Američtí republikáni protestují proti Bidenovu příkazu povinného očkování pro pracovníky firem s více než 100 zaměstnanci

13. 9. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Asa Hutchinson, guvernér Arkansasu, protestoval v neděli v televizi NBC, že Bidenův příkaz zavést povinné očkování pro podniky s více než 100 zaměstnanci je "bezprecedebntní rozšíření pravomocí federální vlády". Několik dalších guvernérů republikánských států, včetna Rona DeSantise na Floridě a Grega Abbotta v Texasu, pohrozilo, že budou žalovat federální vládu. Argumentují, že Biden jedná neústavně, když vydal příkaz, v jehož důsledku budou muset být očkovány proti covidu miliony amerických zaměstnanců, zdravotníků a federálních pracovníků.

 

Na koronavirus dále v USA každý den umírají stovky Američanů. Federální Střediska pro prevenci a zvládání nemocí oznámila v neděli, že 178.3 milionů Američanů je plně očkováno, je to 53,7 procent obyvatelstva, 209,1 milionů Američanů (63 procent) bylo očkováno alespoň první dávkou.

Biden projevil svou frustraci s těmito údaji, když ve čtvrtek oznámil svůj federální příkaz. Konstatoval: "Mnozí z nás jsou frustrováni s téměř 80 miliony Američanů, kteří stále ještě nejsou očkováni, i když je vakcína bezpečná, efektivní a je zadarmo."

Bidena v tom podpořil americký nejvyšší vládní chirurg Vivek Murthy, který zdůraznil v televizi, že Spojené státy musejí přejít do "další fáze" reakce na pandemii, v důsledku vysoce nakažlivé varianty delta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

-4
Vytisknout
5725

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2021