Izraelský nálet v Sýrii: Zpráva pro Írán, Rusko a Trumpa

11. 4. 2018

čas čtení 1 minuta
Dny "zatlačování" Íránu v Sýrii jsou pryč. Zadržování a odstrašování je možná vše, co zbylo, píše Charles Lister. A situace je příliš nebezpečná, než aby Trump dělal mrtvého brouka.


  V pondělí v ranních hodinách dva izraelské bojové letouny překročily hranici jižního Libanonu a odpálily značný počet střel na syrskou strategickou leteckou základnu T4, neboli Tijas v provincii Homs. Střely zasáhly část základny exkluzívně využívanou íránským Sborem islámských revolučních gard (IRGC), její divizí specializovanou na externí operace Kuds a libanonským Hizballáhem. Nacházely se zde špičkový personál, strategické zbraně a sofistikované bezpilotní prostředky v částečně zodolněných hangárech. Při útoku zemřelo nejméně 14 osob a ruský ministr zahraničí jej označil za "velmi nebezpečnou událost".

  Zdá se tedy pravděpodobné, že se Izrael poprvé rozhodl nevarovat předem ruské ministerstvo obrany. Vyslal tím důležitou zprávu ohledně rostoucí intenzity svých obav z rozsahu íránské přítomnosti v Sýrii a zjevného selhání ruských slibů, že Kreml tuto přítomnost omezí nebo zadrží. Ruští vojáci jsou umístěni na T4 a ruská letadla často operují z tohoto letiště, což činí neoznámený izraelský útok ještě odvážnějším a více eskalujícím.

  Zatímco je prezident Donlad Trump zřejmě rozhodnut uspíšit americký odchod ze Sýrie, je důležité připomenout mu kromě zbytků "islámského státu" také kritickou důležitost zadržování a odstrašování Íránu pro mezinárodní bezpečnost. Nikde to nelze učinit efktivněji než v Sýrii.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9869

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2018