Studie: Vlády zoufale neplní klimatické závazky

17. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

Nová analýza zjistila, že všechny přední světové ekonomiky, včetně všech zemí G20, neplní závazky, které přijaly v rámci přelomové pařížské dohody, aby se svět vyhnul klimatické katastrofě.

Necelé dva měsíce před konáním klíčových jednání OSN o klimatu ve Skotsku žádná ze zemí s největšími emisemi skleníkových plynů nepředložila dostatečné plány na snížení znečištění ani plány na splnění závazků daných pařížskou klimatickou dohodou, píše deník Guardian.

To znamená, že svět se řítí vstříc katastrofálním dopadům na klima.

V rámci pařížské dohody se státy zavázaly zabránit zvýšení průměrné světové teploty o 1,5 °C oproti předindustriální době, aby se zabránilo katastrofálním vlnám veder, záplavám, bouřím, suchu a dalším klimatickým pohromám, které se již začínají projevovat. Podle nové analýzy organizace Climate Action Tracker však téměř žádná země tento závazek zoufale neplní.

Analýza zjistila, že klimatické závazky Ruska, Íránu a Saúdské Arábie jsou "kriticky nedostatečné", zatímco závazky Austrálie, Brazílie, Kanady, Číny a Indie patří k těm, které jsou považovány za "vysoce nedostatečné".

Spojené státy, Evropská unie a Japonsko jsou v tomto ohledu hodnoceny jako "nedostatečné", zatímco Velká Británie, hostitel nadcházejícího klimatického summitu, je "téměř dostatečná".

Z 36 zemí plus EU, které byly zařazeny do žebříčku Climate Action Tracker, pouze Gambie přijala závazky v souladu s pařížským cílem 1,5 °C. Tyto země dohromady generují 80% celosvětových emisí.

Vlády mají pravidelně aktualizovat své cíle týkající se snižování emisí, aby splnily sliby dané v Paříži. Nicméně pokrok v redukci emisí se letos "zastavil", jak uvedli výzkumníci.

Tato neústupnost přichází v době blížících se jednání o klimatu a rostoucí klimatické krize, která se projevuje katastrofickými jevy, včetně rozsáhlých povodní v Německu a Číně, rozsáhlých požárů v USA a nebezpečných vln veder, které zachvátily několik zemí.

Z úterního průzkumu agentury Pew, kterého se zúčastnilo 16 000 lidí v Severní Americe, Evropě a Asii, vyplynulo, že 72% z nich se obává, že je změna klimatu osobně poškodí.

V srpnu vyšla přelomová zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu, podle níž spalování fosilních paliv mění zemské klima "bezprecedentním" způsobem. K odvrácení klimatického kolapsu je třeba rychle snížit množství skleníkových plynů.

Generální tajemník OSN António Guterres uvedl, že zpráva by měla být pro lidstvo "červeným kódem".

Podle studie Climate Action Tracker však všichni velcí znečišťovatelé, jako jsou Čína, Indie a USA, na tuto hrozbu nereagují dostatečně naléhavě.

Dokonce ani země, které mají stanoveny robustní klimatické cíle, nejsou na cestě k jejich splnění, zatímco mezinárodní finanční prostředky pro chudší země, které by pomohly zvládnout klimatickou krizi, nejsou dostatečné. Pokud bude současný trend pokračovat, svět se oteplí o téměř 3 °C.

Analýza uvádí, že "zvláštní obavy" vzbuzují vlády Austrálie, Brazílie, Indonésie a Ruska, které od roku 2015 vůbec nemodifikovaly své ambice v oblasti snižování emisí.

Těžbu uhlí stále ve velkém měřítku provozují Indie a Čína, tvrdí zpráva, zatímco Austrálie a EU rozšiřují plynovou infrastrukturu.

"Stále větší počet lidí na celém světě trpí závažnějšími a častějšími dopady změny klimatu. Přesto vládní opatření i nadále zaostávají za tím, co je potřeba udělat," uvedl výkonný ředitel společnosti Climate Analytics Bill Hare.

"I když se mnoho vlád zavázalo k dosažení bezemisní ekonomiky, bez krátkodobých opatření je tento cíl prakticky nedostižitelný."

Analýza poskytuje střízlivý pohled na realitu před jednáním OSN o klimatu, jež bylo kvůli pandemii loni zrušeno. Koalice 1 000 ekologických skupin vyzvala k opětovnému odložení jednání, protože delegáti z nejchudších zemí stále nemají přístup k vakcínám proti covidu.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1
Vytisknout
5708

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2021