Tisková reakce Greenpeace ČR

Evropský soud stanovil sankce pro Polsko za ilegální těžbu v dole Turów. Podle Greenpeace jsou příliš nízké

21. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Soudní dvůr EU dnes stanovil sankce za každý den pokračující ilegální těžby na dole Turów, který do sebe stahuje vodu z českého území, na 500 tisíc eur denně, Česká republika původně požadovala 5 milionů eur denně. Sankce má Polsko platit od dnešního dne. Informaci přinesl na svém Twitteru hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Organizace Greenpeace považuje sankce stanovené soudem za příliš nízké.

Česká republika se v současné době pokouší s Polskem dohodnout na mezivládní dohodě. Požadavky české strany nejsou detailně známy, ale podle dostupných informací neobsahují žádné podmínky omezující samotnou destruktivní těžbu. Místní lidé z obcí vedle dolu již poslali představitelům vlády otevřený dopis, aby nestahovala žalobu výměnou za slabou dohodu, zveřejnili své požadavky pro probíhající jednání. Podle informací v médiích se nyní vyjednávání zadrhla. 

Nikol Krejčová, koordinátorka kampaně proti dolu Turów, říká:

“Rozhodnutí soudu je jasné: Polsko musí důl Turów okamžitě uzavřít. Když se Polsko rozhodlo toto rozhodnutí ignorovat, musely přijít následky, a to ve formě pokut. Sankce, které nyní soud stanovil, jsou ale výrazně menší, než jaké Česká republika požadovala. Navíc jsou vyměřeny až od dnešního dne, přestože soud rozhodl o zastavení dolu už 21. května. Je pro nás zklamáním, že sankce za nerespektování soudu a poškozování životního prostředí jsou tak nízké. Je otázkou, jestli budou pro Polsko dostatečně motivační, aby důl skutečně uzavřelo, nebo zda bude radši dotovat těžbu z peněz tamních daňových poplatníků.”

1
Vytisknout
9091

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2021