Stovky lidí se účastnily pohřbu izraelskou armádou zastřeleného novináře

7. 4. 2018

čas čtení 2 minuty


Izraelská armáda zastřelila novináře Jásira Murtaju,31, když natáčel páteční protesty u hranice Gazy

Stovky kolegů a přátel se účastnily pohřbu populárního a široce respektovaného palestinského videožurnalisty, který byl zastřelen při natáčení pátečních masových protestů v pásmu Gaza.

Jásir Murtaja, 31, byl zastřelen navzdory tomu, že měl na sobě neprůstřelnou vestu, na níž bylo jasně velkými písmeny napsáno slovo PRESS. Byl to jeden z nejméně devíti Palestinců, které izraelská armáda v pátek zastřelila.

Za poslední týden izraelská armáda usmrtila 31 Palestinců.

Murtaja byl jedním z prvních novinářů, kteří používali v Gaze k natáčení dronů. Založil televizní produkční společnost Ain Media, která pracovala pro zahraniční televize včetně BBC a Al Jazeera English. Pod fotografií přístavu v Gaze, pořízené dronem, kterou umístil na Facebook, napsal: "Škoda, že jsem nemohl tuto fotografii pořídit z oblohy, ne ze země. Jmenuji se Jásir Murtaja, je mi třicet let. Žiju v Gaza City. Nikdy jsem necestoval."



I když Murtaja byl  nezávislý na všech politických organizacích, šéf Hamasu Ismail Haniyeh se účastnil jeho pohřbu. Řekl, že každotýdenní protestní pochody jsou "bitvou pravdy a uvědomění. Jásir držel svou kameru tak, aby směřoval šípy pravdy a šířil obraz obklíčeného lidu."

Jednatřicet mrtvých usmrcených za posledních 8 dní zahrnuje 19 Palestinců, kteří byli usmrceni při předchozí masové demonstraci v březnu nebo zemřeli na svá zranění. Dva extremisté byli zastřeleni Izraelci při samostatném incidentu.

Hamas přiznal, že pět osob usmrcených dne 30. března byli členové jeho vojenského křídla a Izrael tvrdí, že 10 z 19 zastřelených bylo identifikováno jako příslušníci Hamasu nebo jiných frakcí.

Protesty mají pokračovat po celý měsíc a mají vyvrcholit v polovině května, kdy si Palestinci připomínají 70. výročí "katastrofy", kdy bylo více než 700 000 Palestinců vyhnáno ze svých domovů nebo uteklo z míst, kde je nyní Izrael. Dělo se to ve válce v roce 1948.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7504

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2018