Hanebný titulek na DVTV

10. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty
Titulek pořadu je hanebný, seriózní stanice by se k takovému clickbaitu neměla nikdy uchýlit. Naznačuje, že tu jde o nějaké obří zlo, které je "nutné zastavit!".

V (dvouhodinovém!) pořadu se o něm takřka nehovoří, je to okrajové téma na pár vět, kde se konstatuje, že problém je maličký a nafukovaný. Zneužívání dávek je, ehm, zneužíváno některými politiky jako součást hry "najdi nepřítele, který nám to tu všechno kazí".

Pozn. red. Sociální pracovník Pavel Veleman vysvětlil ZDE, že české zákony jsou tak přísné, že zneužívat sociální dávky je v ČR nemožné. Urbánní mýtus, že si Romové jezdí pro dávky mercedesem, je naprostá pitomost.


Pár faktů:

 

1) Celkový objem dávek v hmotné nouzi činí necelých 4.79 mld ročně a postupně a setrvale KLESÁ (v poměru k národnímu důchodu). Činí méně než jedno procento všech sociálních výdajů.

2) Zneužívání (tedy "neoprávněné pobírání") není nikde přesně statisticky podchyceno, nemáme tvrdá data. Už zde je tedy nefér o tom hovořit jako o velkém problému, pokud nevíme, jak velký doopravdy je - máme zde jedno procento "zneužívačů", nebo deset? Nikdo neví.

3) Do této oblasti se někdy řadí i příspěvky na bydlení (9.6 mld, trend ale rovněž klesající): zde ale jde o jiný problém tzv. obchodníků s chudobou, kdy se příspěvek na bydlení u toho, kdo jej pobírá ani neohřeje a okamžitě putuje k vlastníkovi předražené chudinské ubytovny. Tento systém tedy nezneužívají chudí, ale bezostyšně jej využívají... bohatí. (Reakce státu je: "třikrát a dost pro chudé").

4) Typické a zřejmě nejčastější zneužití dávky v hmotné nouzi je, když jedinec má zaměstnání tzv. na černo, tedy nevykazuje příjem, ač jej má, a žádá po státu příspěvek. Zde je ale viníkem právě tak "zaměstnavatel" - co třeba aplikovat "třikrát a dost" právě u něj? Když už chceme být tak krutopřísní...

5) Jediné statistiky, které v tomto směru existují, poskytují Úřady práce: ty ročně odhalí jednotky tisíc případů zneužívání a škody vyčíslují na 50-70 mil. Kč (tedy někde na úrovni 1% vyplacených dávek). ÚP tvrdí, že mají kontrolu výbornou a případy zneužívání zachytí a potrestají, což jistě můžeme brát se značnou rezervou. Ale i toto naznačuje, že problém bude dosti marginální.

6) Možná není obecně známé, jak velké tyto částky jsou. Odvíjejí se od životního minima, které pro jedince je stanoveno na 3800 Kč měsíčně. Podmínkou do dorovnání příjmu do této částky ale je a) "prokazatelná snaha nezvýšit si příjem vlastním přičiněním", b) evidence na Úřadu práce bez toho, že by žadatel odmítal vykonávat nabízené krátkodobé zaměstnání".

To jen na okraj, kdyby třeba někoho napadlo si luxusně zaparazitovat na českém sociálním systému...

Pár citátů na závěr:

"Sociální dávky jsou zneužívány části politického spektra, nikoli jejich recipienty." (PhDr. Ondřej Lánský, Ph. D., Filosofický ústav Akademie věd)

"Makroekonomicky je zneužívání dávek bezvýznamné, ale psychologicky je to dost silný faktor" (Miroslav Zámečník, ekonom)

"Půl roku děláme na daně na ty, kteří nepracujou." (muž z Facebooku, 49 let).

"Jsou lidi, kteří jsou na sociálních dávkách, parazitují a nechtějí pracovat," (Andrej Babiš, jinak též muž z Facebooku, 67 let, t.č. premiér).

1
Vytisknout
9787

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2021