Znovu ukradená vila

10. 4. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty


Jen vstoupím na posvátnou půdu vlasti, dovídám se o lotrovinách všeho druhu.

Jedna mne štve svou nehorázností. Ředitel Národního muzea a šéf úřadu vlády za přihlížení sezimovoústeckého starosty si vesele podepíší memorandum o zpřístupnění vily dr. Edvarda Beneše, okna a dveře budovy dokořán. Konečně. Ano mám radost, jenže celý příběh má jako vždy háček a ten háček mne odrazuje od toho vilu navštívit, byť věřím, že mnozí si tuto příležitost o víkendu vzít nenechali.


Mobiliář vily patří Husitskému muzeu v Táboře (dále jen HMT). Tedy nikoliv vládě, a tedy nikoliv Ministerstvu kultury a už vůbec Národnímu muzeu v Praze, které zde bude konat prohlídky. Můžete mi říci, že Ministerstvo kultury ČR je zřizovatelem HMT, jenže zřizovatel není vlastník. Vilu ještě za komunismu ukradla vláda, přestože podle závěti Hany Benešové má být vila celá v majetku Husitského muzea. Že bolševici nedodržovali závěti, je věc jiná, v podobné praxi nemusí pokračovat vláda za přihlížení starosty a hloupé pomoci ředitele Národního muzea.

Za nových poměrů HMT získalo dohodou mobiliář a dům si ponechala vláda ČR, která ji zrekonstruovala (jediný dobrý čin Mirka Topolánka). A nyní si podepíše smlouvu šéf úřadu vlády (a nikoliv ministr kultury) s ředitelem Národního muzea, ale bez vědomí a podpisu ředitele HMT. To je drzost...

Abych to k něčemu přirovnal: někdo Vám ukradne barák a nábytek v něm, potom Vám nábytek navrátí, ale pak Vám ani neřekne, že si do domu bude zvát hosty a nábytek užívat. Národní muzeum, které se nikdy ničím nepodílelo na opravě nebo správě nábytku, jej bude vystavovat - chlubit se cizím peřím. Být ředitelem HMT, nechám k vile svolat náklaďáky a nábytek odvést. Ať si soudruzi vystavují holé stěny, které tam po smrti Hany Benešové zanechali… Právě po smrti Hany Benešové bylo pracovníkům muzea dovoleno nábytek odvézt a deponovat v jejich prostorech.

Proč jednou nemůže být něco v pořádku, proč v ČR musí vládnout taková neslušnost? Příklad vily je jejím příkladem par excellence!

A přitom by bylo jednoduché se s HMT dohodnout, stačilo jedno zdvořilé gesto. Jenže na to jsou podepsaní pánové malí "kabrňáci" a Husitského muzea v Táboře se nezastali – hořce lituji pana ředitele Národního muzea, požadoval a očekával bych od něj charakternější postoj. Nebo chce vyjít s novými pány? Radek Augustin, bývalý místošéf SPOZ ( pro ty s krátkou pamětí veleúspěšná Strana práv občanů Miloše Zemana) a nynější ředitel úřady vlády mohl svědomitějším přístupem zabránit podezřením, že otevření vily je více než jen marketingovým tahem kabinetu v demisi.

Napadá mne, jestli otevření vily v režii sto kilometrů vzdálené instituce může být levnější než využití místních odborníků. Těžko.

Proč jednou nemůže být něco v pořádku? Proč se jednou nemůže podařit dobrá věc... Protože ČR.

"Vítej hošíku, doma!" řekla babička a okradla Viléma a z Barunky udělala blbce...



0
Vytisknout
10282

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2018