Kde je Lipavský? Nestydí se?

19. 7. 2024

čas čtení 2 minuty

Britská vláda obnovuje financování humanitární organizace OSN UNRWA, obvinění Izraele proti UNRWA se ukázalo jako bezpředmětné. Proč mlčí český ministr zahraničí Lipavský? Neměla by Česká republika přijmout aspoň některé z tisíců zraněných dětí v Gaze, které urgentně potřebují lékařské ošetření?

Toto je oficiální video britského ministerstva zahraničí. Hovoří britský ministr zahraničí David Lammy. Lipavský by se měl STYDĚT
 

Humanitární situace v Gaze je katastrofální. Matky nejsou schopny nakrmit své děti. Rodiny byly nuceny už mnohokrát opustit své domovy. Zahynulo více humanitárních pracovníků než v kterémkoli jiném konfliktu. Celé obyvatelstvo je ohrožené hladomorem a závislé na humanitární pomoci. Proto dnes rušíme pozastavení financování UNRWA. UNRWA je jedinou agenturou, která dokáže poskytovat humanitární pomoc v takovém rozsahu, jaký je v Gaze zapotřebí. Poskytla již potravinové balíčky více než milionu lidí, kterým hrozí hladomor. Je správné, že v důsledku šokujících obvinění vůči některým členům jejího personálu a doporučení zprávy [bývalé francouzské ministryně zahraničí Colonnové]  posílila své procedury. Ale UNRWA jednala, takže Spojené království se nyní připojuje k partnerům, jako je Japonsko, Francie a Evropská unie, a ruší naše pozastavení financování. Finanční prostředky ve výši 21 milionů liber, které dnes oznamujeme, poskytnou základní potraviny, vodu, přístřeší a další podporu milionům Palestinců v Gaze a v celém regionu. UNRWA může efektivně fungovat pouze tehdy, pokud je to bezpečné. Proto potřebujeme okamžité příměří. Všechna rukojmí musí být propuštěna a pomoc se konečně musí dostat do Gazy s neomezeným   přístupem, aby mohla zachraňovat životy.




0
Vytisknout
335

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2024