Jak americká poslankyně tvrdě drtila Zuckerberga: Vy sbíráte i data o zdravotním stavu lidí, kteří ani nejsou na Facebooku

12. 4. 2018

čas čtení 4 minuty

 



Republikánská poslankyně amerického Kongresu Kathy Castor: Vy shromažďujete osobní informace od lidí, kteří ani účty na Facebooku nemají, že ano?

Zuckerberg: Paní poslankyně, já si myslím, že že my - -

Kathy Castor: Ano nebo ne?

Zuckerberg: Nemyslím, si, že to je to, co sledujeme.

Kathy Castor: Ne, vy shromažďujete, vy jste přece už potvrdili, že to děláte z bezpečnostních a z komerčních důvodů. Takže vy shromažďujete data mimo Facebook. Když si někdo otevře nějakou internetovou stránku a tu někdo sdílel na Facebooku nebo ji likeoval na Facebooku, ta data Facebook shromažďuje, nemám pravdu?

Zuckerberg:  Pani poslankyně - -

Kathy Castor: Ano nebo ne?

Zuckerberg: To je pravda, my chápeme, že abychom mohli ukázat, který z vašich přátel tu stránku likeoval...

Kathy Castor: Ano, takže pro lidi, kteří ani nemají Facebook, nemyslím si, že průměrný Američan opravdu rozumí tomu, že se dnes děje něco takhle zásadního. A že vy špehujete, zaznamenáváte onlinovou aktivitu všech lidí, jejich vyhledávání, máte schopnost zaznamenávat, co si lidé kupují, že ano?

Zuckerberg: Pane poslanče - paní poslankyně -


Kathy Castor: Vy sbíráte data o tom, co si lidé kupují na internetu, ano nebo ne?

Zuckerberg: Já - vlastně - když to s námi sdílejí. Ale, paní poslankyně - -

Kathy Castor: Protože to má knoflík pro sdílení, takže to shromažďuje informace, Facebook má aplikaci, vlastně vy jste si patentovali aplikace, které dělají právě tohle. Je to pravda? Shromažďovat tato data.

Zuckerberg: Paní poslankyně, nemyslím si, že tyto knoflíky sdílejí data o transakcích. Ale široce - -

Kathy Castor: Ale ony vás špehují, vy sbíráte lékařská, zdravotnická data, že ano, od lidí, kteří jsou na internetu, ať to jsou či nejsou uživatelé Facebooku. Že ano?

Zuckerberg: Ano, paní poslankyně, ano, shromažďujeme určitá data z bezpečnostních důvodů.

Kathy Castor: A vy také sbíráte, vy špehujete, kam jezdíme. Pan senátor Durbin vznesl včera zábavnou otázku o tom, v kterém hotelu bydlíte, a vy jste nám to nechtěl říct. Avšak Facebook také shromažďuje tato data  o tom, kam cestujeme, že?

Zuckerberg: Paní poslankyně, všichni mají kontrolu nad tím, jak to funguje.

Kathy Castor: K tomu se dostanu, ale ano, vy to všechno shromažďujete, prosím jen to potvrďte. ano, Facebook, to je náš byznys, my shromažďujeme data a spojujeme je dohromady, že?

Zuckerberg: Paní poslankyně, s touto charakteristikou nesouhlasím.

Kathy Castor: Říkáte snad, že neshromažďujete data o tom, kam lidé cestují, na základě jejich užívání internetu a k čemu se přidají a tak?

Zuckerberg: Paní poslankyně, prvotním způsobem, jak Facebook funguje, je, že lidi se rozhodli sdílet svá data a oni sdílejí svůj materiál, protože se snaží s lidmi komunikovat.

Kathy Castor: Prvotní způsob, ale jiný způsob, jímž Facebook shromažďuje data, je to, že vy si kupujete data od datových makléřů mimo vaši platformu, že?

Zuckerberg: Paní poslankyně, právě jsme před čtrnácti dny oznámili, že s datovými makléři přestaneme spolupracovat, i když je to v našem podnikatelském odvětví normou, aby reklamní kampaně byly relevantnější.

Kathy Castor: Avšak já myslím, že nakonec, myslím, víte, ono je už teď  prakticky nemožné v Americe nebýt špehován. Navzdory veškerému prospěchu, který Facebook přinesl a internetu a to není součástí naší dohody s vámi. A současné zákony jsou zastaralé a Kongres nepřizpůsobil své zákony věku digitálního špehování a Kongres by měl jednat. A já si nemyslím, že omezení, mlhavá dohoda, dohody o souhlasu, facebookové preference jsou přijatelnou náhražkou zásadní ochrany soukromí spotřebitele. 

0
Vytisknout
9038

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2018