Orbánovo Maďarsko není budoucností Evropy: Představuje její umírající minulost

10. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



V Maďarsku drasticky klesá porodnost. Vzdělaní mladí lidé houfně odcházejí do zahraničí, zatímco se Maďarsko plné strachu stává obětí sebeposedlosti

Navzdory obsesivní nativistické rétorice o nutnosti "zachránit maďarský národ", Maďarsko má druhý nejhorší záporný růst populace v celé Evropské unii. Maďarsko přichází o jednoho občana každých 16 minut. Dochází k rekordnímu odchodu vzdělaných mladých Maďarů do zahraničí. Orbánovo znovuzvolení zjevně povede ještě k zvýšení tohoto exodu a posílí názory mnoha Maďarů žijících v zahraničí, že není kvůli čemu se do Maďarska vracet. Toto je maďarská ztracená generace, která bude zemi pronásledovat i poté, až bude strana FIDESZ konečně vyhnána od moci.

Krátce řečeno, Orbánovo Maďarsko není budoucností Evropě, je její upadající, nacionalistickou minulostí. Maďarsko je země se stárnoucím a stále se zmenšujícím obyvatelstvem, které je dnes posedlé jen samým sebou, bojí se všecho, co je zvnějšku, a nyní stále více i všeho co je i uvnitř jeho hranic. Je ironické, že drtivou měrou Maďarsko přežívá v důsledku oné budoucnosti, kterou odmítá, totiž dotací z proklínané Evropské unie, píše politolog Cas Mudde. 

Zdroj v angličtině ZDE

 

Podobnost s Českou republikou v mnoha ohledech čistě náhodná?

0
Vytisknout
9445

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2018