Tisková zpráva:

Peksa: Český premiér nás okrádá o budoucnost. Zastavení dotací je reálná hrozba

22. 9. 2021

čas čtení 1 minuta
Kvůli Andreji Babišovi hrozí České republice zastavení veškerých evropských dotací. Podle pirátského europoslance Mikuláše Peksy to může nastat poté, co se české úřady nestihnou do zítra vyjádřit k tomu, jak zlepšily kontrolu střetu zájmů při rozdělování eurodotací.  

Podle průzkumu 4 z 5 Evropanů požadují, aby evropské dotace neproudily do zemí, kde bují korupce. Česká vláda musí vytvořit fungující nástroje pro předcházení střetu zájmů, aby zajistila, že Česko nebude jednou jednou z nich. V opačném případě bohužel můžeme čekat, že každého z nás bude premiérovo porušování zákonů stát až nepříjemně velké množství peněz. Kvůli Andreji Babišovi hrozí, že přijdeme o evropské peníze. Český premiér nás okrádá o budoucnost,” říká Mikuláš Peksa, který na premiérův střet zájmu dlouhodobě upozorňuje.

Už zítra totiž českému ministerstvu pro místní rozvoj vyprší lhůta pro zaslání dopisu, kde se má mimo jiné vyjádřit i k prověřování 12 projektů dceřinných firem Agrofertu. Česko chtělo termín posunout, to ale Evropská komise nakonec neumožnila. “Jsem rád, že si Komise stojí za svým. Umělým protahováním ničeho nedosáhneme. Důvody pro odklad žádné nevidím, snad jenom fakt, se blíží volby a Andrej Babiš nechce, aby se opět pralo jeho špinavé prádlo veřejně,” uzavírá Peksa.

0
Vytisknout
4811

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2021