Znovuzvolení Viktora Orbána s posílenou většinou je velkým problémem pro EU

9. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Brusel nyní čelí zemi v srdci Evropy, která odstupuje od liberálních hodnot Evropské unie, ale dál dostává z EU obrovské dotace

"Orbán je stále radikálnější," varuje Laurent Pech, profesor evropského práva na Middlesex University. "Má pocit, že politická konstelace v Evropě je mu příznivá." 

Ostře odmítavý Orbánův postoj vůči migraci sdílí jeho spojenci v Bavorsku a v Rakousku. Na obvinění, že Orbán korupčně zneužívá finančních prostředk z EU, Brusel efektivněji nereaguje. Sice podvody začal vyšetřovat, avšak penězovod z Bruselu Orbánovi pokračuje neztenčenou silou.




Orbán útočí, podobně  jako Rusko, na nevládní organizace, které nutí, aby se označily jako "organizace placené ze zahraničí". Schválil zákon, který ohrožuje existenci Středoevropské univerzity.

Evropský parlament zahájil proces, v jehož rámci má být Maďarsko zkritizováno podle článku 7 Evropské smlouvy, že porušuje zákonnost. Ovšem jen vlády mohou proti Maďarsku podniknout kroky a je nepravděpodobné, že by EU suspendovala maďarská hlasovací práva.

Některé státy jako Francie a Itálie chtějí podmínit posílání finančních dotací z EU do jednotlivých zemí tím, že příjemci musejí dodržovat zákony EU. Ovšem takové opatření, pokud by  bylo vůbec schváleno, nezačne fungovat dříve než v roce 2024. Paradoxně dostává Orbán obrovské dotace z Bruselu, avšak zrušil veškeré finanční prostředky podporující proevropské organizace a nezávislá média.

Evropská unie je organizací liberálních demokracií, které musejí mít nezávislé soudy a rovnováhu moci mezi jednotlivými samostatnými větvemi vlády. Orbán to všechno ohrožuje, EU je však neschopná proti tomu zasáhnout. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8911

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2018