Zašmodrchaná aféra Novičok

9. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
Je to šílená, nerealistická myšlenka: Ale možná je načase, aby  Boris Johnson přestal psát do novin komentáře?







Poslouchal jsem v sobotu v rozhlase BBC pravidelnou diskusi posluchačů na aktuální politická témata. Z půlhodinového pořadu bylo téměř dvacet minut věnováno atentátu na Skripala a aféře Novičok. Diskuse byla nesmírně zajímavá: drtivá většina britských posluchačů vyjadřovala názor, že Therese Mayové a britské vládě v případě Skripal vůbec nevěří. Skoro všichni poukazovali na to, že podle jejich názoru neexistují žádné přímé důkazy, že atentát na Skripalovy spáchal ruský stát. Mnozí posluchači odsuzovali zmatek a hysterii vlády Theresy Mayové a naopak oceňovali věcný a rozmyslný přístup Jeremyho Corbyna k této věci, který od samého počátku poukazoval na to, že by britská vláda měla obviňovat Rusko, až získá přímé důkazy.

 



Hlavním, poněkud hysterickým argumentem britské vlády proč neposkytnout Rusku vzorek novičoku získaného ze Skripalů v Salisbury je, že s pachatelem trestného činu se při jeho vyšetřování nespolupracuje. To je ovšem poněkud kruhovitý argument, protože britská vláda si není jista, zda atentát na Skripalovy skutečně spáchal ruský stát. Nejnaléhavější kecy kolem, jako je například tento alibistický článek   Jamese Balla, o tom nepřesvědčí. Ball má samozřejmě úplnou pravdu, když poukazuje na předchozí historii agresivních akcí Ruska proti Británii a Západu. Marná sláva, to ale není důkaz, že atentát v Salisbury ruský stát skutečně spáchal.

Mimochodem, Ball nemá pravdu, když tvrdí, že úkolem britské vojenské laboratoře v Porton Down není zjištovat původ chemických zbraní. Jak na to poukazuje bývalý diplomat Craig Murray, to úkolem laboratoře v Porton Down právě je. Argumentaci britské vlády v této věci se nepomůže mlžením a lhaním a dlouhými bezpodstatnými alibistickými články.

Jeden posluchač byl odborníkem na ruské záležitosti a poukazoval na to, že drtivá většina ruských občanů věří v případě Skripal ruské vládě. Britská vláda se k celé věci postavila nesmírně arogantně a nekompetentně. Velký význam má i domácí propaganda. V tomto ohledu britské úřady naprosto selhaly, nejen proto, že Putin má téměř úplný monopol nad ruskými médii, ale také proto, že britský velvyslanec v Moskvě činí svá prohlášení arogantně v angličtině! takže mu v Rusku nikdo nerozumí a názor britské vlády tam není vůbec slyšen. Naproti tomu ruský velvyslanec v Londýně Jakovenko se v Británii stal utéměř celebritou: poskytuje dlouhé rozhovory nejrůznějším britským i mezinárodním televizím v angličtině.

Jeden posluchač upozornil, že podle průzkumu YouGov prý věří britské vládě v případě Skripal 75 procent britských občanů. To by bylo povzbuzující, ovšem moderátor upozornil, že on si tohoto průzkumu není vědom, takže kdo ví, zda je to pravda.

Skutečností zůstává, že je i nadále velmi pravděpodobné, že chemický útok na Skripalovy spáchal ruský stát. Není to však dokázáno a ze všech reakcí vyplývá, že britská vláda přímé důkazy nemá.

V průběhu smutné ságy jménem brexit se více než prokázalo, že členové dnešní britské vlády jsou nesmírně nekompetentní. Zlobné ideologické výpady proti Putinovi a přeháněná tvrzení nenahradí věcnou, uměřenou reakci založenou na faktech.

Britská vláda bohužel svou reakcí na atentát v Salisbury prokázala, že je pro Putina je hračkou využít jejích chyb a veřejně ji diskreditovat. Evropská unie zatím stojí v této věci za Británii hlavně proto, že západoevropští politikové už mají dost Putinova agresivního chování, porušujícího všechny normy, nikoliv zjevně proto, že by ji argumentace britských amatérů a  maniaků ve vládě přesvědčila. Bohužel.

Nejsou to dobré vyhlídky, když naše zájmy vůči agresivní mocnosti zastupují lidé, kteří se mnohokrát zdiskreditovali lhaním jako Boris Johnson.

1
Vytisknout
9874

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2018