Kongresoví Demokraté: Británie nemůže přistoupit k severoamerickému paktu do vyřešení severoirské otázky

24. 9. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Americký kongresman Richard Neal prohlásil, že britský návrh na připojení k severoamerickému obchodnímu paktu je v danou chvíli neprůchodný. 

Britský návrh připojení k severoamerickému obchodnímu paktu nelze přijmout, dokud nebude vyřešen spor mezi Británií a EU ohledně brexitové dohody o Severním Irsku, uvedl přední člen Demokratické strany USA.

Kongresman Richard Neal, který je předsedou vlivného výboru schvalujícího obchodní dohody, prohlásil, že spor ohledně severoirského protokolu musí být vyřešen a neohrozit Belfastskou dohodu, než bude zvážena britská žádost o přistoupení k obchodnímu paktu mezi USA, Mexikem a Kanadou, informuje Simon Carswell.

Britská vláda tento týden navrhla připojení k dohodě USMCA, kterou vloni exprezident Donald Trump podepsal s Mexikem a Kanadou v návaznosti na předchozí dohodu NAFTA. Došlo k tomu poté, co vybledly naděje na dvoustrannou americko-britskou obchodní dohodu.

Demokraté byli "poněkud překvapeni", že by Británie "mohla mít zájem připojit se k hemisférické obchodní dohodě spíše než k bilaterální" a prohlásili, že to z britské strany signalizuje "změnu strategie".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8610

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2021