Lula: "Nejsem člověk, jsem myšlenka"

8. 4. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty


Těmito slovy dokončil Lula pětapadesátiminutový projev před budovou ocelářského odborového svazu, kde začal svou kariéru. Obklopen slavnými umělci a levicovými politiky vyzval  Lula zemi,  aby občané začali zapalovat pneumatiky a aby napadli farmy a tím způsobem projevili odpor proti „puči médií a synů bohatých soudců“. Dodal, že  „Lulovo tělo může být zatčeno, ale ne jeho duše a jeho příklad".

Bývalý prezident také zaznamenal zvukový záznam o svém životě, který se promítal v animovaném filmu zobrazujícím klíčové momenty jeho biografie.

Mnoho reportérů bylo napadeno a příznivci Luly jim nedovolili vykonávat jejich práci.


Lula  se měl vzdát policii v pátek do 17:00, jak to rozhodl soudce Sérgio Moro, který ho odsoudil na 12 let vězení. Podpořen miliony lidí, kteří se domnívají, že skutečným důvodem pro zatčení je nedovolit, aby byl znovu zvolen prezidentem, Lula se odmítl vzdát policii dřív, než bude moci celebrovat  katolickou mši v den výročí úmrtí své ženy. (Jenže ta zemřela 3. února 2017).

Lula obvinil média, jmenoval všechny televizní stanice a některé noviny a časopisy.

Je zřejmé, že ačkoli Lula v Brazílii dosáhl velmi dobrých změn a přinesl lepší život desítkám milionů lidí, pravdou je, že se stal typickým populistickým kaudillem s komplexem Ježíše a požadavkem nebýt nikdy kritizován.

Jeho nejhorlivější stoupenci pro něj projevují oddanost mystických proporcí, jako by už nebyl pouhým mužem, ani politickým vůdcem, nýbrž samotnou podstatou brazilského lidu.

Nakonec Lula dlouze promluvil a podnítil zemi k povstání.

Po jeho projevu se Lula zasedl k obědu se svými syny a politickými spojenci, aniž by   spěchal splnit soudní příkaz.

Když se Lula pokoušel opustit budovu, demonstranti mu zablokovali cestu auty a zpívali "Nevzdávej se". Lula se musel vrátit do budovy.

Lula nakonec opustil budovu poté, co federální policie oznámila, že ho prohlásí za vězně na útěku, pokud se mu nepodaří vyjít do 30 minut. Lula se pak rozhodl projít davem, pak vstoupil do vedlejší budovy, kde na něj čekala Federální policie. Odešli přes boční ulici, která byla uzavřena. Na letišti se jeho stoupenci snažili před vchodem udělat lidskou bariéru, ale policie je dokázala rozptýlit.

Ale Lula se neodebral  na letiště. Vydal se do ústředí Federální policie. Poté, co byl vyšetřen lékařem, nastoupil do vrtulníku, který odletěl na letiště, odkud cestoval soukromým letadlem z města São Paulo do Curitiby, vzdáleného 415 km. Lula odmítl letět letadlem   federální policie.

Podruhé ve svém životě skončí Luiz Inácio Lula da Silva ve vězení. Poprvé to  bylo, když ho brazilská vojenská diktatura (1964-85) probudila jednu noc ve jeho domě v roce 1980 a zatkla ho poté, co jako vedoucí stávky zaměstnanců v metalurgickém průmysl dostal režim do slepé uličky. Téměř o čtyři desetiletí později se Lula znovu ocitne za mřížemi, nyní obviněn z toho, že využil svého postavení prezidenta země, aby získal osobní výhody.

Lulovi se nejen podařilo stát se  politickým vůdcem, který dosáhl nejvyšší míry přijatelnosti v historii Brazílie - měl podporu více než  80% občanů  na konci svého funkčního období - ale byl také jedním z nejvíce jednomyslně oceňovaných vůdců na této planetě. Kamkoli se vydal, tleskali mu, protože osvobodil z bídy milióny Brazilců, kteří byli až dosud zanecháni svému osudu v nejnerovnější zemi na světě.

Hrdina, který sjednotil národ, idol mas, nejoblíbenější prezident, jakého kdy Brazílie měla, doma i v zahraničí, přichází do vězení s hanebným obviněním: za výhodné smlouvy se státním ropným podnikem Petrobras přijal jako korupční dárek byt na pláži od jedné stavební firmy.

 

0
Vytisknout
9744

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2018