Proč je Orbánovo vítězství nebezpečné pro všechny

10. 4. 2018

čas čtení 4 minuty
"Díky Bohu, že tahle špinavá židovská kurva opouští Maďarsko."

Namísto toho, aby se čeští politikové razantně distancovali od autoritářské politiky Viktora Orbána a jeho zmanipulovaných voleb, vlezli mu kamsi svými blahopřáními. Ostudně se tak zachovali Andrej Babiš, Miloš Zeman, Martin Stropnický i Pavel Bělobrádek, který dokonce na Facebooku blábolil něco o "obraně křesťanských hodnot Evropy". (On Bělobrádek nevnímá, co po něm chce jeho papež? Chápu Pavla Bělobrádka, ono je to jistě lákavé, dosáhnout drtivého volebního vítězství prostřednictvím volební manipulace a vyvolávání iracionálního strachu z nesmyslů.) 

Ian Dunt varuje, proč je zahrávání si s autoritářstvím životně nebezpečné pro nás pro všechny (JČ): 

Maďarsko je lakmusovou zkouškou neliberalismu. Je to logické vyústění všech autoritářských fantazií, které se nyní odehrávají v Evropě i v Americe.

Viktor Orbán zvítězil v maďarských volbách tím, že se intenzivně soustředil na útoky proti imigraci, kterou označuje za "jed", šířil otevřeně antisemitský narativ a útočil na Evropskou unii.





Opoziční strany "nám  chtějí ukrást naši vlast", varoval Orbán své stoupence na svém posledním předvolebním shromáždění. "Vedoucí evropští politikové spolčení s miliardářským spekulantem nechtějí bránit hranice, ale chtějí přivést migranty."

Když reportér serveru Politico informoval, že se přesunuje z Budapešti do Bruselu, dostal email, v němž se pravilo: "Díky Bohu, že tahle špinavá židovská kurva opouští Maďarsko." Výrok je typický pro šikanu a agresivitu, s níž se nyní v Maďarsku setkáváte. 

Není to chování okrajových extremistů. Antisemitismus je šířen vědomě a je absolutně explicitní. "Bojujeme proti nepříteli, který se od nás odlišuje," řekl Orbán minulý měsíc. "Není otevřený, skrývá se, není přímý, ale falešný, není poctivý, ale podvodný, nevěří v práci, ale spekuluje s penězi, nemá vlast, ale má pocit, že vlastní celý svět." 

Evropští liberálové by měli sledovat velmi bedlivě, co se děje v Maďarsku. Nestačí říct, že "u nás by se to nemohlo stát". Mnoho věcí, o nichž jsme tvrdili, že se "nikdy nemohou stát", se už děje. Všechny prvky Orbánova programu existují například v Británii, nebo v ČR: antisemitismus, zaměření proti Sorosovi, neustále vyvolávání strachu z imigrantů, démonizace Evropské unie a jejích institucí, útoky proti islámu, ochromování nezávislého soudnictví a všudypřítomné konspirační teorie: že skryté a mocné síly ochromují "přání lidu". 

Takto oslavovali britští stoupenci brexitu Orbánovo vítězství:



"Obrovský volební úspěch Viktora Orbána je dalším důkazem, že národy Evropy už mají plné zuby Evropské unie a její katastrofální migrační politiky. Orbán je populárnější než kdy předtím, poté, co se postavil proti idiotům z Bruselu. Bojuj dál, Viktore!"

Všichni jsou to spojenci Nigela Farage, který je neustále v britských médiích. Letos v únoru Farage zaútočil na Sorose a označil ho za "snad nejnebezpečnějšího muže v západních demokraciích". Pak se vyjádřil: "Jen pokračujte, Viktore Orbáne!"


Orbánova nákaza se neomezuje jen na Farage a na jeho stoupence. Pronikla do našeho politického systému. Projekt brexitu je darem evropským autoritářům.

Liberálové všude si musejí uvědomit, co se děje. Musejí si uvědomit, proti čemu bojují a v jakém okamžiku historie žijí. Musejí být schopni poznat ty znaky: nenávist vůči "jiným", požadavek, aby se občané sklonili před "vůlí lidu", neustálé konspirační teorie, úsilí destabilizovat instituce a vládu zákona. Musejí si uvědomit, kam tato cesta vede.

V posledních měsících se mnoho liberálů přestalo zajímat o politiku. Není divu.

Jenže když to uděláte, k moci se dostanou hlasy Sirén. Začnou vás přesvědčovat, že jaksi je možno zabránit neliberalismu tím, že se mu ustoupí. Ustupme trochu ve věci brexitu, ustupme a tolerujme antisemitismus, tolerujme trochu všechny konspirační teorie a ono to všechno zmizí.

Jenže to je falešná představa. Bestii neusmrtíte tím, že ji budete živit.

Pohlédněte na Maďarsko. To nebezpečí je reálné. Může se to stát i zde. 

Kompletní článek v angličtině ZDE
 

 
 

0
Vytisknout
13043

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2018