Babiš: Slevy jízdného nebudou na úkor platů učitelů ani vzdělávání. Není to pravda

9. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Tak koukám, že právě teď lítá po Facebooku (i na Twitteru samozřejmě) šílená dezinformace, kterou šíří spousta lidí na základě téhle mylně interpretované vládní tabulky. Lidi říkají, že prý slevy jízdenek, které plánuje naše vláda, budou na úkor platů učitelů nebo vzdělávání. A píšou velmi emotivně, že nechtějí vlaky zdarma, když o tyto peníze přijdou učitelé. Píšou, že prý populisticky utrácíme peníze, co měly jít do školství. Vždyť jsme slibovali jak v naší knížce, tak v našem programu podporu vzdělání a teď to porušujeme.

Je to naprosto nesmyslná a mylná interpretace jedné vládní tabulky a rád bych to uvedl na pravou míru.

Nejdřív jednou větou: není to tak. Přesunem nečerpaných výdajů nedochází k žádnému omezení výdajů kapitol.

Co jsme tedy udělali? No našli jsme peníze, které ministerstva nebyla schopna utratit. Snad se nebudete zlobit, když to zopakuju: jde o úspory peněz, které ministerstva NEBYLA SCHOPNA utratit. To znamená, že se o tyto úspory nemůžou a logicky tedy ani nebudou snižovat platy učitelů.

Prostě a jednoduše, snižování výdajů jednotlivých ministerstev bylo rozhodnuto na základě nečerpaných výdajů minulých let a schopnosti čerpání v tomto roce. Po vládní analýze jsme našli k 1.1.2018 celkem 170 miliard korun, což jsou neutracené peníze z minulých rozpočtů a resorty je nejsou schopny utratit ani letos. Například na resortu školství šlo o částku 400 milionů korun.
Byly to peníze z nevyčerpaného investičního programu vysokých škol a peníze především z nedočerpání a kurzových úspor v mezinárodní vědecké spolupráci. Věda a výzkum nevyčerpala 6,9 miliard. Není tedy pravda, že peníze na opravy silnic 2. a 3. tříd a finanční prostředky na slevy jízdného jdou na úkor českého školství nebo vědy a výzkumu.

Naopak naše vláda peníze na vědu a výzkum navyšuje. V příštím roce na ni přidáme 2 miliardy, celkem to bude 36,8 miliardy, je to největší meziroční nárůst.

Tak snad už to je jasnější. Děkuju, že jste to dočetli až sem.

0
Vytisknout
8850

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2018