Joe Biden zrušil svou prezidentskou kandidaturu

21. 7. 2024

čas čtení 6 minut
 
Prezident Biden právě oznámil, že již nebude usilovat o znovuzvolení.

„Domnívám se, že je v nejlepším zájmu mé strany a země, abych odstoupil a soustředil se po zbytek svého funkčního období výhradně na plnění prezidentských povinností,“ uvedl v neděli odpoledne v příspěvku na Twitteru.

Bidenovo oznámení přichází v době, kdy ho stále větší sbor demokratů vyzývá, aby odstoupil po katastrofální debatě s republikánským rivalem Donaldem Trumpem.
Biden doporučil Harrisovou jako svou nástupkyni:

Vážení demokraté, rozhodl jsem se nepřijmout kandidaturu a soustředit veškerou svou energii na své povinnosti prezidenta po zbytek svého funkčního období. Mým úplně prvním rozhodnutím jako stranického kandidáta v roce 2020 bylo vybrat si Kamalu Harrisovou za svou viceprezidentku. A bylo to to nejlepší rozhodnutí, které jsem udělal. Dnes chci Kamale nabídnout svou plnou podporu, aby se letos stala kandidátkou naší strany. Demokraté - je čas spojit se a porazit Trumpa. Udělejme to.




 
Bidenovo rozhodnutí odstoupit z kandidatury, ačkoli zůstává prezidentem, završuje několik zvláštních týdnů v amerických dějinách a nejnovější  ohromující epizodu v neobyčejně bouřlivém politickém období. Trump, bývalý prezident a republikánský kandidát, jen těsně přežil pokus o vraždu během předvolebního shromáždění v Pennsylvánii, při němž mu tekla krev z ucha a jeden z diváků zemřel. Biden, poté, co po útoku vyzval ke klidu, se vrátil na kampaň minulý týden odhodlán zachránit svou kandidaturu a jednou znovu dokázat, že se jeho pochybovači mýlí.

V médiích a trval na tom, že zůstane věrný svému přesvědčení. že v listopadu zůstane standardním kandidátem strany, pokud nezasáhne "Všemohoucí“, pokud nedojde ke srážce s vlakem nebo k vzniku zdravotních potíží. Ve středu, kdy měl Biden vystoupit na konferenci ve Washingtonu. Nevadě, měl pozitivní test na covid.

Prezidentovo odstoupení tlačí Demokratickou stranu do značné míry do neprobádaných vod, přičemž její celostátní sjezd má začít 19. března. srpna v Chicagu. Strana bude mít   krátkou dobu na výběr kandidáta, který se postaví Trumpovi a jeho kandidátovi na viceprezidenta, kterým je  senátor JD Vance.

Na 95 % delegátů, kteří se zavázalo podpořit Bidena po jeho velkém vítězství v demokratických primárkách, může nyní hlasovat pro jiného kandidáta. Zhruba 4 000 demokratických delegátů se sejde příští měsíc, aby vybrali nového kandidáta, Kamala Harrisová přijede do Chicaga jako první favoritka voleb.

Devětapadesátiletá Harrisová, která působila jako Bidenova viceprezidentka, má ze všech demokratických kandidátů největší celonárodní profil a delegáti ji mohou považovat za nejbezpečnější volbu, když do dne voleb zbývají pouhé čtyři měsíce. Odborníci na financování volebních kampaní také tvrdí, že Harrisová by měla nejpřímější právní argument, aby si ponechala Bidenovu kampaň a její peníze, zatímco jiný kandidát by se těchto peněz možná musel vzdát. Na konci května měla Bidenova kampaň v hotovosti 91,6 milionu dolarů.

Navzdory výhodám Harrisové není její nominace automatická a jako potenciální alternativy byli jmenováni další zákonodárci - včetně kalifornského guvernéra Gavina Newsoma, michiganské guvernérky Gretchen Whitmerové a illinoiského guvernéra JB Pritzkera. Pokud by byl některý z těchto kandidátů příští měsíc v Chicagu nominován, čekal by ho monumentální úkol představit se voličům, vytvořit poselství kampaně a porazit Trumpa, a to vše během dvou a půl měsíce.

Přesto mnoho demokratů raději riskuje neznámou, než aby se postavili za kandidáta, o němž téměř dvě třetiny jeho vlastních příznivců prohlásily, že by měl ze soutěže odstoupit, jak vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejných záležitostí agentury AP a Norc, který byl zveřejněn ve středu.

V rozhovoru pro BET minulý týden Biden naznačil, že původně počítal s jedním funkčním obdobím, jak očekávali mnozí voliči, a připomněl slib, který dal během kampaně v roce 2020, že bude „mostem“ k další generaci demokratických lídrů.

„Chtěl jsem být přechodným kandidátem a myslel jsem si, že se od toho budu moci posunout dál a předat to někomu jinému,“ řekl prezident v rozhovoru pro BET. „Ale nepředpokládal jsem, že se věci tak, tak, tak rozhádají.“

Přesto Biden v posledních dnech zesílil chválu své viceprezidentky a zdůrazňoval její připravenost sloužit.

„Je nejen skvělou viceprezidentkou,“ řekl Biden minulý týden na sjezdu NAACP v Las Vegas, „ale mohla by se stát i prezidentkou Spojených států.“

Podrobnosti v angličtině ZDE

- Trump řekl v televizi CNN, že porazit Harrisovou bude jednodušší než porazit Bidena.

- Republikáni požadují, aby Biden okamžitě odstoupil. Takto například Elise Stefanik:

 

Pokud Joe Biden nemůže kandidovat, není schopen a způsobilý vykonávat funkci prezidenta Spojených států. Musí okamžitě odstoupit.

Demokratická strana je v naprostém volném pádu  pro svou zjevně zkorumpovanou a zoufalou snahu zakrýt skutečnost, že Joe Biden je nezpůsobilý k výkonu funkce.

Každý zvolený demokrat v Americeke odpovědný za neúspěšné a bezohledné výsledky Joea Bidena, které způsobily krizi na hranicích, Bidenovu inflaci a chaos a slabost po celém světě.

Letos v listopadu zvítězí prezident Trump a zachrání Ameriku.

0
Vytisknout
673

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2024