Libye: Vládní vojska zabezpečila Tripolis. Erdogan posílí vojenskou pomoc

5. 6. 2020

čas čtení 3 minuty
Turecký prezident Erdogan přislíbil dodatečnou pomoc libyjské mezinárodně uznané vládě, která oznámila, že zatlačila protivníkovy síly z předměstí hlavního města Tripolisu. Erdogan tedy trvá na alianci, která změnila rovnováhu sil v libyjském konfliktu, napsali Mohamed Abdusamee a Selcan Hacaoglu.


"Nikdy nenecháme naše libyjské bratry na milost a nemilost legionářům," řekl Erdogan na společné tiskové konferenci s libyjským premiérem Fajízem as-Sarrádžem ve čtvrtek v Ankaře.

Tureckem podporovaní bojovníci loajální k Sarrádžovi předtím oznámili, že vyhnali síly povstaleckého generála Chalífy Haftara z oblastí kolem Tripolisu, což představuje významný neúspěch pro velitele sil se základnou na východě země. Vítězství oznámené armádou na facebookové stránce, se opírá o řadu nedávných úspěchů Vlády národní shody.

"Plně jsme osvobodili Tripolis a přilehlé oblasti," řekl Sarrádž. "Je to vlastně vítězství nás všech," dodal s odkazem na klíčovou tureckou podporu.

Povstalecký válečný podnikatel Haftar zahájil svou ofenzívu proti Tripolisu v dubnu 2019, ale vojenská a logistická podpora Turecka vládě změnila poměr sil, navzdory pomoci, kterou obdržel z Egypta, Spojených arabských emirátů a navzdory ruským žoldnéřům. (A také navzdory omezené francouzské pomoci - pozn. KD.)

Poslední vítězství vládních sil může změnit vojenskou a politickou situaci v Libyi, kde konkurenční administrativy na západě a východě země a jejich milice bojují o kontrolu od roku 2011, kdy došlo ke svržení a zabití Muammara Kaddáfího.

Zdá se, že toto vítězství by mohlo také posílit vyhlídky na mír. Vicepremiér Ahmed Majtík po středeční návštěvě Moskvy prohlásil, že vojenské operace mohou nyní být oslabeny, aby umožnily diplomatické úsilí, v němž Rusko sehraje klíčovou roli.

Rusko v prohlášení uvedlo, že ministr zahraničí Lavrov hovořil s egyptským protějškem o "potřebě ukončení nepřátelství a obnovení smysluplných jednání" mezi libyjskými rivaly. Přílet ruských stíhacích bombardérů v květnu ukázal, že Rusko svého spojence Haftara neopustilo.

"Turecká intervence vytvořila novou realitu, přinejmenším v západní Libyi," říká Riccardo Fabiani, ředitel projektu pro Severní Afriku při International Crisis Group. "Zdá se, že hybný moment za Haftarovým tažením na Tripolis byl ztracen a nyní bylo dosaženo nové rovnováhy."

Jenže Erdogan nyní nezní diplomaticky. Označil Haftara za "pučistu, který nemůže reprezentovat libyjský lid", a vyzval mezinárodní společenství, aby zabránilo jeho "ilegálnímu prodeji" ropy na mezinárodních trzích.

Ankara je motivována především vyhlídkami na zisk pro svůj energetický sektor, přičemž Libye má největší známé zásoby ropy v Africe. Ankara hodlá zahájit průzkum v oblastech východního Středomoří na základě smlouvy, kterou podepsala se Sarrádžem v listopadu. Turecké nároky vyvolaly napětí ve vztazích s Řeckem a dalšími státy. Erdogan ve čtvrtek řekl, že chce s Libyí spolupracovat na průzkumu a těžbě ropy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7420

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2020