Zaspí Američané dokončení Trumpova převratu?

9. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

Zatímco bývalý prezident dál podněcuje svou základnu velkou lží o ukradených volbách, republikánští zákonodárci přilévají olej do ohně a ženou další Američany do Trumpovy paranoidní noční můry.

Pokus bývalého prezidenta o dokončení převratu neustává. Donald Trump i nadále burcuje své příznivce falešným tvrzením, že volby v roce 2020 byly ukradeny. A desítky milionů Američanů mu věří, varuje Robert Reich.

Minulou neděli na republikánské akci ve Franklinu v Severní Karolíně kongresman Madison Cawthorn, opakující Trumpovu velkou lež, označil výtržníky, kteří 6. ledna vtrhli do Kapitolu, za "politické rukojmí". 

Cawthorn také doporučil davu, aby si začal dělat zásoby munice pro to, co podle něj pravděpodobně bude "krveprolití" mezi Američany kvůli nepříznivým výsledkům voleb.

"Jakkoli jsem ochoten bránit naši svobodu za každou cenu," řekl, "není nic, čeho bych se bál víc, než že budu muset pozvednout zbraň proti americkému spoluobčanovi."

V úterý texaští republikáni schválili přísný volební zákon založený na Trumpově velké lži - ukládá nové požadavky týkající se prokázání totožnosti u lidí, kteří chtějí volit poštou, trestní postihy pro členy volební komise, kteří zasílají nevyžádané žádosti o korespondenční hlasování, posiluje postavení stranických volebních "watchdogů“, zakazuje mobilní hlasování a možnost odevzdat volební hlas 24 hodin denně.

V letošním roce přijalo nejméně 18 dalších států 30 zákonů, které na základě Trumpovy lži ztíží Američanům hlasování.

Arizonský republikánský "audit" oznámí své výsledky každým dnem, ale není pochyb o tom, co ukáže. Generální ředitel firmy Cyber Ninjas, která byla najata k provedení auditu, veřejně zpochybnil výsledky voleb. Tým auditorů se skládá z Trumpových příznivců a je financován skupinou vedenou Trumpovým prvním poradcem pro národní bezpečnost Michaelem Flynnem.

Republikánský předseda výboru pro kampaně a volby státního shromáždění ve Wisconsinu zahájil "úplný, kyberneticko-forenzní audit" podobný tomu arizonskému.

Tyto takzvané audity výsledek voleb v roce 2020 nezmění. Jejich smyslem je i nadále zpochybňovat jejich legitimitu a ospravedlnit další státní opatření ke ztížení volebního procesu a změně budoucích voleb.

Třebaže Trumpův pokus o převrat nabírá na síle, většina Ameriky i nadále spí klidným spánkem. Jsme natolik rozhořčeni jeho výstřelky a natolik zaměstnáni bezprostřednějšími hrozbami, jako jsou varianta delta a změnou klimatu zesílené požáry a hurikány, že o tom raději nevíme.

Před měsícem vyšlo najevo, že se Donald Trump během posledních týdnů v prezidentské funkci snažil donutit ministerstvo spravedlnosti, aby lživě prohlásilo, že prezidentské volby v roce 2020 byly zfalšované, a dokonce vyhrožoval, že pokud to neudělá, vyhodí úřadujícího ministra: "Prostě řekněte, že volby byly zkorumpované, a zbytek nechte na mně a na republikánských kongresmanech."

Tuto zprávu však americká kolektivní mysl sotva zaregistrovala. Více pozornosti se dostalo olympijským hrám a jednáním o návrhu zákona o infrastruktuře.

Jeden z hlavních Trumpových poradců nyní tvrdí, že Trump "určitě bude kandidovat" na prezidenta v roce 2024, přestože 14. dodatek ústavy zakazuje zastávat úřad každému, kdo se "zapojil do povstání nebo vzpoury proti národu".

Federální legislativa, která by předešla státním zákonům o potlačování volebního práva, uvázla v Senátu. Joe Biden z něj neudělal hlavní prioritu. Jednání výboru Sněmovny reprezentantů, který má vyšetřit vzpouru v Kapitolu z 6. ledna a Trumpovu roli v jejím podněcování, se nemotorně rozbíhá. Ministerstvo spravedlnosti nepodniklo žádný krok k tomu, aby bývalého prezidenta z něčeho obvinilo.

Pokud však Trump a jeho spolupachatelé nebudou pohnáni k odpovědnosti za škody, které napáchali a které nadále páchají na americké demokracii, a pokud demokraté v Senátu a Biden brzy nepřijmou národní zákon o volebních právech, může Trumpův pokus o převrat nakonec uspět.

Je nezbytné, aby se Amerika probudila.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7140

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2021