Putinova politická strana po brutálním potlačení opozice vyhrála volby

20. 9. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Vládnoucí ruská politická strana Jednotné Rusko, která podporuje prezidenta Vladimíra Putina, si po třídenních volbách udržela většinu v parlamentě po rozsáhlém potlačení kritiků, přestože přišla o asi pětinu své podpory. Vyplývá to z částečných volebních výsledků zveřejněných v pondělí.

Se sečtěnými 50 procenty hlasů získala strana Jednotné Rusko 46,11 procent hlasů, na druhém místě je komunistická strana s 21,4 procenty hlasů.

 
Je to nicméně slabší výsledek pro stranu Jednotné Rusko než v roce 2016, kdy tato strana získala něco přes 54 procent hlasů.

V Rusku klesá životní úroveň a všeobecné známá jsou obvinění z korupce, která proti Kremlu vznesl Alexej Navalnyj. Taktická hlasovací kampaň Navalného stoupenců zřejmě dále poškodila volební výsledek strany Jednotné Rusko.

Kritikové Kremlu kostatovali, že hlasování bylo podvodné a že strana Jednotné Rusko by měla ve férových volbách daleko horší výsledky, vzhledem k tomu, že před volbami bylo zakázáno Navalného hnutí, jeho spojencům bylo zakázáno kandidovat a Kreml útočil na kritická média a nevládní organizace.

Volby nijak nezmění politickou situaci v Rusku a Putin bude i nadále dominovat ruské politice. Další prezidentské volby se v Rusku konají r. 2024 a Putin dosud nesdělil, zda v nich bude kandidovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
5114

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2021