23690

Biden opustil prezidentské klání, protože byl donucen, ne proto, že by byl nesobecký a ušlechtilý

23. 7. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

 

Americká média a komentátoři obecně označují prezidenta Joea Bidena za ušlechtilého muže, který se rozhodl vzdát se svých osobních ambicí ve jménu demokracie. Právě kvůli takovému zdvořilostnímu paravánu, který se používá při vypořádávání se s určitými skutečnostmi či osobami, se rozčiluje tolik lidí, kteří pak jdou hledat útočiště v hrubé autenticitě krajní pravice. Biden ve skutečnosti to vzdal příliš pozdě a až po intenzivní přátelské palbě přicházející ze všech stran Washingtonu a Hollywoodu.

 16591

Timothy Snyder v Praze, prezident a místní konšelé tleskají v přeplněném sále...

22. 7. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut



Ti, o kterých T.S. mluví a nabádá občany a politiky v sále k jejich ochraně– jsou právě v tuto chvíli legitimováni jako ohrožení slušné společnosti u bývalé radnice/dnes ruiny v Praze 10, jelikož nemají....Kde být…

Ta místa jsou od sebe zhruba 200 metrů daleko – v praktickém ovzduší v současné ČR, je vzdálenost jedněch od druhých snad milion světelných let.“

Zase byl velká sláva ve Vršovicích, já jsem pochopitelně lístky nesehnal a stejně jsem měl úřední den a řešil až do večera tzv. zabydlování lidí, kterým se  láme život a ta odpovědnost společně uspět v tzv. Housing First – je  boj o další (delší) život mých klientů. Ta osobní odpovědnost za úspěch projektu, který má fatální dopad na lidské osudy - opravdu až drtí.

 20353

Ještě nepropadáte panice z umělé inteligence? Měli byste - zbývá jen málo času na její omezení

23. 7. 2024

čas čtení 9 minut


Jen hrstka lidí si uvědomuje rozsah změn, které nás brzy zasáhnou. Jsou vzrušující - a děsivé,
argumentuje německý autor  Daniel Kehlmann.
 

Před chvílí mi zavolal kamarád scénárista z Los Angeles. „Zbývají mi tři roky,“ řekl. „Možná pět, když budu mít štěstí.“ Bylo mu dovoleno otestovat scénář AI, který byl stále ve vývoji. Popsal mi minisérii: hlavní postavy, zápletku a atmosféru - a za pár minut byly vytvořeny všechny epizody, napsané a připravené k natáčení. Pak požádal AI o návrhy na zlepšení vlastního seriálu a k jeho úžasu byly skvělé - chytré, cílené, vtipné a kreativní. AI zcela přepracovala závěr jedné epizody a s těmito změnami to celé bylo opravdu dobré. Na chvíli se odmlčel a pak zopakoval, že mu zbývají tři roky, než si bude muset najít jinou práci.

 20096

Historie: Blairova vláda obvinila IDF, že se na Západním břehu chovají jako ruská armáda

23. 7. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Napětí ohledně počtu mrtvých Palestinců má pozoruhodné paralely s obavami Západu ze současných izraelských operací
 


Vláda Tonyho Blaira obvinila izraelské síly, že se během rozsáhlého vojenského vpádu na okupovaný Západní břeh Jordánu chovaly spíše jako „ruská armáda než jako armáda civilizované země“, jak vyplývá z nově zveřejněných oficiálních dokumentů.

Napětí, které se nápadně podobá obavám Západu ze současných izraelských operací v Pásmu Gazy, odhalují dokumenty zveřejněné britským Národním archivem.

otherThoughts

23. 7. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:  (Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

Izrael střílí na konvoje OSN

23. 7. 2024

čas čtení < 1 minuta




 23666

Izrael pokračuje ve vraždění civilistů

22. 7. 2024

čas čtení 6 minut


Palestinská civilní obrana na území odhadla, že příkaz se týkal 400 000 lidí, kteří se ve městě ukrývali, a zahrnoval i východní část Al-Mawasi, písečný pás země bez infrastruktury, kde Palestinci v posledních měsících hledali útočiště ve stanových táborech.

Armáda tvrdila, že bojovníci Hamásu v Chán Júnisu a části Al-Mawásí využívají tuto oblast k odpalování raket na Izrael.

„Byli jsme vysídleni z východních oblastí, vyzvali nás k evakuaci, vzali jsme své děti a odešli,“ řekl Osama Qudeih agentuře Associated Press (AP).

„V pásmu Gazy už nebylo žádné bezpečné místo... Vyšli jsme do ulic, nevěděli jsme, kam jít.“

Další žena se zhroutila vyčerpáním poté, co řekla, že to bylo její sedmé nebo osmé vysídlení. „Každý den jsme vysídleni,“ řekla agentuře AP Kholoud al-Dadasová, když svírala své děti. "Kde jsou ty země? Kde je svět, kde jsou prezidenti, kde jsou? Přijďte se podívat, jak se máme my, naše děti, a co se s námi děje."

Armáda uvedla, že upravuje hranice vyhlášené humanitární zóny v Al-Mawasi, aby udržela civilní obyvatelstvo mimo oblasti bojů.

Zdravotníci v Gaze uvedli, že zabité a zraněné zastihly útoky na Chán Júnis a jeho okolí a že další oběti jsou pravděpodobně pohřbeny pod sutinami nebo zůstaly na okrajích silnic, protože se k nim sanitky nemohly dostat.

Podle agentury Reuters zdravotníci v Gaze rovněž uvedli, že lidé byli zabiti tankovými salvami ve městě Bani Suhaila a dalších městech lemujících východní část Chán Júnisu, přičemž oblast byla rovněž bombardována ze vzduchu.

Izraelská armáda se na dotaz agentury Agence France-Presse k počtu obětí nevyjádřila. V prohlášení však armáda uvedla, že její stíhačky a tanky „zasáhly a zlikvidovaly teroristy v oblasti“.

Uvedla, že síly se zaměřily na více než „30 objektů teroristické infrastruktury“ v Chán Júnisu. Izraelské bojové letouny rovněž zasáhly skladiště zbraní, pozorovací stanoviště, tunelové šachty a stavby využívané bojovníky Hamásu, dodalo.

Místní tisková agentura Wafa uvedla, že série ostrého bombardování začala bezprostředně poté, co izraelské síly shazovaly letáky s výzvou k evakuaci. Nad zničenými střechami města byly vidět sloupy dýmu.

Zranění lidé proudili do nemocnice Nasser v Chán Júnisu, zatímco zařízení vyzývalo k dárcovství krve.

Mohammed Sakr, mluvčí nemocnice Nasser, řekl pro Al-Džazíru, že jsou zahlceni případy a ošetřují pacienty při nedostatku zásob.

"Na podlaze leží desítky případů. Nemáme lůžka, na která bychom pacienty uložili... plaveme v kaluži krve,“ řekl.

Velká část Chán Júnisu byla zničena prudkými boji v měsících před pondělními údery, ale statisíce lidí se vrátily hledat útočiště ve stanech ve východní části města poté, co byli vysídleni z jiných částí Gazy. Záběry z Chán Júnisu ukazovaly Palestince prchající z oblasti v autech a na oslích povozích, kteří k útěku využívali všech dostupných prostředků.
 
Palestinci na území, OSN a další mezinárodní humanitární organizace zdůrazňují, že v Gaze nezůstává žádné bezpečné místo a že oblasti označené jako bezpečné humanitární zóny jsou stále terčem útoků. Při úderu na Al-Mawasi na začátku tohoto měsíce zahynulo nejméně 90 lidí a stovky byly zraněny, když izraelské síly uvedly, že se zaměřily na šéfa vojenského křídla Hamásu.

Od 7. října loňského roku, kdy bojovníci Hamásu zaútočili na izraelské území, zabili 1 200 lidí a asi 250 jich vzali jako rukojmí, bylo při izraelském útoku v Gaze zabito více než 39 000 lidí. Palestinské ministerstvo zdravotnictví rovněž uvedlo, že po sérii intenzivních izraelských útoků na celém území v posledních týdnech bylo zraněno již více než 89 000 osob.

Šéf agentury OSN pro palestinské uprchlíky (Unrwa) Philippe Lazzarini uvedl, že izraelské síly v pondělí opakovaně ostřelovaly konvoj OSN směřující do města Gazy.

„Těžká střelba izraelských sil na konvoj OSN směřující do města Gazy,“ uvedl a dodal, že jedno vozidlo bylo zasaženo pěti střelami, když čekalo před izraelským kontrolním stanovištěm poblíž řeky Gazy, což způsobilo vážné škody.

„Ačkoli nedošlo k žádným obětem, naše týmy se musely skrčit a krýt... Týmy cestovaly v jasně označených obrněných vozech OSN a měly na sobě vesty OSN,“ uvedl a dodal, že konvoj svou cestu koordinoval a schválil s izraelskými úřady. Mluvčí Izraelských obranných sil na žádost o komentář k incidentu nereagovali.

Jordánský ministr zahraničí Ajmán Safadí se vyjádřil k Lazzariniho popisu útoku a označil jej za válečný zločin.

"Gaza se stala nejen hřbitovem dětí. Stala se hřbitovem mezinárodního práva, hanebnou skvrnou na celém mezinárodním řádu,“ řekl.

Hamás útok na Chán Júnis odsoudil ve zprávě na Telegramu.


Podrobnosti v angličtině ZDE

Izraelský ředitel školy: Arabové jsou podřadní

23. 7. 2024

čas čtení < 1 minuta

„Arabové jsou ve srovnání s námi méněcenní. Proto do Palestinců kopeme a fackujeme je.  Cvičíme psy, aby je silně a pevně kousali. To je proto je střílíme. Nemají žádnou hodnotu. Co je to za bastarda, který překročil tu zeď? Hned bych ho zastřelil! Kulkou do hlavy! A pak bych to ukázal mamince, ten krásný film, který jsem natočil. A říkám vám, takhle vychováváme své děti. “ Ředitel školy v Tel Avivu hovoří o přístupu izraelské kultury k Arabům při výchově dětí.



 20699

Nejvyšší diplomat EU Josep Borrell svolal schůzku v reakci na neschválenou maďarskou "diplomacii"

23. 7. 2024

čas čtení 4 minuty

Schůzka ministrů zahraničí Evropské unie, kterou organizuje Josep Borrell, je v podstatě bojkotem setkání v Budapešti 

Nejvyšší diplomat EU Josep Borrell svolal do Bruselu schůzku ministrů zahraničních věcí bloku, která je v podstatě bojkotem konkurenčního setkání v Budapešti, aby tak vyjádřil všeobecný hněv nad neschválenou "diplomacií" Maďarska.


 22645

Kampaň Kamaly Harrisové oznámila rekordní sbírku 81 milionů dolarů za prvních 24 hodin kandidatury

22. 7. 2024

čas čtení 1 minuta

 

 

Prezidentská kampaň Kamaly Harrisové oznámila, že za posledních 24 hodin vybrala 81 milionů dolarů od stovek tisíc dárců, z nichž většina přispěla v těchto volbách poprvé

Podle její kampaně je to nejvíce peněz, které kdy nějaký kandidát získal za 24 hodin, a zahrnuje prostředky získané kampaní, společnými sbírkovými výbory a Národním výborem Demokratické strany. Přispělo více než 880 000 dárců, z nichž 60 % přispělo  ve volebním cyklu 2024 poprvé.

„Historický příliv podpory pro viceprezidentku Harrisovou představuje přesně ten druh energie a nadšení zdola, který vyhrává volby,“ uvedl mluvčí kandidátky Harrisová na prezidentku Kevin Munoz.

"Již nyní vidíme, jak se spojuje široká a různorodá koalice, aby podpořila naši kritickou práci při rozhovorech s voliči, kteří rozhodnou tyto volby. Za Kamalou Harrisovou stojí obrovská vlna a Donald Trump je vyděšený, protože ví, že jeho rozdělující a nepopulární program nemůže obstát proti výsledkům a vizi viceprezidentky pro americký lid."

Harrisové kampaň uvádí, že její válečná kasa činí téměř 250 milionů dolarů.


Zdroj v angličtině ZDE

 20116

Mezinárodní soudní dvůr vyvrátil tvrzení Izraele, že neokupuje palestinská území

23. 7. 2024

čas čtení 8 minut

 
 
Izraelská vláda dlouho zdůrazňovala, že neexistuje žádná Palestina, jejíž území by mohla okupovat, a že tato území jsou „sporná“. Soud toto tvrzení odmítl, úíše bývalý ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch Kenneth Roth.
 
Páteční rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora (ICJ) znamenalo zásadní odmítnutí právního zdůvodnění Izraele pro jeho 57 let trvající (a stále trvající) okupaci palestinského území. Nejedná se však o zázračnou kulku. Bude zapotřebí politického tlaku, který ji podpoří. První příležitost se naskytne, až se Joe Biden v úterý ve Washingtonu setká s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

 21359

Tragikomedie: Seznam.cz cenzuruje už nejen odkazy na články, ale i jakoukoliv zmínku o Britských listech

21. 7. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Tragikomické chování editorů diskusí na Seznamu.cz, kteří zcenzurovali odkaz na oficiální prohlášení britského ministerstva zahraničí, předtím projev Vysokého komisaře OSN pro lidská práva a ještě předtím shrnutí článku globálně známého komentátora listu Guardian Mehdiho Hasana, se nyní násobí a propadá do hysterie.

Čtenáři Britských listů z jejich chování mají samozřejmě legraci. Jeden z nich se odvážil na diskuse na Seznamu.cz napsat tuto větu:

Pravdivé a nezkreslené informace o Gaze přináší Britské listy (https://blisty.cz/)

Seznam.cz to smazal! Viz níže. Jsme v komunismu. Aspoň na stránkách Seznamu.cz. Bojkotujte je. S tímhle chováním jsou absolutně nedůvěryhodní.

Prosím, sdílejte tento článek na svých sociálních sítích. Tohle si přece v České republice pětařicet let po pádu komunismu nemůžeme nechat líbit. Jejich výmluvy, že Britské listy jsou na nějakém seznamu fake news, jsou lživé. Není tomu tak. Bohumil Kartous, náš redaktor,  je mimochodem aktivním členem sdružení Nelež. (JČ)

---------- Původní e-mail ----------
Od: Diskuze - Seznam.cz <diskuze@firma.seznam.cz>
Komu: PozorovatelJan@seznam.cz
Datum: 21. 7. 2024 19:58:32
Předmět: Seznam Diskuze - smazání příspěvku

Dobrý den,

smazali jsme Vám příspěvek:

Pravdivé a nezkreslené informace o Gaze přináší Britské listy (https://blisty.cz/)

Publikovaný dne 21. 7. 2024, 19:34.

Důvody závadnosti příspěvku:

V souladu se Smluvními podmínkami byl váš příspěvek smazán, neboť narušuje chod diskuze z jednoho či více následujících důvodů:

  • Odkazujete na stránky porušující českou legislativu a weby, které jsou vedeny například na seznamu NFNZ či iniciativ Nelež a Konspiratori.sk, či kopírujete texty z těchto stránek.
  • Soustavně šíříte konspirační teorie a narativy.
  • Opakovaně vkládáte identický příspěvek.
  • Příspěvek je celý napsaný velkými písmeny či obsahuje nadměrné množství znaků, jako jsou emotikony nebo interpunkční znaménka.
  • Příspěvek nekomentuje námi publikovaný text, ale témata, která s jeho obsahem nesouvisí, záměrně odvádí pozornost od podstaty věci.
  • Příspěvek se vyjadřuje k administraci diskuzí, nikoli k tématu diskuze.
  • Opakovaně se snažíte provokovat ostatní účastníky diskuze.
  • Zneužíváte diskuzi k šíření reklamy.

Při opakovaném porušování Smluvních podmínek vám může být udělen dočasný nebo trvalý ban.

Případná blokace se týká všech služeb, které využívají službu Seznam Diskuze. Jde například o tyto služby: Novinky.cz, SeznamZpravy.cz, Sport.cz, Stream.cz, ProŽeny.cz a Garáž.cz.

S pozdravem
Tým služby Seznam Diskuze

 22645

„Moudrá investice“: Trumpův dar Kamale Harrisové ve výši 6 000 dolarů se mu vymstí

23. 7. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Záznamy ukazují, že Donald a Ivanka Trumpovi přispěli na kandidaturu viceprezidentky na post generální prokurátorky Kalifornie


Donald Trump pohotově obrátil svou útočnou mašinérii na viceprezidentku poté, co Joe Biden odstoupil z prezidentského klání, a oprášil svou posměšnou přezdívku na její adresu: „Laffin' Kamala Harris“.

Jakmile však republikánský kandidát přeorientuje svou kampaň na Harrisovou, bude muset Trump čelit jedné nepříjemné pravdě. Jak je to s oním šekem na 5 000 dolarů datovaným 26. září 2011, opatřeným Trumpovým charakteristickým podpisem a vystaveným na jméno jisté „generální prokurátorky Kamaly D. Harrisové“?

Hospodaření OSBL za červen 2024

10. 7. 2024

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Finančně jsme to díky vám v červnu 2024 zase přežili, čtenáři se svými dary opravdu překonali, děkujeme mnohokrát!! (Problém ale je, že bez těchto jednorázových velkých darů by byly příspěvky velmi nízké, potřebujeme systematickou pomoc od čtenářů ve výší tak 200 Kč měsíčně.) Nicméně nám koncem měsíce poklesla částka na účtu na 1 180,38 Kč. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně. Obáváme se, že se čtenáři tak velkou podporou v červnu poněkud vyčerpali a že těch potřebných 70 000 nedáme v červenci dohromady, zatím se sebralo méně než 10 000 Kč. Prosíme, přispějte.  Děkujeme všem!!

V červnu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 106 989,21 Kč

Výdaje byly 114 730,89 Kč. Jejich rozpis je níže. 

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917


Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 23689

Hongkong je globálním obchodním centrem pro nejbrutálnější režimy světa

23. 7. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Hong Kong se stal globálním obchodním centrem pro „nejbrutálnější režimy na světě“,  uvádí se ve zprávě, která zkoumá roli tohoto města v globálním konfliktu. usnadňování toku zboží do zemí, na které Západ uvalil sankce, včetně Ruska, Íránu a Severní Koreje.

Zpráva zveřejněná v pondělí Výborem pro svobodu v Hongkongu, zjistila, že v letech 2021 až 2022 se vývoz polovodičů z Hongkongu do Ruska. zhruba zdvojnásobil na 400 milionů dolarů, což je druhý nejvyšší objem po dodávkách z pevninské Číny. Polovodiče jsou pro ruské válečné úsilí životně důležité, neboť jsou součástí zbraní, jako jsou bezpilotní letouny a řízené střely.

 23438

Súdán: Válka proti lidem. Analýza Lékařů bez hranic odhaluje její katastrofální dopady

23. 7. 2024

čas čtení 4 minuty

·       Boje, zabíjení, mučení, sexuální násilí a neustálé útoky na zdravotnická zařízení a jejich pracovníky. Od začátku bojů v dubnu 2023 si válka vyžádala katastrofální počet obětí a vedla k úplnému zhroucení systému ochrany civilního obyvatelstva.

·       Lékaři bez hranic jsou na místě přítomní, byť i oni mají přístup k pacientů ztížený. Důvodem toho je více než 60 násilných incidentů a útoků na jejich personál či majetek.

·       Report s názvem A war on people – The human cost of conflict and violence in Sudanpopisuje, jak Súdánské ozbrojené síly (SAF) a Jednotky rychlé podpory (RSF) a jejich příznivci páchají na lidech v celé zemi strašlivé násilí.





 22645

Kamala Harris a Michelle Obama

23. 7. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 

Je zajímavé, jak se celý mediální diskurs může měnit. V době, kdy Joe Biden jasně porazil Donalda Trumpa v prezidentských volbách, jsem měl z médií pocit, že příště bude kandidovat Kamala Harris. Od té doby až do tohoto léta jsem o ní prakticky neslyšel. Takže když Biden neměl v primárkách prakticky žádného protivníka, považoval jsem to za správné.

Obrovská kontroverze, zda by měli izraelští atleti soutěžit na olympijských hrách v Paříži, když Rusové byli vyloučeni

22. 7. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Při masovém vraždění civilistů v Gaze vyvraždila izraelská armáda během roku 2024 už 265 palestinských sportovců a trenérů. Proto se ozývají hlasy, že by Izrael měl být vyloučen z pařížských olympijských her tak, jak z nich bylo vyloučeno Rusko za invazi na Ukrajinu.

Izraelci přirozeně ohledně něčeho takového zuří a upozorňují, že v na Olympijských hrách v Mnichově bylo v roce 1972 Palestinci vyvražděno 11 izraelských sportovců a trenérů. (Vzpominám při tom, neboť si všechno pamatuju, že komunistický Československý rozhlas tehdy informoval, že českoslovenští sportovci v Mnichově se vražděním nenechali vyrušit a dál disciplinovaně trénovali, jako by se nic nestalo.)


Jenže vám nevím. Kdybych byl příslušníkem národa, který vyvraždil přes 30 000 civilistů, a z toho o hodně více než 20 000 dětí, asi bych se nechoval tak agresivně jako někteří Izraelci. A možná, že bych se nedivil, že chování Netanjahuovy vlády a armády vyvolává v tolika zemích jistě odsouzeníhodné antipatie vůči židům, když izraelská armáda praktikuje svou zavedenou doktrínu, že je nutno "zničit všechno".

 22208

Navzdory Harrisové: Pět faktů, které Evropa ignoruje

23. 7. 2024

čas čtení 6 minut

 
Donald Trump by se mohl podruhé nastěhovat do Bílého domu. Mnoho pozorovatelů v Evropě si stále protírá oči. Jak může mít někdo takový šanci? Zde jsou některá důležitá fakta o Trumpovi, na která se v Německu často zapomíná.

Je to usvědčený zločinec, notorický lhář, muž s pochybným chováním vůči ženám, víceméně otevřený xenofob a bezmezně sobecký a do sebe zahleděný macho muž. Tento muž se nemůže stát prezidentem nejdůležitější demokracie světa – znovu.

To si myslí mnoho lidí a politiků v Evropě, zejména v Německu, když sledují předvolební kampaň v USA a Donalda Trumpa. Tento často znechucený úžas má důležitý důvod: mnoho pozorovatelů nerozumí ani USA, ani Trumpovi či jeho příznivcům.

 
Zde jsou některé často zapomínané skutečnosti, bez jakéhokoli nároku na úplnost, díky nimž jsou Trumpovy dobré vyhlídky na úspěch trochu srozumitelnější.

 23688

Kamalu ze hry nevylučujte

22. 7. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Většina lidí zřejmě nechápe, že politika je jako počasí: nemůžete ji předpovídat na základě momentálních mraků. Je vždy nepředvídatelná, bez ohledu na aktuální podmínky. Vítr může kdykoli změnit směr. Když Donald Trump poprvé začal koketovat s myšlenkou stát se kandidátem na prezidenta, tehdy zřejmě neměl šanci, bylo to bráno jako vtip. Nyní ho uctívá téměř polovina amerických voličů.

 23685

Pohřbeni pod sutinami, ztraceni v chaosu, rozloženi k nepoznání: zoufalý boj o nalezení tisíců lidí uprostřed pokračující izraelské války

22. 7. 2024

čas čtení 16 minut

Foto: Pohřešovaný Ahmad Hussein, 2

Pátrání po pohřešovaných dětech v Gaze

Osmadvacetiletý Anas Juha a jeho pozůstalí příbuzní posledních sedm měsíců každý den navštěvují trosky rodinného domu v naději, že najdou ostatky svých pohřešovaných blízkých. Dne 6. prosince jediný izraelský nálet rozdrtil jejich pětipatrovou budovu ve čtvrti Al-Fayoumi ve městě Gaza a zabil 117 členů rodiny. Padesát sedm těl bylo nalezeno a identifikováno, 60 dalších zůstalo od té doby uvězněno pod troskami, píše Ibtisam Mahdi  v izraelském časopise +972.

 17128

Jemenští Húsiové zasáhli dronem centrum Tel Avivu

22. 7. 2024

čas čtení 1 minuta

V noci 19. července zaútočila jemenská islamistická skupina Ansar Allah (Húsiové) na Tel Aviv pomocí dronu. K explozi došlo kolem třetí hodiny ranní poblíž budovy amerického konzulátu. V důsledku toho byl zabit padesátiletý muž a dalších osm lidí bylo zraněno.

 16451

Rodiče by měli kontrolovat telefony mladistvých do 18 let kvůli nahým fotografiím, říká britská policejní šéfka

22. 7. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Britská policejní vedoucí oddělení ochrany dětí říká, že intimní snímky by se měly hlásit, aby se řešila „vlna“ sexuálního zneužívání na internetu

 
Rodiče dětí mladších 18 let by podle šéfky policie pro ochranu dětí měli kontrolovat telefony svých dětí, zda neobsahují nahé fotografie, aby se tak vypořádali s „přílivovou vlnou“ případů sexuálního zneužívání na internetu.

Nová vedoucí vyšetřování zneužívání dětí v Národní radě policejních náčelníků, zástupkyně vrchního konstábla Becky Riggsová, řekla listu Sunday Times, že rodiče by měli policii hlásit jakékoli intimní snímky svých dětí.

 21359

Seznam.cz opět vymazal odkaz na příspěvek v Britských listech. Je to systematická cenzura

20. 7. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Informuje nás o tom čtenář Jan Dubský, Tragikomické je, že vymazán byl oficiální příspěvek britského ministerstva zahraničí, v němž  britský ministr zahraničí David Lammy oznamuje, že Británie neuznává obvinění Izraele, že humanitární organizace OSN je v kapse Hamásu, a obnovuje její financování částkou 21 milionů liber (630 milionů Kč). Příspěvek zároveň poukazuje na obscénní nečinnost českého ministerstva zahraničí v této věci a přimlouvá se, aby Česká republika přijala na léčení některé z tisíců palestinských dětí, vážně zraněných izraelským bombardováním. Tak takový humanitární apel Seznam.cz odstraňuje. Je na úvaze vás čtenářů, zda je to lidský, nebo vůbec seriozní přístup.

Tragikomické je, že Seznam.cz se hájí hodnocením organizace Nelež. Avšak významným činitelem organizace Nelež je Bob Kartous, redaktor Britských listů. Nezbláznili se?

Předtím Seznam.cz zcenzuroval příspěvek citující výroky Vysokého komisaře OSN pro lidská práva a článek světoznámého komentátora Mehdiho Hasana z Guardianu, o hodně renomovanějšího periodika než je Seznam.cz

Dobrý den,

smazali jsme Vám příspěvek:

https://blisty.cz/art/120197-kde-je-lipavsky-nestydi-se.html

Publikovaný dne 20. 7. 2024, 11:25.

Důvody závadnosti příspěvku:

V souladu se Smluvními podmínkami byl váš příspěvek smazán, neboť narušuje chod diskuze z jednoho či více následujících důvodů:

  • Odkazujete na stránky porušující českou legislativu a weby, které jsou vedeny například na seznamu NFNZ či iniciativ Nelež a Konspiratori.sk, či kopírujete texty z těchto stránek.
  • Soustavně šíříte konspirační teorie a narativy.
  • Opakovaně vkládáte identický příspěvek.
  • Příspěvek je celý napsaný velkými písmeny či obsahuje nadměrné množství znaků, jako jsou emotikony nebo interpunkční znaménka.
  • Příspěvek nekomentuje námi publikovaný text, ale témata, která s jeho obsahem nesouvisí, záměrně odvádí pozornost od podstaty věci.
  • Příspěvek se vyjadřuje k administraci diskuzí, nikoli k tématu diskuze.
  • Opakovaně se snažíte provokovat ostatní účastníky diskuze.
  • Zneužíváte diskuzi k šíření reklamy.

Při opakovaném porušování Smluvních podmínek vám může být udělen dočasný nebo trvalý ban.

Případná blokace se týká všech služeb, které využívají službu Seznam Diskuze. Jde například o tyto služby: Novinky.cz, SeznamZpravy.cz, Sport.cz, Stream.cz, ProŽeny.cz a Garáž.cz.

 20441

Rusko: Vládní výdaje na rozšiřování hřbitovů se za dva roky války ztrojnásobily

22. 7. 2024

čas čtení 5 minut

V loňském roce ruské regiony utratily za rozšíření hřbitovů více než 225 milionů rublů, vyplývá z oficiálního portálu veřejných zakázek. To je dvakrát více než v roce 2022 a téměř šestkrát více než v roce 2020, tedy před začátkem pandemie koronaviru. V první polovině roku 2024 úřady na tyto účely vynaložily již 136 milionů rublů.

 20116

Návrh izraelského zákona na omezení akademické svobody projevu je kritizován jako „mccarthyovský"

22. 7. 2024

čas čtení 6 minut

Zákon umožňující výboru propustit zaměstnance za „podporu teroru“ podpořil ministr školství a národní studentský svaz

Izraelský ministr školství a národní studentský svaz podporují návrh zákona, který má omezit akademické projevy v zemi a který vedoucí představitelé předních univerzit napadli jako „mccarthyovský“ a v zásadě nedemokratický.

Zákon, který je v současné době projednáván v Knesetu, by dal vládou jmenované komisi pravomoc nařídit propuštění akademických pracovníků, kteří podle jejího názoru vyjádřili „podporu teroru“. Pokud by univerzity odmítly, bylo by jim sníženo financování.

 23686

Anne Applebaum: Když se autokrat dostane k moci podruhé, bývá to horší"

22. 7. 2024

čas čtení 10 minut

 
Před několika lety napsala novinářka Anne Applebaumová v časopise Atlantic epochu určující  článek s názvem „Zlí hoši vítězí“. Jejím argumentem bylo nejen to, že demokratické instituce po celém světě upadají, ale že existuje nová verze starých hrozeb: darebácké státy a diktatury jsou stále více propojeny nikoliv ideologií jako za studené války, ale mocnými proudy zločineckých a žoldáckých zájmů, které často umožňují západní korporace a technologie.

„Dnes,“ napsala Applebaumová, „autokracie neřídí jeden padouch, ale sofistikované sítě složené z kleptokratických finančních struktur, bezpečnostních služeb (armáda, policie, polovojenské skupiny, sledovačky) a profesionálních propagandistů. Zkorumpované, státem kontrolované firmy  v jedné diktatuře obchodují se zkorumpovanými, státem kontrolovanými  firmami v jiné diktatuře. Policie v jedné zemi může vyzbrojovat, vybavovat a školit policii v jiné zemi. Propagandisté sdílejí zdroje - farmy trollů... [které] do nich hustí stejná poselství o slabosti demokracie a zlu Ameriky."

Článek si vzal za příklad vztahy mezi Ruskem a Běloruskem a mezi Čínou a Tureckem, ad hoc aliance vytvořené speciálně pro zachování autoritářské moci a obrovského nezákonného osobního bohatství jejich vůdců a pro podkopání hlavních hrozeb, které ji ohrožují: transparentnosti, lidských práv a jakéhokolidodržování  mezinárodního práva. Po třech letech, kdy války na Ukrajině a v Gaze tyto síly dále podněcují, s reálnou vyhlídkou na druhé Trumpovo prezidentství, vydala Applebaumová knižní verzi své teze: Autokracie, a.s: Diktátoři, kteří chtějí řídit svět. Je to nezbytné, i když úzkost vyvolávající čtení.

 23214

Americké zpravodajské služby varují, že Rusko vyzbrojí Húsie

22. 7. 2024

čas čtení 5 minut

Velitel amerického Centrálního velitelství říká, že USA "selhávají" v odstrašení útoků na lodní dopravu v Rudém moři a že "američtí vojáci zemřou, pokud budeme pokračovat touto cestou". Obavy amerických zpravodajských služeb: Rusko dodá protilodní střely Húsiům v Jemenu v reakci na americkou vojenskou pomoc Ukrajině.

conmansTower

22. 7. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den: 

(Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE


 23681

Izrael útočí na húsijské cíle v Jemenu

22. 7. 2024

čas čtení 2 minuty

Izraelské stíhačky zaútočily na  celý přístav Hudajdá, informovaly Izraelské obranné síly (IDF) na sociální síti X. "Před nějakou dobou bojovníci IDF zaútočili na vojenská zařízení teroristického režimu Húsiů v oblasti přístavu Hudajdá v Jemenu v reakci na stovky útoků spáchaných proti státu Izrael v posledních měsících," uvádí se ve zprávě. Pozorovatelé, včetně izraelského listu Haaretz, varují, že jde o nebezpečnou eskalaci konfliktu na Blízkém východě. Poukazují také na to, že bombardování bylo naprosto nepřiměřené a bylo v souladu s izraelskou vojenskou doktrínou, která nabádá, že "je nutno zničit všechno".

Jak rozsáhlý byl izraelský útok na přístav Hudajdá, ukazuje fotografie.

 23656

Americká rétorika sebezničení?

22. 7. 2024

čas čtení 11 minut

Trumpovy komentáře signalizují, že by mohl usilovat o velkou dohodu s Čínou a Ruskem podobnou Jaltě, obětovat menší státy a rozpoutat chaos, varuje Francesco Sisci.

 18993

A co české děti z chudých rodin?

22. 7. 2024

čas čtení 5 minut

Bývalý britský premiér Gordon Brown otevírá první londýnskou „multibanku“ v obavách z chudoby dětí ve Velké Británii

Bývalý premiér otevírá nové zařízení poskytující potraviny a základní potřeby v souvislosti s obavami o blaho dětí během letních prázdnin
 


Tento týden bude oficiálně otevřena první „multibanka“ v Londýně, která bude distribuovat vše od základních potravin až po věci pro nemluvňa\ta  a toaletní potřeby, a to na pozadí přetrvávajících obav o míru chudoby mezi dětmi v Británii v době začínajících letních prázdnin.

birdsCradle

21. 7. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:  (Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

 23682

Do ukrajinské přehrady vyprázdněné ruským úderem na hráz se vrací život

22. 7. 2024

čas čtení 8 minut

 
Po roce osídlují novou krajinu rybníků a lagun zvířata, ptáci a stromky

 
Vadym Maniuk, stojící na scéně plné třpytivé zeleně, ukázal na mladou bílou vrbu. „To, co se tu stalo, je zázrak,“ řekl. "Některé ze stromků jsou už čtyři metry vysoké. Nikde jinde na planetě nic takového není. Dokonce ani Amazonie se tomu nepřibližuje."

Maniuk, ekolog, se prodíral džunglí nových větví. Obloha nad ním byla sotva vidět. V bahně - popraskaném po několikadenních vedrech - ležely zbytky měkkýšů. Vědec se pochlubil černými topoly, které také uháněly vzhůru, rákosem a malou moruší. Pod listím bylo příjemně chladno.

Ještě před necelým rokem bylo místo, kde Maniuk stál, pod několika metry vody. Ve 20. letech 20. století Stalin nařídil výstavbu řady vodních elektráren podél Dněpru. Oblast mezi dvěma přehradami - jednou v Záporoží, druhou v Kachovce - se stala obrovským umělým jezerem.

 23684

Slovinsko o Izraeli. Jaká ostuda, že česká vláda mlčí. Kde je Lipavský?

21. 7. 2024

čas čtení 2 minuty


Slovinsko vítá poradní stanovisko vydané Mezinárodním soudním dvorem k právním důsledkům vyplývajícím z politiky a praxe Izraele na okupovaném palestinském území, včetně východního Jeruzaléma<

Mezinárodní soudní dvůr (MTS) ve svém poradním stanovisku konstatoval, že politika a praxe Izraele na okupovaném palestinském území porušuje některá z nejzákladnějších pravidel a zásad mezinárodního práva, včetně práva palestinského lidu na sebeurčení, a že další přítomnost Izraele na okupovaném palestinském území je protiprávní.

MTS dále zdůraznil, že Izrael musí tuto nezákonnou přítomnost co nejrychleji ukončit, musí okamžitě ukončit veškeré osídlovací aktivity na okupovaných palestinských územích a musí nahradit škody způsobené fyzickým a právnickým osobám na okupovaných palestinských územích.
Soudní dvůr připomněl, že všechny státy a mezinárodní organizace jsou povinny neuznávat jako legální situaci vytvořenou nezákonnou přítomností Izraele na okupovaných palestinských územích a neposkytovat pomoc nebo podporu při udržování této nezákonné situace.

Poradní stanovisko zásadního soudního orgánu OSN je autoritativním soudním rozhodnutím, které má velkou právní váhu a morální autoritu.Slovinsko vyzývá Izrael, aby dodržoval své povinnosti a závazky vyplývající z mezinárodního práva, jak jsou uvedeny v poradním stanovisku, a všechny členské státy OSN, aby podnikly aktivní kroky k tomu, aby byl plně uplatněn výklad mezinárodního práva, jak jej stanovil Soudní dvůr.

 23631

Joe Biden zrušil svou prezidentskou kandidaturu

21. 7. 2024

čas čtení 6 minut

 
Prezident Biden právě oznámil, že již nebude usilovat o znovuzvolení.

„Domnívám se, že je v nejlepším zájmu mé strany a země, abych odstoupil a soustředil se po zbytek svého funkčního období výhradně na plnění prezidentských povinností,“ uvedl v neděli odpoledne v příspěvku na Twitteru.

Bidenovo oznámení přichází v době, kdy ho stále větší sbor demokratů vyzývá, aby odstoupil po katastrofální debatě s republikánským rivalem Donaldem Trumpem.
Biden doporučil Harrisovou jako svou nástupkyni:

Vážení demokraté, rozhodl jsem se nepřijmout kandidaturu a soustředit veškerou svou energii na své povinnosti prezidenta po zbytek svého funkčního období. Mým úplně prvním rozhodnutím jako stranického kandidáta v roce 2020 bylo vybrat si Kamalu Harrisovou za svou viceprezidentku. A bylo to to nejlepší rozhodnutí, které jsem udělal. Dnes chci Kamale nabídnout svou plnou podporu, aby se letos stala kandidátkou naší strany. Demokraté - je čas spojit se a porazit Trumpa. Udělejme to.




 23292

Sirény v Kyjevě. Ruský útok v Charkově zabil dva lidi

21. 7. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Obyvatelé hlavního města Ukrajiny byli v neděli vyzváni, aby zůstali v krytech; při útoku v Charkovské oblasti byly zřejmě použity rakety Iskander,   ostřelování zasáhlo město Nikopol


    Ukrajinské systémy protivzdušné obrany se podílely na odražení ruského leteckého útoku na hlavní město, uvedla v neděli ukrajinská armáda. „Na přístupech ke Kyjevu jsou aktivovány systémy protivzdušné obrany,“ uvedl na Telegramu Serhij Popko, šéf kyjevské vojenské správy. „Zůstaňte v krytech, dokud nebude zrušen poplach kvůli leteckému útoku.“

 23681

Izraelské letecké údery zasáhly jemenský přístav poté, co Izrael vyhrožoval pomstou za útok Húsíů

20. 7. 2024

čas čtení 7 minut

 



Při rozsáhlém izraelském útoku na přístavní město v Rudém moři byly  napadeny ropné sklady a elektrická zařízení
 
Den poté, co izraelští představitelé vyhrožovali pomstou  za útok bezpilotního letounu na Tel Aviv, otřásly přístavním městem Hodeidah v Rudém moři silné letecké údery.

Letecké údery zasáhly rafinerii a elektrickou infrastrukturu a vyvolaly obrovský požár. Jednalo se o první přímý zásah v Jemenu od doby, kdy tamní povstalci z hnutí Húsiú začali loni útočit na Izrael raketami a bezpilotními letouny.

Všechny tyto útoky byly zachyceny, až při pátečním úderu na Tel Aviv zahynul jeden člověk a nejméně 10 osob bylo zraněno.

 23680

Adidas po kritice z Izraele stahuje Bellu Hadid z reklamní kampaně

20. 7. 2024

čas čtení 1 minuta


Společnost uvedla, že „přehodnocuje“ práci na botě navržené pro olympijské hry v Mnichově v roce 1972, kde bylo 11 Izraelců zabito palestinskými teroristy.

Společnost Adidas stáhla obrázky modelky Belly Hadidové z reklamy propagující sportovní obuv, která byla poprvé uvedena na trh u příležitosti olympijských her v Mnichově v roce 1972.

Německá společnost vyrábějící sportovní oblečení uvedla, že po kritice ze strany Izraele kvůli účasti Hadidové kampaň „reviduje“.

Zbožnost justičních vrahů z Prahy konce 17. století

20. 7. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Jan Fingerland má dnes v Orientaci LN rozsáhlý dvoustránkový text o děsivé justiční vraždě, která proběhla v Praze v roce 1694. Výstižný výlet do dob zbožnosti a chození do kostelů. Jde o příběh židovského chlapce, asi ve věku 12 let, který údajně byl zavražděn svým otcem, aby nemohl konvertovat ke katolicismu. V průběhu „vyšetřování“, které od počátku mělo vést k obvinění z nábožensky motivované vraždy, byl otec chlapce nalezen oběšený, ale v takové poloze, že šlo nejspíše o vraždu.

Izrael reagoval na odsouzení od Mezinárodního soudního dvora OSN intenzivním bombardováním Gazy

20. 7. 2024

čas čtení < 1 minuta


Palestinský lékař amputuje doma dceři nohu bez umrtvení



 23665

Byli jsme dobrovolníky v nemocnici v Gaze. To, co jsme tam viděli, je nepopsatelné

20. 7. 2024

čas čtení 30 minut

Píší američtí chirurgové, kteří byli svědky masakru civilistů během války mezi Izraelem a Hamásem.

Mark Perlmutter je ortoped a chirurg, který ordinuje v Rocky Mount v Severní Karolíně.

Feroze Sidhwa je úrazový chirurg a chirurg pro intenzivní péči, který ordinuje v severní Kalifornii.


Začali jsme kontrolovat řadu dětí, většinou předškoláků, kteří byli postřeleni do hlavy. Ty pak pomalu umíraly, a hned je vystřídaly nové oběti, které byly také střeleny do hlavy a které také pomalu umíraly. Jejich rodiny nám vyprávěly jeden ze dvou příběhů: děti si hrály uvnitř, když je zastřelily izraelské síly, nebo si hrály na ulici, když je postřelily izraelské síly.


Ve Spojených státech by nás nikdy nenapadlo operovat kohokoli bez souhlasu, natož podvyživenou a sotva při vědomí devítiletou dívku v septickém šoku. Přesto, když jsme viděli Juri, přesně to jsme udělali.

Netušíme, jak se Juri ocitla v předoperačním prostoru Evropské nemocnice v Gaze. Viděli jsme jen, že má na levé noze zevní fixátor - lešení z kovových kolíků a tyčí - a na obličeji a rukou nekrotickou kůži po výbuchu, který její malé tělíčko roztrhal na kusy. Jen dotek jejích přikrývek vyvolával výkřiky bolesti a hrůzy. Pomalu umírala, a tak jsme se rozhodli riskovat a dát jí narkózu, aniž bychom přesně věděli, co najdeme.

Na operačním sále jsme Juri prohlédli od hlavy až k patě. Této krásné  holčičce chyběly dva centimetry levé stehenní kosti spolu s většinou svalů a kůže na zadní straně stehna. Obě její hýždě byly rozříznuté a prořízly maso tak hluboko, že byly obnaženy nejspodnější kosti v pánvi. Když jsme rukama projížděli tuto topografii krutosti, na operační stůl padaly v chuchvalcích larvy.

 23678

Začíná pomalá obnova po výpadku IT, odborníci varují před budoucími riziky

20. 7. 2024

čas čtení 9 minut

Česko vnímá největší počítačový výpadek na světě poněkud nevzrušeně, to ale neznamená, že české instituce bez řádné přípravy nepostihne výpadek příští
 

Chyba v systému CrowdStrike způsobila, že letiště, podniky a zdravotnické služby zkolabovaly v „největším výpadku v historii“

 
Služby se začaly obnovovat v pátek večer po selhání IT, které způsobilo chaos po celém světě. Odborníci však uvedli, že úplné obnovení může trvat týdny poté, co letiště, zdravotnické služby a podniky postihl „největší výpadek v historii“.

Ve Lvově byla zastřelena nacionalistická bojovnice za ukrajinský jazyk

20. 7. 2024

čas čtení 1 minuta


Šedesátiletá Iryna Farionová, bývalá poslankyně známá svým odporem k úředníkům mluvícím rusky, byla napadena na ulici

 
Bývalá nacionalistická poslankyně ukrajinského parlamentu známá svými hlasitými kampaněmi na obranu ukrajinského jazyka byla zastřelena ve Lvově.

Policie zahájila rozsáhlé pátrání po střelci, který zastřelil šedesátiletou Irynu Farionovou na ulici v západní části města.

fineLookout

20. 7. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:  (Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE



 23679

Kde je Lipavský? Nestydí se?

19. 7. 2024

čas čtení 2 minuty

Britská vláda obnovuje financování humanitární organizace OSN UNRWA, obvinění Izraele proti UNRWA se ukázalo jako bezpředmětné. Proč mlčí český ministr zahraničí Lipavský? Neměla by Česká republika přijmout aspoň některé z tisíců zraněných dětí v Gaze, které urgentně potřebují lékařské ošetření?

Toto je oficiální video britského ministerstva zahraničí. Hovoří britský ministr zahraničí David Lammy. Lipavský by se měl STYDĚT
 

Humanitární situace v Gaze je katastrofální. Matky nejsou schopny nakrmit své děti. Rodiny byly nuceny už mnohokrát opustit své domovy. Zahynulo více humanitárních pracovníků než v kterémkoli jiném konfliktu. Celé obyvatelstvo je ohrožené hladomorem a závislé na humanitární pomoci. Proto dnes rušíme pozastavení financování UNRWA. UNRWA je jedinou agenturou, která dokáže poskytovat humanitární pomoc v takovém rozsahu, jaký je v Gaze zapotřebí. Poskytla již potravinové balíčky více než milionu lidí, kterým hrozí hladomor. Je správné, že v důsledku šokujících obvinění vůči některým členům jejího personálu a doporučení zprávy [bývalé francouzské ministryně zahraničí Colonnové]  posílila své procedury. Ale UNRWA jednala, takže Spojené království se nyní připojuje k partnerům, jako je Japonsko, Francie a Evropská unie, a ruší naše pozastavení financování. Finanční prostředky ve výši 21 milionů liber, které dnes oznamujeme, poskytnou základní potraviny, vodu, přístřeší a další podporu milionům Palestinců v Gaze a v celém regionu. UNRWA může efektivně fungovat pouze tehdy, pokud je to bezpečné. Proto potřebujeme okamžité příměří. Všechna rukojmí musí být propuštěna a pomoc se konečně musí dostat do Gazy s neomezeným   přístupem, aby mohla zachraňovat životy.




 20116

Proč bude těžké ignorovat rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora proti izraelské osidlovací politice

19. 7. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Rozsudek je výzvou pro spojence, jako jsou Spojené království a USA, které po léta ignorovaly okupaci palestinských území

 

Důkladné, podrobné a všezahrnující poradní rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora o nezákonnosti izraelské okupace palestinského území a výstavby osad představuje ostré vyvrácení tvrzení Izraele a bude mít hluboký dopad na další roky, míní Peter Beaumont.

Mezinárodní soudní dvůr prohlásil dlouhodobou izraelskou okupaci palestinského území za „nezákonnou“ a uvedl, že se rovná faktické anexi. Soud vyzval Izrael, aby urychleně opustil okupovaná území, a rozhodl, že Palestincům náleží odškodnění za újmu způsobenou 57 lety okupace, která je systematicky diskriminuje.

Vmnoha svých částech představuje rozsudek pro Izrael zdrcující porážku u světového soudu.

 23075

Soud OSN nařídil Izraeli ukončit okupaci palestinských území

19. 7. 2024

čas čtení 7 minut


Podle mezinárodního soudního dvora  by měl Izrael „co nejrychleji“ odejít a plně odškodnit „protiprávní činy“

Mezinárodní soudní dvůr OSN (ICJ) nařídil Izraeli, aby „co nejrychleji“ ukončil okupaci palestinských území a plně odškodnil své „mezinárodně protiprávní činy“ v rozsáhlém a odsuzujícím poradním stanovisku, podle něhož izraelská okupace porušuje mezinárodní právo.

V historickém, i když nezávazném stanovisku soud konstatoval, že Izrael porušuje mezinárodní právo, včetně činností, které se rovnají apartheidu.

 19995

Mafiánský stát: Ruský soud odsoudil amerického novináře Evana Gershkoviche k 16 letům vězení

19. 7. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Reportér byl shledán vinným ze špionáže v procesu, o němž se má za to, že byl uspěchaný v rámci příprav na výměnu vězňů

 

Ruský soud shledal amerického novináře Evana Gershkoviche vinným ze "špionáže" a odsoudil ho k 16 letům vězení po procesu, který je  všeobecně označován za vykonstruovaný.

Již dříve v pátek obžaloba žádala pro dopisovatele deníku Wall Street Journal osmnáctiletý trest odnětí svobody. Dvaatřicetiletý Gershkovich obvinění odmítl a během pátečního neveřejného zasedání konstatoval, že je nevinen.

Soudní proces byl ukončen s neobvyklým spěchem, což vyvolalo naději na výměnu vězňů včetně tohoto novináře.

 22208

Trump a prozřetelnost

19. 7. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

 

Donald Trump se odvolává na prozřetelnost, Bůh prý stojí na jeho straně. Totéž si myslel Adolf Hitler, když přežil atentáty v roce 1939 (Georg Elser) a 1944 (Claus von Stauffenberg). Je zajímavé, že před Sověty už Bůh Hitlera nezachránil, ačkoli ten ve svém odporném bunkru v Berlíně na jaře 1945 čekal do poslední chvíle na zázrak.

Je také zajímavé, že prozřetelnost nezachránila oběti nacistického teroru v Auschwitz a Birkenau. Nezachránila miliardy lidí, miliardy umírajících hladem, nemocemi, miliardy děsivých osudů.

 16525

Vlna veder v Evropě doshuje svého vrcholu. Jsou vydávána zdravotní varování

19. 7. 2024

čas čtení 5 minut

 

Turisté a obyvatelé se trpí vedrem, teploty ve Španělsku stoupají na 44 °C, v Řecku a Chorvatsku hoří lesy
 

Jižní a střední Evropou se nadále šíří vlna veder, která v některých částech Španělska přináší teploty až 44 °C, v Řecku a Chorvatsku vyvolává lesní požáry a nutí vlády, aby v souvislosti se stoupající rtutí vyzvaly lidi k mimořádné opatrnosti.

 22442

Není boha nad „Posudkáře“ a Jurečku, jejich proroka

19. 7. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Mysteriózní datum 12. 12. 2022 stále usvědčuje pravdomluvného Jurečku z nemravného lhaní a překrucování. Zřejmě se on, křesťan každým coulem, i jeho rodná strana lidová rozhodli, že fabulováním, ostrakizací a poklesem k politickému dnu zachrání své vládní, respektive parlamentní angažmá i pro další léta. Nevím, zda se tato politika klamu vyplatí, nebo bude vyplacena, ale rozhodně není mravní.

 23678

Výpadek IT: banky, letecké společnosti a média postihly problémy spojené s počítači se systémem Windows

19. 7. 2024

čas čtení 4 minuty

Výpadek počítačů zasáhl velké firmy po celém světě. Uživatelé hlásili, že se na pracovních stanicích se systémem Windows objevily chybové obrazovky „modré obrazovky smrti“. 

Rozsáhlý výpadek spojený s pracovními stanicemi se systémem Windows postihl významné společnosti, včetně Sky News UK, britská letiště Gatwick a Thameslink.

Globální výpadek IT způsobil chaos na letištích, v bankách, na železnici a v podnicích po celém světě. Byla vyřazena z provozu celá řada služeb a postiženy miliony lidí.

V jednom z nejrozsáhlejších IT výpadků, který kdy zasáhl společnosti a instituce po celém světě, se zastavila letecká doprava, byly postiženy nemocnice a velké množství pracovníků nemělo přístup ke svým počítačům. Ve Velké Británii bylo dočasně přerušeno vysílání zpravodajské stanice Sky News a nefungoval rezervační systém praktických lékařů britského zdravotnictví.

 23677

Extremistický izraelský ministr provokativně navštívil mešitu al Aksá

19. 7. 2024

čas čtení 5 minut


Itamar Ben-Gvir, který se snaží narušit jednání o příměří, natočil video na sporném svatém místě v Jeruzalémě


Izraelský extremistický ministr národní bezpečnosti navštívil nejsvětější muslimské místo v Jeruzalémě a natočil video, na němž tvrdí, že se tam šel pomodlit, čímž se snaží narušit jednání o příměří.

Itamar Ben-Gvir, ultranacionalista a zastánce osadnického hnutí, natočil záběry v areálu mešity al-Aksá, známém také jako Chrámová hora, místě posvátném pro muslimy i židy.

Ve stínu Skalního dómu Ben-Gvir hovořil s viditelnou osobní ochrankou za zády a ozbrojeným příslušníkem izraelské pohraniční policie, který hlídkoval opodál. Řekl, že se přišel do areálu modlit za návrat izraelských rukojmích zadržovaných palestinskými ozbrojenci v Gaze, „ale bez bezohledné dohody, bez kapitulace“.

 23676

"Izraelský nálet mi utrhl nohu. Odvezli mě do márnice jako mrtvého, nový nálet mě probudil. Pak mě Izraelci střelili do srdce"

19. 7. 2024

čas čtení 4 minuty

Třináctiletý Waseem, který přežil izraelský nálet, se probudil mrtvý v márnici. Poté, co se probral z bezvědomí a byl operován, byl postřelen do hrudi izraelskými vojáky při útoku na nemocnici al-Ahlí, kde se zotavoval.




Jak se jmenuješ?

Wasseem Nia Khaled Mohammed.
 
Dobře, Waseeme, tohle jsou tví sourozenci?

Ano.

Kolik je vás?

Pět.

Řekni nám podrobnosti o tom, co se ti stalo a jak ses vrátil k životu z pokraje smrti. Že prý jsi byl zabalený v rubáši a ty jsi z rubáše vylezl. A stalo se ti mnoho věcí Co se ti stalo? Co
se ti stalo?

 18743

Putin na Ukrajině vyčerpal téměř všechny zásoby sovětských zbraní

19. 7. 2024

čas čtení 5 minut

Vladimir Putin se snaží obnovit imperiální velikost, kterou ztratil po rozpadu Sovětského svazu. Zejména sovětským předchůdcům může děkovat za to, že mu jako odkaz zanechali obrovské množství vojenské techniky. Díky tisícům starých tanků a obrněných vozidel vede Putin na Ukrajině válku už třetím rokem. Se ztrátami, které Putinova armáda utrpí, se však již příští rok mohou vyčerpat i gigantické sovětské zásoby.

 23674

Ukrajina zablokovala dodávky ruské ropy do Maďarska

19. 7. 2024

čas čtení 1 minuta

Dodávky ruské ropy do Maďarska, jedné ze tří evropských zemí, které nadále dostávají barely z Ruské federace, jsou blokovány. Oznámil to maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó po úterním jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

 23673

Oběd s Kyrylem Budanovem. Šéf Hlavního ředitelství rozvědky jí pizzu a hovoří o atentátech na Putina, o osudu krymského mostu a o novinkách, které ho čekají

19. 7. 2024

čas čtení 13 minut

Kyrylo Budanov, náčelník Hlavního ředitelství zpravodajské služby Ukrajiny, poskytl NV dlouhý rozhovor, ve kterém hovořil o skutečných schopnostech ruského ministra obrany Andreje Bělousova, největších ztrátách nepřátelské armády a pravděpodobnosti útoku ze severu.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
12629