V syrských uprchlických táborech spravovaných kurdskou YPG každý týden umírají děti

24. 9. 2021

čas čtení 1 minuta
  • V táborech pro "rodiny příslušníků IS" spravovaných kurdskými milicemi žijí i oběti islamistů - a každý týden zde umírá několik dětí. 

Nevládní organizace Save the Children oznámila, že každý týden v syrských uprchlických táborech Rodž a al-Hol zemřou dvě děti. Tábory byly zřízeny pro rodiny podezřelé z členství v organizaci "islámský stát", ale nachází se v nich i řada lidí, kteří před tímto uskupením utíkali.

Oba tábory obývá přes 60 000 lidí, z nichž zhruba 40 000 tvoří děti. Spolu se Syřany a Iráčany se tu nachází i lidé ze 60 jiných zemí celého světa, z nichž mnozí nedobrovolně žili pod vládou "islámského státu".

Zpráva uvádí, že řada zemí, včetně členských států EU a Kanady, ponechávají tisíce dětí na pospas násilí, střelbě, podvýživě, špatné vodě, vadným hygienickým podmínkám a nemocem.

Mnohé z nejbohatších zemí světa nedokázaly dostat domů většinu dětí, které uvízly ve zmíněných dvou táborech.

Jen 40 % dětí v táboře al-Hol je vzděláváno a většina má problém učit se kvůli traumatickým zkušenostem. V táboře Rodž více jak polovina domácností hlásí, že má povědomost o dětské práci mezi dětmi mladšími 11 let.

Tábory spravované kurdskými oddíly se nacházejí v odlehlých oblastech a měly v nich žít rodiny mužů, kteří byli zatčeni kvůli podezření z příslušnosti k "islámskému státu". Nicméně nyní v nich žije i řada rodin, které uprchly před IS ze svých domovů v Iráku a Sýrii. Některé se zde nacházejí již více než čtyři roky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5245

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2021