EU vyzývá k mezinárodnímu vyšetřování chemického útoku v Sýrii

9. 4. 2018

čas čtení 2 minuty
Evropská unie poukázala na fakt, že důkazy z města Dúma kontrolované povstalci svědčí o použití chemických zbraní syrskými vládními silami. Spojené státy, Británie, Francie, Turecko a papež František se také vyslovili proti údajnému útoku.


  Organizace Syrian American Medical Society (SAMS) a civilní obrana oznámily, že v sobotu večer v Dúmě zemřelo při chemickém útoku nejméně 49 osob.

  "Pokračující použití chemických zbraní, zejména proti civilistům, je důvodem k vážnému znepokojení," tvrdí EU. "Evropská unie nejostřeji odsuzuje použití chemických zbraní a vyzývá k okamžité reakci mezinárodního společenství."

  EU dále vyzývá Rusko a Írán, aby využily svého vlivu na syrského prezidenta Bašára Asada a předešly dalším útokům.

  Americký prezident Donald Trump obvinil z údajného útoku Rusko a Írán.

  Britský ministr zahraničí Boris Johnson v neděli prohlásil, že zprávy jsou "hluboce znepokojivé" a varoval Rusko, aby se nesnažilo zablokovat mezinárodní vyšetřování. Johnson prohlásil, že syrské vládní jednotky použily od roku 2014 otravný plyn přinejmenším čtyřikrát.

  Brotská mise při OSN v neděli oznámila, že se v pondělí pravděpodobně sejde Rada bezpečnosti OSN, a to na žádost devíti členů: Británie, Francie, USA, Polska, Nizozemska, Švédska, Kuvajtu, Peru a Pobřeží slonoviny.

  Francouzský ministr zahraničí Jeean-Yves Le Drian vyzval RB OSN, aby se sešla rychle a vyšetřila situaci. Dodal, že Paříž v boji proti chemickým zbraním převezme veškerou odpovědnost.

  Turecko útok také odsoudilo. V prohlášení ministerstva zahraničí se říká, že existuje "silné podezření" o odpovědnosti Asadova režimu za útok. "Rozhodně odsuzujeme útok a máme silné podezření, že byl proveden režimem, jehož rejstřík použití chemických zbraní je mezinárodnímu společenství znám," uvádí turecké prohlášení.

  Papež František se připojil k mezinárodnímu odsouzení: "Nic, nic nemůže ospravedlnit použití takových hubících zařízení proti bezbranným lidem a obyvatelstvu," řekl papež tisícům lidí na náměstí Sv. Petra.

  Saúdská Arábie vyzvala mezinárodní společenství, aby převzalo "odpovědnost za ochranu civilistů v Sýrii."

  Rusko varovalo USA před provedením "vojenské intervence na základě fabrikované záminky". Ministerstvo zahraničí prohlásilo, že "vojenská intervence... je absolutně nepřijatelná a může mít ty nejvážnější důsledky".

  Íránské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že zprávy o útoku jsou záminkou pro vojenskou akci proti Damašku.

  Sýrie popírá, že by kdy použila chemické zbraně a tvrdí, že zničila svůj chemický arzenál v souladu s dohodou z roku 2013 zprostředkovanou Ruskem.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7110

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2018