Manažerské gestapáctví Andreje Babiše

8. 4. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Kulaté cifry škrtů jsou vždy produktem manažerského gestapáctví.

Jak moc dobře znám tohle manažerské gestapáctví z privátní sféry!

Že je nutné občas snižovat náklady, to ví každý, kdo kdy něco řídil. Fakt se tomu nedá vyhnout, a každou tvorbu rozpočtu tohle provází, je to normální.


Ale jsou k tomu dvě metody, slušná a gestapácká. Slušná je ta, že se svými podřízenými (řediteli, zde ministry) sednete a bavíte se o konkrétních věcech: zrušit tento projekt, tento utlumit, zavřít pobočku, udělat levnější verzi produktu, škrtnout tento vývoj, snížit bonusy - stovky možností.

Diskutují se opatření a dopady, vždy to bolí, ale postup je bottom-up, zdola nahoru, z malých částek sčítáte tu větší. Bavíte se dlouze, přemýšlíte, hledáte nejlepší východisko z blbé situace, kde zadáním je "škrtat". Výsledkem je pak materializované číslo úspor, které vypadá třeba takto: 127 423 500 Kč. Nasčítá se to zdola nahoru, po položkách.

No a pak je gestapácký přístup, kdy Big Banana sedne za počítač, dá si panáka a a začne krofat do Excelu čísla: tobě Ferdo škrtám sto mega, tobě Kájo čtvrt giga, tobě Aleši 400M. Čtvrt hodinky to tam sází a ušetří 3.2 miliardy. Pašák. Kdyby tvořil ještě další čtvrthodinu, ušetří 6.4 miliardy! Zpráva směrem dolů je jasná: zařiďte se jak chcete, odteď je to váš problém, ne můj. Co s kým bude a jak bude, mně nezajímá. Padlé hlavy jdou na váš účet. Jak dobře tohle znám!

Kulaté cifry škrtů jsou vždy produktem manažerského gestapáctví.

0
Vytisknout
12788

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2018