Mezitím v Absurdistánu 194:

Evropská unie vydírá Polsko a Andrej Babiš je už nepřítel

28. 9. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut
Foto: Nedaleko Turówa: "Čechy neobsluhujeme!"

Tomasz Oryński se omlouvá, že dnešní jeho příspěvek o Polsku je kratší než normálně. V Británii zuří krize ohledně nedostatku řidičů kamionů. Tomasz Oryński pracuje na část úvazku v Británii jako řidič kamionu, říká o sobě, že je možná poslední polský řidič kamionů v Británii. V důsledku toho se stal v Británii v pondělí 27. září absolutní celonárodní celebritou. Řada britských rozhlasových stanic ho interviewovala o tom, co si jako polský řidič myslí o rozhodnutí Borise Johnsona prosit kamionisty  EU, aby Británii zachránili, ale jen do Vánoc - po Štědrém dni 2021 je britské ministerstvo vnitra hodlá znovu deportovat do zahraničí. Velmi vstřícný přístup. Televizní rozhovory Tomasz Oryński odmítal poskytnout. Některé jeho rozhovory přetiskl denní tisk. Žádost některých britských médií o rozhovor musel Tomasz Oryński už odmítnout - nedalo se to zvládnout.

Slova Tomasze Oryńského z rozhovoru na populární stanici BBC Radio 2 dokonce vyvolala na Twitteru meme:


Avšak k Polsku:

Jak všichni očekávali, veškerá politika je jen divadlo. Protože jak jinak by se dalo  vysvětlit, že politici, kteří si navzájem nadávají do zrádců  a útočí na levici, nebo na Pawła Kukize za snahu spolupracovat se stranou PiS na důležitých otázkách, a říkají, že byste se stranou PiS neměli vůbec mluvit (více o tom ZDE  a ZDE) vyhýbají se práci v parlamentu (důležitému projevu šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu poukazujícímu na četná selhání vlády PiS) a pak si zajdou  všichni společně na mejdan (bez roušek), který uspořádal Robert Mazurek, populární politický novinář, k jeho padesátým narozeninám.

 
Z fotografií pořízených paparazzi 
jasně vyplývá, že členové přední polské opoziční strany si velmi dobře rozumějí s členy vlády, se zkompromitovanými bývalými politiky ze strany PiS jako Adam Hofman nebo s poslanci z levice nebo z Kukizovy strany - obojí jsou to strany, které tito politikové, bratřící se s jejich poslanci na mejdanu, veřejně obvinili, že to  jsou zrádci. To také vyvolává otázku, zda jsou dramatická interview, vedená Mazurkem, autentická, anebo zda je to také inscenované (atmosféra je při nich někdy tak vyhrocená, že host prostě rozhovor předčasně ukončil a opustil studio, je také známo, že i Mazurek sám ze studia při jedné příležitosti odešel).

Ale možná je v tom něco víc. Možná, že nyní vyšlo najevo, že není náhoda, že opoziční politici podlézají novináři, který by k nim měl být kritický. Možná si pamatujete z článku z minulého týdne informaci o uniklých emailech ministra Dworczyka (také přítomného na Mazurkových narozeninách), že i jeden jiný novinář měl s vládou velmi dobré vztahy a poskytoval jí přátelské služby. Je možné, že celý ten skandál s Mazurkovými narozeninami byl uspořádán tak, aby ukázal, „na tom není nic špatného, ​​podívejte se, nejen vláda, ale i opoziční politici jsou  nejlepšími přáteli prominentních novinářů“?

Když jsem se už zmínil o  Dworczykových emailech, jsou zjevně autentické (najdete je na tomto webu). Poté, co v uniklých materiálech byl nalezen účet z restaurace na 4320 zł (25 920 Kč), mluvčí PiS Radosław Fogiel přispěchal s vysvětlením, že účet byl tak vysoký, protože to byla večeře pro celý dav lidí, a zveřejnil z té večeře fotografie  - tedy tím potvrdil, že uniklé materiály jsou autentické. Jak to, že je ministr Dworczyk - nebo premiér Morawiecki - stále ve vládě, po tom všem, co jsme se dozvěděli ze všech těch emailů, to naprosto nechápu.
 
Ale nejenže jsou stále u moci, ale také se snaží vytáhnout Polsko z Evropské unie. Zbigniew Ziobro, ministr spravedlnosti, dává jasně najevo, že Polsko je „vydíráno“  poté, co byly evropské fondy pozastaveny kvůli diskriminaci lidí z komunity LGBT. Jeho strana předložila výpočty, které tvrdí, že členství Polska v EU způsobilo té zemi ztrátu téměř 700 000 000 000 zł. Samozřejmě bylo hned dokázáno, že toto tvrzení je naprostá blbost, ale nemusíte to všechno číst, abyste zjistili, jak špatní jsou tito lidé v matematice. Podívejte se na tato čísla a vyopočítejte si tio  sami:


I za předpokladu, že by byla tato čísla pravdivá (spoiler: nejsou), je to opravdu správně spočítáno? Je rovnice 593-981-388-147=-535 skutečně správná?

Ale koho by to zajímalo. Tato čísla nebyla poskytnuta, abychom mohli v těchto přehledech znovu zkontrolovat matematiku. Ta čísla jsou tady, aby je bylo možné namalovat na pěkný, velký červený autobus a vyděsit lidi a přesvědčit je, aby odešli z EU. To přece nemůže způsobit žádné problémy... :)

Ale oni nemají jinou možnost, pokud chtějí pokračovat v ničení demokracie v Polsku, protože nyní je zcela zřejmé, že by to EU nedovolila. I když akce z EU přišla příliš pozdě. Nejvyšší správní soud nedávno rozhodl, že polská Národní soudní rada porušila postupy při jmenování nových soudců do Komory Nejvyššího soudu pro mimořádnou kontrolu a veřejné záležitosti. Toto je komora, která rozhoduje o tom, zda byly volby v Polsku platné nebo ne. To představuje vážný problém, protože by to mohlo znamenat, že jakékoli volby, které se konaly od roku 2018, nemusejí být považovány za platné.

Ale když ne EU, tak co? Zdá se, že visegrádská skupina už je mrtvá - premiér Morawiecki zrušil své vystoupení v Budapešti, protože tam měl být Andrej Babiš, který už není Morawieckiho přítelem poté, co Česká republika odmítla stáhnout svou žalobu ohledně povrchového uhelného dolu v Turówě. Vláda pumpuje protičeskou propagandu a ta proniká do běžné populace. Gazeta Wyborcza uvádí, že v Bogatynii (to je město nejblíže dolu Turów) majitel místní hospody vyvěsil plakát s nápisem „Čechy neobsluhujeme“.  Někteří ale nevěří, že jde o provinění Čechů. Někteří místní lidé se  domnívají, že Češi dělají jen to, co jim nařídí Němci, což podporuje protiněmecké konspirační teorie a oslabuje podporu polského členství v EU, protože její odpůrci vidí EU jako Německem ovládanou instituci, jejímž cílem je připravit Polsko o jeho bohatství.

Co by tedy Polsko mělo udělat, aby se vyhnulo placení té vysoké pokuty ve výši 500 000 eur denně? Možná by mohli dopravovat nějaké uhlí odjinud pro ty generátory polských elektráren? Mimochodem, to by mohli udělat. Polská pošta právě podepsala smlouvu s jednou polskou těžební skupinou na dodávku uhlí jednotlivým zákazníkům po silnicích, určitě by mohla koupit několik desítek tisíc nákladních vozidel navíc a  zásobovat i turowskou elektrárnu?

Problém naší pravicové vlády - i jiných pravičáků - je, že je nezajímají fakta. Mají své přesvědčení a drží se ho. Stejně jako starosta města Miasteczko Śląskie, který navzdory drtivým důkazům, že nedávná změna dopravního zákona, která dala přednost chodcům na přechodech, výrazně snížila počet nehod, tomu rozumí líp. "V reakci na idiotské nové zákony dávající přednost chodcům jsme odstranili 5 přechodů a současně jsme zvýšili počet parkovacích míst".

A tak, bez ohledu na to, co se děje, jedna věc v Polsku se nemění. Na to, abyste se kamkoliv dostali, potřebujete auto. I když se chcete zúčastnit Evropského dne bez aut v Poznani, musíte vlastnit auto, protože Poznaň sice zpřístupnila veřejnou dopravu zdarma, ale pouze těm, kteří mohli ukázat registrační dokumenty svého vozu ...

Chtěl jsem jako obvykle ukončit svůj článek nějakým chytrým vtipem, ale právě jsem uviděl nejnovější a nejodpornější kousek vládní propagandy: televizní klip, ve kterém Mariusz Kamiński (kriminálník, kterého omilostnil prezident Duda, aby mohl převzít funkci velitele speciálních jednotek) zveřejnil power point s obrázky údajně získanými z telefonů uprchlíků, zobrazující sexuální akty se zvířaty nebo s dětmi, aby ukázal, jaké riziko  pro Polsko představují uprchlíci. Materiál nese titulek „Znásilnil krávu, chtěl se dostat do Polska“ a najdete ho ZDE. Mariusz Błaszczak, ministr obrany poté vystoupil s projevem, že pokud „takoví lidé“ „útočí na polské hranice“, neměli bychom jim to dovolit, protože představují značné riziko nejen pro Polsko, ale pro celou EU.

No tak, slyšel jsem, že někteří polští kněží jsou také pedofilové. Měli bychom snad pro naši vlastní bezpečnost odvézt všechny kněze do lesů a nechat je tam hladovět, anebo je alespoň všechny deportovat do Vatikánu?

0
Vytisknout
8488

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2021