Zuckerbeg přislíbil bojovat proti manipulaci voleb prostřednictvím Facebooku

11. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Ředitel Facebooku Mark Zuckerberg varoval v úterý v americkém Kongresu před onlinovými "závody ve zbrojení" s Ruskem a zapřísáhl se, že boj proti manipulaci voleb prostřednictvím Facebooku bude nyní jeho prioritou.

Třiatřicetiletý miliardář byl vyslýchán v Kongresu téměř pět hodin. Slyšení se považuje za přelomový bod v americkém technologickém průmyslu. Konalo se po vypuknutí skandálu s firmou Cambridge Analytica, která bez svolení uživatelů ukradla z Facebooku osobní data až 87 milionů osob.




Zuckerbergovo svědectví znepokojujícím způsobem osvětlilo, jak velký dosah a vliv má Facebook v různých demokratických společnostech. "Nejdůležitější věcí, o níž mi nyní jde, je zajistit, aby nikdo v roce 2018 nezmanipuloval v různých zemích světa demokratické volby," řekl Zuckerberg. 

Senátor Tom Udall ze státu New Mexico hovořil o obrázcích, na nichž byli Trump, kandidátka Zelených Jill Steinová a vlajka Konfederace. Obrázky rozšířili v Americe ruští operativci. Požádal Zuckerberga, aby zaručil, že se už takové obrázky na Facebooku neobjeví.

"Pane senátore, ne, to nemohu zaručit, protože tohle je probíhající závod ve zbrojení," řekl Zuckerberg. "Pokud v Rusku sedí lidé, jejichž úkolem je zasahovat do voleb po celém světě, bude tohle pokračující konflikt."

Zuckerberg dodal, že velice  lituje, že mu trvalo tak dlouho, než objevil dezinformační kampaně ruských trollů v prezidentských volbách a než proti nim začal zasahovat.

Zuckerberg přiznal, že Facebook neměl důvěřovat firmě Cambridge Analytica. Přiznal také, že o krádeži dat Facebook neinformoval americkou Federální obchodní komisi.  Dodal, že Facebook nyní provádí "plné vyšetřování" všech aplikací, které mají přístup k osobním datům uživatelů, a jsou jich desetitisíce. 

Ve středu se Zuckerberg podrobí výslechu v parlamentním výboru pro energii a obchod. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8348

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2018