovat před kamerami s biblí u kostela sv. Jana.


- Generální prokurátor v Minnesotě rozhodl obžalovat i ostatní policisty, kteří se podíleli na usmrcení George Floyda.

- Trump šel v pátek do bunkru pod Bílým domem "jen velmi krátce", "podívat se, jaké to tam je". Ne ze strachu, tvrdí. Pak řekl, že tam byl "dvaapůlkrát".

- Několik amerických médií informuje, že protesty v úterý v noci byly nejpokojnější za mnoho dní. Výjimkou byly protesty v Portlandu a v Seattle, kde policie rozháněla demonstranty silou. New York Times informuje, že i když demonstranti ignorovali zákaz vycházení, k násilí už většinou nedocházelo.

- Papež František apeluje na Američany, aby usilovali o celonárodní smíření: "Přátelé, nemůžeme tolerovat ani ignorovat obrat k rasismu a vylučování lidí v jakékoliv formě a přitom hájit posvátnost každého lidského života. Násilím se nic nezíská a mnoho se ztratí." Papež dodal, že se modlí za klid zemřelého George Floyda a všech těch, kteří přišli o život v důsledku hříchu rasismu. Vyjádřil upřímnou soustrast všem, kdo truchlí za mrtvé.

- Desetitisíce lidí se účastnily vzpomínkové akce za George Floyda v jeho domovském městě Houstonu. Účastnili se členové Floydovy rodiny, starosta, šéf policie a skupina demonstrantů na koních. Přítomní vyjádřili poctu zemřelému "jemnému obru".

- Počet mrtvých při protestech v USA dosáhl 11 osob.

- V Paříži ignorovalo 20 000 lidí zákaz vycházení. Demonstrovali proti rasismu, se zaměřením na Adama Traorehu, jehož smrt před čtyřmi lety ve Francii se stala aktivačním prvkem při protestech proti policejní brutalitě ve Francii.

- Britská policie vydala mimořádné prohlášení, že je "zděšena" vraždou George Floyda. Totéž řekl i britský premiér Boris Johnson na naléhání šéfa opozice Keira Starmera. Zdůraznil, že protesty musejí být "zákonné a rozumné".

- Trump znormalizoval chaos a Amerika za to platí těžkou cenu, argumentuje Julian Borger v deníku Guardian z Washingtonu. ZDE 


- Trumpův ministr spravedlnosti William Barr osobně nařídil bezpečnostním jednotkám, aby odstranily pokojné demonstranty z Lafayettského náměstí ve Washingtonu, aby mohl Trump vyjít z Bílého domu a promenovat se před fotografy s biblí u kostela sv. Jana. Policisté a další bezpečnostní orgány použili slzného plynu, policejních štítů a koní k vytlačení demonstrantů z náměstí. Policie útočila i na demonstranty, kteří nečinně stáli s rukama nad hlavou. Někteří demonstranti byli zasaženi gumovými projektily.  ZDE

- Kanadský premiér Justin Trudeau o nynější krizi v USA. Kdyby byl vystaven tvrdé rasové diskriminaci Romů v ČR, Trudeau by se zbláznil. Americké rasové nepokoje jsou tvrdě aktuální i pro český rasismus):

Reportér: Vy jste se  nechtěl vyjadřovat ke slovům a činům amerického prezidenta. Avšak Donald Trump nyní požaduje vojenské akce proti demonstrantům, včera byl proti demonstrantům použit slzný plyn, aby se mohl Trump promenovat. Rád bych se vás zeptal, co si o tom myslíte, a jestli se k tomu nebudete chtít vyjádřit, jaký signál si myslíte, že tím vysíláte?

Justin Trudeau (po pauze, která trvala 22 vteřin!!): Všichni jsme - s hrůzou  a konsternací - sledovali, co se děje ve Spojených státech. Je načase, aby se lidé sjednotili. Je čas naslouchat. Je čas se poučit ohledně toho, jaké nespravedlnosti dál trvají, navzdory pokroku, po léta a po desetiletí. Ale je to také čas pro nás pro Kanaďany, abychom přiznali, že i my máme problémy. Že černí Kanaďané a racialisovaní Kanďané čelí diskriminaci jako žité zkušenosti každý jednotlivý den. V Kanadě existuje systémová diskriminace. Naše systémy zacházejí s barevnými a racialisovanými Kanaďany jinak, než jak zacházejí s jinými. Je to něco, co mnoho z nás nevidí. Ale je to něco, co je realitou, kterou lidé zažívají. Musíme to vidět, nejen jako vláda, a jednat, ale musíme to vidět jako Kanaďané. Musíme být spojenci v boji proti diskriminaci."

Co Češi? (JČ)



- Považuju to za nepochopitelné a hanebné, vyjádřil se katolický arcibiskup z Washingtonu Wilton Gregory ohledně Trumpovy návštěvy ve svatyni papeže Jana Pavla II. "Považuju to za nepochopitelné a hanebné, že jakákoliv katolická instituce by připustila, aby byla talk neslýchaně zneužita a zmanipulována způsobem, který znásilňuje naše náboženské zásady, které od nás požadují, abychom hájili práva všech lidí, i těch, s nimiž nesouhlasíme," uvedl arcibiskup v prohlášení a zdůraznil, že svatý Jan Pavel II. byl vášnivým obhájcem práv a důstojnosti lidských bytostí. Ten by Trumpovy činy netoleroval.  ZDE 

- V St. Louis byli postřeleni čtyři policisté, když byli povoláni k poplachu u zastavárny.  ZDE https://www.washingtonpost.com/nation/2020/06/02/george-floyd-protests-live-updates/#link-IXGERZLM7VC3PL7XW3AHKJIHUM

- Šéf republikánské senátní většiny Mitch McConnel zablokoval rezoluci senátních demokratů odsuzujících Trumpův příkaz, aby federální bezpečnostní orgány použili v pondělí proti pokojným demonstrantům slzný plyn a gumové projektily. Rezoluce také zdůraznila, že "ústavní právo Američanů pokojně se scházet, vykonávat svobodu projevu a podávat vládě petice s cílem nápravy křivd musí být respektováno" a že "násilí a plenění je nezákonné, nepřijatelné a v rozporu s účelem pokojných protestů." ZDE 

- V projevu ve Filadelfii Joe Biden ostře kritizoval Trumpovo jednání jako prezidenta v nynější krizi. Přirovnal Trumpovy výroky k výrokům jižanských rasistů z šedesátých let a varoval Američany, že "nemůžeme dovolit, aby nás strávil náš hněv". Biden zdůraznil potřebnost empatie a jednoty. Přislíbil, že bude řešit ekonomickou nerovnost a rasovou nespravedlnost a naléhal, aby se národ ve chvíli hlubokých občanských nepokojů sjednotil. "Donald Trump proměnil tuto zemi v bojiště, motivované starými resentimenty a novým strachem, řekl Biden. "Jsme tímto skutečně? Opravdu tímto chceme být? Je tohle, co chceme předat svým dětem a vnukmům? Strach, zuřivost, poukazování prstem na druhé, ne hledání štěstí? Nekompetentnost a úzkost, sebeposedlost, sobectví?" ZDE 

- Joe Biden se bude účastnit pohřbu George Floyda.

- Stát Minnesota zažaloval místní policii v reakci na vraždu George Floyda. Stát cituje "protizákonnou policejní praxi založenou na rasismu".

- "Existuje lepší způsob - empatie," zdůraznil v prohlášení bývalý republikánský prezident George W. Bush. "Zůstává šokujícím selháním, že tolik Afroameričanů, zejména mladých afroamerických mužů je v jejich vlastní zemi šikanováno a ohrožováno. Je to síla, když demonstranti, ochraňováni odpovědnou policií, demonstrají za lepší budoucnost," podtrhl George W. Bush.

- Trump znovu zaútočil na Bidena jako na "slabocha". "Ospalý Joe je v politice už čtyřicet let a neudělal nikdy nic. Nyní předstírá, že má odpovědi. Nezná ani otázky. Slabost anarchisty, plenitele a kriminálníky nikdy neporazí, a Joe je politicky slabý celý život. ZÁKON A POŘÁDEK!"

0
Vytisknout
7733

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2020