Chemický útok v Dúmě nese přesný rukopis Asadových chemických útoků

9. 4. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Pouhých několik hodin po provedení sobotního chemického útoku v syrském městě Dúma kapitulovalo uskupení Džajš al-Islám tvořící poslední opoziční obránce celého damašského předměstí východní Ghúta. Opozice v Ghútě by si tedy nemohla zajistit naprosto žádný, ani teoretický zisk notoricky předpokládaný v rámci donekonečna opakované idée fixe konspiračních teoretiků, tzn. "operace pod falešnou vlajkou".
   

 


Masivní chemický útok na civilní cíl podobně jako mnohé jiné Asadovy chemické útoky způsobil rychlý rozklad morálky bezmocných obránců a vedl ke zhroucení veškerého ozbrojeného odporu v Dúmě. Jedná se o velice typický Asadův modus operandi. 

Při útoku v Dúmě byl podle dosud dostupných informací pravděpodobně použit chlór. Od dob podpisu mezinárodní dohody o likvidaci syrských chemických zbraní v roce 2013 dochází v Sýrii opakovaně k nasazení chlóru proti civilním cílům na opozičních územích, přičemž Obamova administrativa operovala neudržitelným tvrzením, že chlór mezi "skutečné" chemické zbraně nepatří, tudíž Asad jeho použitím uzavřenou dohodu údajně neporušuje. Zatímco nasazení nervově paralytických látek v Chán Šajchúnu 4. dubna 2017 vyprovokovalo u nové Trumpovy administrativy ozbrojenou odvetu v podobě úderu na režimní leteckou základnu Šajrát, útoky s použitím samotného chlóru dosud ani v jediném případě nevedly k ozbrojené reakci žádného člena mezinárodního společenství.

Jinak řečeno, Asad se po praktických zkušenostech s Obamovou a částečně i Trumpovou administrativou do značné míry oprávněně domnívá, že může hubit civilní obyvatelstvo chlórem ve velkém po libosti a vůbec nic ho za to nepostihne - kromě bezzubých moralizujících řečí mezinárodní diplomacie.

Nelze zcela vyloučit, že Bašár Asad nedokázal plně vyhodnotit změny v mezinárodní atmosféře vzniklé po útoku látkou novičok v britském Salisbury - a v důsledku se tedy přepočítal, pokud jde o mezinárodní reakci na další chemický útok. - Ale je také velmi dobře možné, že se nespletl ani dost málo a kromě rozhořčeného pokřikování se opět nic podstatného nestane.

Jisté však je, že bojovníci islamistické milice Džajš al-Islám by si na cestě do Asadových mučíren dozajista nemohli nijak pomoci, kdyby fingovali režimní chemický útok.

Zbývá tedy snad už jen hypotetická možnost, že by opozičníci v Dúmě útočili chlórem prostě jen proto, aby udělali radost cynickým obhájcům masového vraha Asada vypouštějícím po každém dalším otřesném masakru oblak ničím nepodložených konspiračních domněnek svalujících vinu za válečné zločiny z pachatele na oběti.

Jakou motivaci pomáhat moderním následovníkům popíračů holokaustu by si bylo možno u syrských opozičních milic přimyslet, to ponechávám komentátorům s poněkud silnějšími žaludky.

0
Vytisknout
8891

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2018