Mezinárodní svaz ochrany přírody: více než 38 tisíc živočišných druhů je nyní ohroženo vyhynutím

9. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

- Ze 138 374 živočišných druhů, které Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) zařadil na seznam druhů, jimž může hrozit vyhynutí, jich je v současnosti více než 38 000 ohroženo zánikem, neboť se prohlubuje ničivý dopad lidské činnosti na planetu

- V sobotu byla zveřejněna aktualizace "Červeného seznamu ohrožených druhů"

- Snahy o zastavení rozsáhlého poklesu počtu a rozmanitosti živočichů a rostlin z velké části selhaly

V roce 2019 odborníci OSN na biologickou rozmanitost varovali, že více než milion druhů je na pokraji vyhynutí, což znamenalo, že planeta se ocitla na pokraji šestého masového vymírání za posledních 500 milionů let.

"Stav červeného seznamu ukazuje, že jsme na pokraji šestého hromadného vymírání," řekl agentuře France Presse vedoucí oddělení červeného seznamu IUCN Craig Hilton-Taylor. "Pokud bude trend pokračovat tímto tempem, budeme brzy čelit velké krizi," uvedl Hilton-Taylor.

Vyhynutí hrozí kupříkladu žralokům, rejnokům nebo varanům komodským, přičemž 902 živočišných druhů už nenávratně umizelo.

Hlavním poselstvím Světového kongresu ochrany přírody IUCN, který byl zahájen v pátek ve francouzském Marseille, je, že mizející druhy a ničení ekosystémů nejsou o nic menší existenční hrozbou než globální oteplování, informují weby Truthout a Yourweather.co.uk.

Samotná změna klimatu zároveň vrhá na budoucnost mnoha druhů temnější stín než kdykoli předtím.

Ztráta přírodních stanovišť, nadměrné využívání půdy a nelegální obchod zasáhly celosvětovou populaci volně žijících živočichů. Nicméně vědci se ještě více obávají hrozícího nebezpečí, které přináší změna klimatu.

Ve čtvrtek skupina nevládních organizací zabývajících se lidskými právy, včetně organizací Survival International, Attac a Minority Rights Group, uspořádala protisummit, na kterém představila svou alternativní vizi ochrany biodiverzity.

Informoval o tom server Climate Home News: "Tyto organizace odsoudily výzvy, aby vlády do roku 2030 chránily alespoň 30% půdy na planetě - oproti předchozímu cíli, který činil přibližně 17% - jako "falešné řešení", které hrozí vytlačením místních komunit z jejich půdy a které odvádí pozornost od nadměrné spotřeby a využívání přírodních zdrojů, což je podle nich hlavní příčinou krize klimatu a biodiverzity."

Fiore Longo z organizace Survival International serveru Climate Home News sdělil, že rozšiřování chráněných území je "z hlediska lidských práv hrozné" a mohlo by vést k jednomu z největších záborů půdy v historii. 

Konference v Marseille končí 11. září. Mezi diskutovaná témata patří souvislosti mezi změnou klimatu a úbytkem biologické rozmanitosti a etika genetického vylepšování s cílem zvýšit šance živočišných druhů na přežití. Jednání mají být podkladem pro celosvětový klimatický summit OSN COP26, který se bude konat od 1. do 12. listopadu 2021 ve skotském Glasgow.

 

Původní zdroje v angličtině ZDE a ZDE

0
Vytisknout
8150

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2021