V Rusku začínají volby uprostřed hněvu občanů kvůli ekonomice a covidu

17. 9. 2021

čas čtení 3 minuty
 

Vládnoucí strana Jednotné Rusko má historicky minimální volební podporu, přesto zřejmě najde způsob, jak si udržet moc v parlamentě


Ruské parlamentní volby, které začínají v pátek, by se mohl stát platformou pro vyjádření hněvu veřejnosti nad ekonomikou, drsným potlačováním opozičních názorů a nekompetentní vládní reakcí na koronavirovou pandemii. Avšak vládnoucí strana Jednotné Rusko zřejmě najde způsob jak i dál ovládat Dumu, ruský parlament.

Kreml drsně potlačil politickou opozici a nezávislá média. Řeší jednoduchý matematický problém: jak navýšit podporu pro provládní stranu Jednotné Rusko, která má historicky minimální volební podporu, aniž by vyvolal rozsáhlé občanské protesty, které vznikly v důsledku hrubých vládních volebních podvodů v roce 2011.



Před začátkem volem, které se budou konat po dobu tří dnů, došlo k nárůstu podpory pro komunistickou stranu a jiný opoziční předák, uvězněný Alexej Navalnyj, se snažil konsolidovat vliv opozice prostřednictvím tzv. "chytrého hlasování". Hlavně identifikoval komunistické kandidáty jako nejsilnější opoziční sílu.

"Spousta lidí je opravdu nespokojená," řekla Anastasia Brjuchanova, nezávislá kandidátka v jednom z nejsilněji opozičním volebním okrsku v severozápadní Moskvě. "Největším problémem zůstává nedostatek víry v naší vlastní moc, v samotné volby. Největším bojem je přimět lidi jít k volbám a pokusit se vyjádřit svůj odpor."

Podpora ruské komunistické starny stoupla v minulých týdnech nad 19 procent především v důsledku stagnujících mezd a rostoucích cen. Komunisté se také snaží posílit svou atraktivitu, mají mladé kandidáty a nechávají kandidovat i nezávislé kandidáty.

Ovšem komunistická strana často v minulosti podporovala stranu Jednotné Rusko a stále v jejím čele stojí Gennadij Zjuganov, který kandidoval v roce 1996 proti Borisu Jelcinovi. I když Zjuganov kritizoval Putinův návrh rozšířit své prezidentské období, komunisté jsou často vysmíváni jako "kapesní opozice".

Podpora vládní strany Jednotné Rusko mezitím poklesla pod 30 procent. Ve snaze získat v parlamentě ústavní většinu (v nynější Dumě má strana Jednotné Rusko 335 ze 450 poslanců) bude používat v okresech většinový volební systém.

V Moskvě za stranu Jednotné Rusko kandidují osoby z populárních lidových iniciativ. Putin také podepsal finanční dotace pro rodiny a pro armády a komunální úřady nabízejí ceny jako nové byty a dárkové certifikáty pro ty, kdo se registrují k hlasování na internetu.

Představitelé opozice jsou vězněni, diskvalifikováni nebo vyháněni ze země.

Minulé volby v Rusku, zejména v roce 2011, byly pošpiněny rozsáhlými volebními podvody ve prospěch strany Jednotné Rusko. Největším problémem letošních voleb je, že se budou konat po tři dny a také na internetu a bude nesmírně optížné potvrdit, že počet hlasů odpovídá počtu voličů. Golos, nevládní organizace, kterou ruská vláda označila za cizího agenta, uvedl, že jen v 50 procentech volebních okrsků budou nezávislí monitorovací aktivisté.

Strana Jednotné Rusko doufá, že opozice je rozhádaná  a že tedy sama zvítězí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6074

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2021