OSCE: Parlamentní volby v Maďarsku nebyly demokratické

9. 4. 2018

čas čtení 2 minuty



Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě vydala ostře kritickou zprávu o průběhu maďarské předvolební kampaně a maďarských voleb. To ovšem nezabránilo Babišovi, Zemanovi a Stropnickému, aby autoritáři Orbánovi k volebnímu vítězství blahopřáli

OSCE: 

Parlamentní volby v Maďarsku byly charakterizovány obrovskou převahou zdrojů státu a vládnoucí strany, což ochromilo schopnost kandidátů konkurovat ve volbách rovným způsobem. Voliči měli k dispozici celou  řadu politických alternativ, avšak výhrůžná a xenofobní rétorika, zaujatost médií a neprůhledné financování volební kampaně omezilo prostor pro autentickou politickou debatu a zabránilo voličům učinit plně informovanou volbu.

Základní práva a svobody byly respektovány, avšak bylo nutno je vykonávat v nepřátelském prostředí. Přístup k informacím a svoboda médií a shromažďování byly omezeny, také nedávnými zákonnými změnami. Vládne znepokojení, že dvojí druh procedur pro hlasování voličů, kteří nežijí v Maďarsku, byla podvrácením principu rovného volebního práva a že rozdíly byly založeny na podpoře pro vládnoucí stranu. (Vysvětlení: Maďaři, kteří trvale žijí na území jiných středoevropských států, a drtivou většinou podporují Orbána, směli ve volbách hlasovat, Maďaři z Maďarska, kteří pobývají v zahraničí a Orbána nepodporují, hlasovat nesměli.) 

Při volební kampani nepřátelská a zastrašovací rétorika omezila možnost podstatné debaty a omezila schopnost voličů učinit informovanou volbu. Všudypřítomné zamlžení hranic mezi vládními informačními kampaněmi a kampaněmi vládnoucí koalice a další zneužívání administrativních zdrojů odstranilo hranici mezi státem a stranou. To je v rozporu s přísliby, učiněnými organizaci OSCE.

Schopnost kandidátů kandidovat na rovném základě byla podstatnou měrou limitována přehnaným vládním financováním státních reklam, které zdůraznily a prohloubily to, co systematicky komunikovala vládní koalice. Voličům byly odepřeny informace o financování předvolební kampaně, což je nesmírně důležité pro jejich informovanou volbu a celkovou transparentnost.

Informace o předvolební kampani v médiích byly vysoce polarizované a chyběla kritická analýza. Zpravodajství a komentáře médií dávaly jasně přednost vládnoucí koalici, což je v rozporu s mezinárodními normami. Většina komerčních vysílatelů byla zaujatá, buď pro vládní strany nebo pro opozici. 

Ženy jsou i nadále jen minimálně zastoupeny v maďarském politickém životě. V rozporu s přísliby organizaci OSCE není povolena občanská kontrola voleb. Zákonná omezení a zastrašující vládní rétorika omezily občanskou účast na volební činnosti.


0
Vytisknout
14975

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2018