Z Uherského Hradiště: Formanův Amadeus - stále je to výjimečné, vynikající dílo

2. 8. 2002 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

S dojetím jsem ve čtvrtek po poledni vyklopýtal z uherskohradišťského Klubu kultury po téměř tříhodinovém promítání Formanova a Shafferova Amadea. Film zůstává vynikajícím, výjimečným uměleckým dílem i po osmnácti letech po jeho vzniku (byl dokončen v roce 1984) a rád jsem propadl na téměř tři hodiny jeho intenzivnímu kouzlu. Nikterak nevadilo, že kopie filmu, promítaná v Uherském Hradišti (prý nyní jediná v České republice) byla lety zahnědlá a poškrábaná, se spoustou slepek, na jednom místě se zřejmě v důsledku poškozené perforace asi pět minut cukal obraz, že bylo velmi nevyvážené dolby stereo, takže anglické dialogy nebylo skoro slyšet, zato Mozartova hudba byla někdy až příliš silná. Paradoxně přichází právě nyní v anglosaských zemích Amadeus znovu do kin v technicky zdokonalené, digitálně upravené a nově sestřihané, o dvacet minut prodloužené verzi. V Británii se nově uváděnému Amadeovi dělá v současné době v médiích velká reklama.

V Uherském Hradišti film uvedl kameraman Miroslav Ondříček: kvitoval s uspokojením, že sál je plný mladých lidí, mnozí z nichž v době vzniku filmu vlastně ještě nebyli ani na světě. Závěrem svých několika vět se na diváky obrátil s dotazem, kdo film Amadeus uvidí při této příležitosti poprvé. Překvapivě se zvedly ruce téměř poloviny sálu. Přemýšlel jsem o tom pak po zbytek dne. Je pozoruhodné, že k mnoha mladým lidem se silným zájmem o kulturu jsou zřejmě dodnes nejlepší úspěchy české kultury ze sedmdesátých a osmdesátých let (třeba Kunderovy romány či Formanovy filmy) víceméně nepřístupné.

Jak americká poslankyně tvrdě drtila Zuckerberga: Vy sbíráte i data o zdravotním stavu lidí, kteří ani nejsou na Facebooku

12. 4. 2018

čas čtení 4 minuty

 



Republikánská poslankyně amerického Kongresu Kathy Castor: Vy shromažďujete osobní informace od lidí, kteří ani účty na Facebooku nemají, že ano?

Zuckerberg: Paní poslankyně, já si myslím, že že my - -

Kathy Castor: Ano nebo ne?

Zuckerberg: Nemyslím, si, že to je to, co sledujeme.

Kathy Castor: Ne, vy shromažďujete, vy jste přece už potvrdili, že to děláte z bezpečnostních a z komerčních důvodů. Takže vy shromažďujete data mimo Facebook. Když si někdo otevře nějakou internetovou stránku a tu někdo sdílel na Facebooku nebo ji likeoval na Facebooku, ta data Facebook shromažďuje, nemám pravdu?

Zuckerberg:  Pani poslankyně - -

Kathy Castor: Ano nebo ne?

Zuckerberg: To je pravda, my chápeme, že abychom mohli ukázat, který z vašich přátel tu stránku likeoval...

Kathy Castor: Ano, takže pro lidi, kteří ani nemají Facebook, nemyslím si, že průměrný Američan opravdu rozumí tomu, že se dnes děje něco takhle zásadního. A že vy špehujete, zaznamenáváte onlinovou aktivitu všech lidí, jejich vyhledávání, máte schopnost zaznamenávat, co si lidé kupují, že ano?

Zuckerberg: Pane poslanče - paní poslankyně -


Kathy Castor: Vy sbíráte data o tom, co si lidé kupují na internetu, ano nebo ne?

Zuckerberg: Já - vlastně - když to s námi sdílejí. Ale, paní poslankyně - -

Kathy Castor: Protože to má knoflík pro sdílení, takže to shromažďuje informace, Facebook má aplikaci, vlastně vy jste si patentovali aplikace, které dělají právě tohle. Je to pravda? Shromažďovat tato data.

Zuckerberg: Paní poslankyně, nemyslím si, že tyto knoflíky sdílejí data o transakcích. Ale široce - -

Kathy Castor: Ale ony vás špehují, vy sbíráte lékařská, zdravotnická data, že ano, od lidí, kteří jsou na internetu, ať to jsou či nejsou uživatelé Facebooku. Že ano?

Zuckerberg: Ano, paní poslankyně, ano, shromažďujeme určitá data z bezpečnostních důvodů.

Kathy Castor: A vy také sbíráte, vy špehujete, kam jezdíme. Pan senátor Durbin vznesl včera zábavnou otázku o tom, v kterém hotelu bydlíte, a vy jste nám to nechtěl říct. Avšak Facebook také shromažďuje tato data  o tom, kam cestujeme, že?

Zuckerberg: Paní poslankyně, všichni mají kontrolu nad tím, jak to funguje.

Kathy Castor: K tomu se dostanu, ale ano, vy to všechno shromažďujete, prosím jen to potvrďte. ano, Facebook, to je náš byznys, my shromažďujeme data a spojujeme je dohromady, že?

Zuckerberg: Paní poslankyně, s touto charakteristikou nesouhlasím.

Kathy Castor: Říkáte snad, že neshromažďujete data o tom, kam lidé cestují, na základě jejich užívání internetu a k čemu se přidají a tak?

Zuckerberg: Paní poslankyně, prvotním způsobem, jak Facebook funguje, je, že lidi se rozhodli sdílet svá data a oni sdílejí svůj materiál, protože se snaží s lidmi komunikovat.

Kathy Castor: Prvotní způsob, ale jiný způsob, jímž Facebook shromažďuje data, je to, že vy si kupujete data od datových makléřů mimo vaši platformu, že?

Zuckerberg: Paní poslankyně, právě jsme před čtrnácti dny oznámili, že s datovými makléři přestaneme spolupracovat, i když je to v našem podnikatelském odvětví normou, aby reklamní kampaně byly relevantnější.

Kathy Castor: Avšak já myslím, že nakonec, myslím, víte, ono je už teď  prakticky nemožné v Americe nebýt špehován. Navzdory veškerému prospěchu, který Facebook přinesl a internetu a to není součástí naší dohody s vámi. A současné zákony jsou zastaralé a Kongres nepřizpůsobil své zákony věku digitálního špehování a Kongres by měl jednat. A já si nemyslím, že omezení, mlhavá dohoda, dohody o souhlasu, facebookové preference jsou přijatelnou náhražkou zásadní ochrany soukromí spotřebitele. 

29895

Chceme-li pochopit komplikovanou blízkovýchodní realitu, bedlivě naslouchejme místním

12. 4. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 14 minut

V druhé polovině března jsem navštívil irácký Kurdistán v rámci dobročinné expedice, jejímž cílem je pomáhat také obětem Daeše v oblasti Sindžáru, kde byly v létě 2014 povražděny tisíce jezídů. Na rozdíl od mých předchozích návštěv Blízkého východu jsem byl konfrontován s neúprosnými poznatky, jež rozmetaly některé moje naivní představy o bezproblémovém soužití etnik a náboženských skupin v tomto volatilním regionu. A třebaže jsem si těchto nemilých skutečností byl dobře vědom, snažil jsem se je potlačit.  

29936

Doporučení ministerstva školství: Reprodukce nevzdělanosti podporuje úspěch demagogů

Nevzdělanost ve jménu státu

12. 4. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Děti v současných českých školách se stále učí o tom, že Jan Žižka byl velký vojevůdce a ... velký vojevůdce. Jiráskovské mýty, které měly podpořit vznikající národní identitu a následně byly inkorporovány komunistickým režimem jako důkaz o "revolučním" naladění českého národa, jsou už dostatečně impotentní. Vysvětlovat dětem historické souvislosti světa, který je dnes obklopuje, ovšem nutně předpokládá konfrontaci s ideologickými narativy a přímo osudy těch, kdo jsou dnes politicky aktivní. A kdo by to prosím měl požadovat? Zeman? Klaus? Babiš? Kdo z nich má potřebu poukazovat na vlastní, vysoce kontroverzní roli, kterou sehráli a sehrávají? Podle některých by bylo nejlepší jakékoliv společenské otázky ze škol úplně vytlačit. Jan Čulík se proto nesmí divit, že současní vysokoškolští studenti mají mizerné historiografické povědomí o druhé polovině 20. století či o tom, co se dělo na přelomu tisíciletí. Skryté kurikulum českých škol, tedy to zadání, které není nikde specifikováno, to, co vzniká samovolně jako důsledek kontinuity společenské instituce a současného milieu, není nakloněno otevřenému, kritickému myšlení, nýbrž nekritickému akceptování přízemní demagogie. Podívejte se na politickou elitu? Nějaký náznak potřeb kritického uvažování?

Mechanizace v ČR

12. 4. 2018 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty



Ještě jedna poznámka k česko-anglickým překladům



Rád jsem si přečetl článek Jana Čulíka věnovaný překladu knihy Fire and Fury do češtiny. Na “robotické” překlady, které mnohdy člověka nutí se zamyslet, zda autor překladu po sobě svůj výtvor přečetl poté, co vypnul Google překladač, se v česky mluvícím prostředí setkávám často. Tím nechci říct, že autor překladu Fire and Fury do češtiny používal Google překladač. Jenom při letmém sledování českých televizních kanálů lze nalézt další podobné perly.

Rozhovor Britských listů 159.

Na Západě je daleko větší konkurence

6. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


Většina emigrantů, kteří museli opustit Československo po únoru 1948 z politických důvodů se na Západě neuplatnila. Naproti tomu posrpnová generace emigrovavší v roce 1968 ovládla západní univerzity. O osudu, charakteristice a tvaru československé emigrace na Západě v druhé polovině 20. století hovoří s historikem Francisem Raškou, který o tom publikoval knížky, v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. dubna 2018.


Američany vedený útok na Sýrii válečné utrpení v žádném případě neukončí

12. 4. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Svět nyní napjatě očekává, zda americký prezident Donald Trump ve spolupráci s Velkou Británií a Francií splní svůj slib a potrestá syrského prezidenta Bašára Asada za chemický útok v Dúmě. Ačkoli není vůbec vyloučeno, že tento ohavný zločin má na svědomí damašská vláda, prozatím o tom neexistují přesvědčivé důkazy. Syrský konflikt se v průběhu uplynulých let přeměnil na obrovskou bitvu, v níž znepřátelené mocnosti prosazují své sobecké cíle, aniž by přihlížely k zájmům obyčejných Syřanů. Mnozí z nich jsou již vleklou válkou naprosto vyčerpáni a přejí si, aby už konečně skončila a aby se mohli vrátit do svých domovů.    

29935

Gambie – migrace a Kola pro Afriku

12. 4. 2018 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 7 minut

Gambie je nejmenší pevninskou zemí afrického kontinentu, která je rozprostřena kolem řeky Gambie. Je obklopena frankofonním Senegalem, na západě má přístup k Atlantiku. Oficiálním jazykem je angličtina, protože je bývalou britskou kolonií. Je nechvalně známá i svou otrokářskou minulostí, se kterou je spojen i osud Kunta Kinteho ze slavného románu Kořeny. Univerzální volební právo zde bylo zavedeno až v roce 1960 a nezávislost Gambie získala 18. února 1965. Od té doby má teprve třetího prezidenta v řadě.


Co jsme se dověděli z Zuckerbergova výslechu v Kongresu?

12. 4. 2018

čas čtení 2 minuty


- I Zuckerbergova vlastní data byla prodána "zlovolné třetí firmě"
. Facebook odmítá potvrdit, že šlo o firmu GSR, kterou založil výzkumník z Cambridge University. Kdo jiný by to však mohl být?
Zuckerbergovo přiznání znemožňuje Facebooku tvrdit, že v roce 2013 platforma fungovala už zcela bezchybně - když nedokáže ani generální ředitel ochránit svá data, kdo jiný to dokáže?

- Facebook vyhlašuje válku Cambridžské univerzitě

Během druhého dne slyšení v Kongresu dostaly Zuckerberga tvrdší otázky do defenzívy

12. 4. 2018

čas čtení 3 minuty



Během druhého dne výslechu v americkém Kongresu čelil Mark Zuckerberg tvrdším otázkám ohledně toho, jak Facebook sleduje pohyby svých uživatelů, jejich nákupní zvyklosti a osobní historie prohlížení internetu. Zuckerberg během slyšení přiznal, že jeho vlastní osobní data byla předána firmě Cambridge Analytica.

Demokratická poslankyně Anna Eshoo se Zuckerberga zeptala, zda i jeho data "byla zahrnuta v datech prodaných zlovolným třetím stranám". Po krátkém zaváhání Zuckerberg odpověděl: "Ano." Eshoo také charakterizovala obchodní podmínky Facebooku pro uživatele jako "minové pole" a ptala se Zuckerberga, zda změní svůj podnikatelský model tak, aby chránil soukromí uživatelů.

Facebook hrál instrumentální roli při etnické čistce Rohingů v Barmě

12. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

V Barmě bylo sedm vojáků odsouzeno k desetiletému trestu odnětí svobody kvůli účasti na masakru rohingských muslimů ve vesnici Inn Din v západní části Rakhinského státu. Těla deseti Rohingů byla objevena v masovém hrobě loni v září. Jde pouze o zlomek obětí, neboť barmská armáda v průběhu etnické čistky usmrtila tisíce osob. Lidskoprávní aktivisté během několika uplynulých let žádali, aby Facebook reguloval nenávistné projevy proti Rohingům, jakož i falešné zprávy týkající se tohoto etnika, protože tato verbální nenávist přispěla ke zhoršení násilností páchaných na Rohinzích. 

Bližší podrobnosti v angličtině ZDE    

29766

Bodláky Václava Duška

Kam se vrtnout, hele

12. 4. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Výroba strašáků roste úměrně světovým poměrům - za dohledu vládních otupených špiček. Spiknutí za spiknutím se valí i do rodinných kruhů; abstraktní doba k uzoufání masíruje hlavně váhavé a jemné bytosti. Zato staří jezevci a vypelichané lišky si lebedí v pohodlných doupatech, v nekorektních náznacích bublají, jak tuto zemi řídí ukryté síly i rodinky vyvolených nenasytů, tajemné spolky. Kam je volky nevolky vstup zakázán. Hele, lidi, pamatujte, že všude se všichni bojí smrti, ta na spolky z vysoka, jak se říká lidově. My člobrdínci býváme k lehkému použití, využití i zneužití. Spiklenecké úvazky pro nás nejsou dostupné; doktor překvapivého plzeňského práva zhurta zakrkal: lidi nemusí všechno vědět. Nu, napitá hnida se vyklubala do vší krásy, nejdražší chovaná politická veš v nás vzbuzuje bouřlivé vzpomínky; nyní už máme, co jsme chtěli, tak žádné nářky.

Tři editoriály z Nature

12. 4. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Při čtení vydání časopisu Nature z 22. března mne zaujaly všechny tři tam obsažené editoriály, a to natolik, že jsem se o nich rozhodl napsat pár postřehů. V prvním z nich, nazvaném „How to get public engagement right“, lze najít podrobnou diskusi i konkrétní zkušenosti z praxe, např. z Jižní Koreje, jak veřejnost konstruktivně zapojit do náročných debat. Nature jednoznačně tvrdí: věda má povinnost odpovídat na názory veřejnosti, které usiluje sloužit a reprezentovat ji.

29924

Pozvánka

EKOLOGICKÉ DNY OLOMOUC 2018 - společná porada o našem světě v Antropocénu

12. 4. 2018

čas čtení 4 minuty

Vážení přátelé,

vítáme vás v době lidové - době, která doslova páchne člověčinou a srdečně vás zveme na akce festivalu Ekologické dny Olomouc. Besední víkend v Divadle hudby Muzea umění Olomouc, výlety a prvomájový Ekojarmark na Horním náměstí se letos ponesou ve znamení tématu pro současnost zcela zásadního: ANTROPOCÉN - DOBA LIDOVÁ.

Julia Skripalová odmítla pomoc ruského velvyslanectví

11. 4. 2018

čas čtení 2 minuty




Ve svém prvním prohlášení od propuštění z nemocnice, poté, co proti ní byl proveden v Salisbury útok chemickou látkou, Julia Skripal konstatovala, že si nepřeje použít služeb ruského velvyslanectví. Její prohlášení vydala londýnská Metropolitní policié. Skripalová dodala: "Mám k dispozici speciálně vycvičené policisty, kteří pomáhají se o mne starat a vyvětlují mi vyšetřovací proces, který probíhá."

Julia Skripal: "Chci zdůraznit, že nikdo za mě nemluví, ani za mého otce, jen my sami. Děkuji své sestřenici Viktorii za její obavu o nás, ale žádám ji, aby nás zatím nenavštěvovala ani nekontaktovala. Její názory a tvrzení nejsou moje a ani nejsou mého otce. Nejdůležitější je, že jsem v bezpečí a cítím se, jak míjí čas, lépe, ale nejsem zatím dost silná na to, abych poskytla médiím plný rozhovor, jak doufám, že to jednoho dne učiním. Můj otec je stále vážně nemocen. Já také stále ještě trpím důsledky nervové látky, která byla proti nám použita. Nacházím se v naprosto odlišném životě od toho, který jsem před měsícem opustila, a snažím se vyrovnat se se svými vyhlídkami."


Donald Trump Rusku: Na Sýrii poletí hezké, nové a inteligentní rakety

11. 4. 2018

čas čtení 3 minuty

Doufejme, že ty střely jsou inteligentnější než Trumpovy tweety...

Donald Trump: "Rusko se zapřísahá, že sestřelí všechny rakety vypálené na Sýrii. Tak se připrav, Rusko, protože přiletí, jsou hezké a nové a "inteligentní". Nemělo by ses spojovat s plynem vraždícím zvířetem, který zabíjí své lidi a těší se z toho!"



Na výše zmíněný Trumpův tweet okamžitě reagovalo ruské ministerstvo zahraničí: "inteligentní rakety by měly letět směrem k teroristům, ne směrem k zvoleným vládám!" (Pozn. red. Sýrie je diktatura stalinského typu, s tvrdě vražednou tajnou policií, mučící tisíce syrských občanů v mučírnách. Ruské řeči o "volené vládě" jsou lež.)

Asi o hodinu později poslal Trump smířlivější tweet:

Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Na co se Zuckerberga nezeptali

11. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Když uživatel Facebooku uploaduje obrázek nebo video, jaký typ automatické identifikace a umělé inteligence používá Facebook s cílem to zkategorizovat? Vysvětlete nám to krok za krokem. A jak jsou potom ty kategorie využívány k tvorbě sociálního grafu pro inzerenty a pro vnitřní potřeby Facebooku? 


Zvedněte ruku, pokud podporujete používání chemických zbraní

11. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Zatímco Asad dál usmrcuje lidi plynem...  


Zatímco Putin podporuje v Radě bezpečnosti OSN tyto válečné zločiny... 

Zatímco USA, Británie a Francie uvažují o tom, co dělat...  

Došlo v prvních měsících roku 2018 k vyhnání téměř 700 000 Syřanů z jejich domovů...


Orbán a Vučić: Pozor na chameleonské diktátory ve střední Evropě

11. 4. 2018

čas čtení 3 minuty


Nebezpečím od diktátorů typu Viktora Orbána a Aleksandara Vučiće není ideologie. Je jím drzost, s níž populisticky zneužívají veřejného mínění. Totéž dělají i autoritáři v Česku


Čtrnáct dní před svým nejnovějším volebním vítězstvím cestoval maďarský premiér Viktor Orbán do Suboticy, města v severním Srbsku, kde se setkal se svým blízkým přítelem Aleksandarem Vučićem, prezidentem Srbska. Jejich spolupráce vypovídá mnohé o metodě politického inženýrství v dnešní Evropě, o nacionalismu i o tom, z čeho úspěšně žijí demagogové, píše Natalie Nougayrède. 

Izraelský voják zastřelil neozbrojeného Palestince a pak oslavoval, označil ho za "kurvu"

11. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


 

Na tomto videu je izraelský voják, který zastřelí neozbrojeného Palestince a pak oslavuje.

"Ne růžový, já jsem na tom modrém."

"Výborně. To je video, ano!"

"Kurva."

"Tys to natočil?"

"To je video!!"

"Už běží ho odnést."

"Samozřejmě, že jsem to natočil."

Izraelská armáda konstatuje, že ten incident vyšetřuje. Záběry byly zveřejněny v době, kdy Izrael čelí kritice, že na hranici s  Gazou střílí civilisty. Hlavní prokurátor u Mezinárodního soudního dvora varoval, že střílení na demonstranty je zřejmě porušením mezinárodního práva.

Nejméně 31 lidí bylo usmrceno a více než 1600 zraněno izraelskými vojáky od začátku protestů dne 30. března.

 


Američtí republikáni se obávají, že Trump propustí Roberta Muellera

11. 4. 2018

čas čtení 2 minuty



Donald Trump reagoval nesmírně zuřivě, když agenti FBI provedli policejní razii v kanceláři jeho osobního právníka a dlouholetého stoupence Michaela Cohena. Trump tu razii interpretoval jako bezprecedentní útok proti vnitřnímu kruhu svých stoupenců. Vyvolalo to v Republikánské straně znepokojení, že se Trump pokusí propustit mimořádného vyšetřovatele Roberta Muellera, který vyšetřuje údajné zásahy Moskvy do amerických prezidentských voleb v roce 2016 a údajné spiknutí mezi Trumpovou kampaní a Moskvou.

Trump v úterý zuřivě na Twitteru odsoudil tuto razii: "Důvěrnost vztahu právník-klient VZALA ZA SVÉ! JE TO TOTÁLNÍ HONBA NA ČARODĚJNICE!" Tvrdil, že jde o útok proti samotnému "americkému státu".

Za nejhorší moment od kubánské krize vděčí svět nositeli Nobelovy ceny míru

11. 4. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Napětí mezi Západem a Ruskem kvůli reakci na chemický útok v syrské Dúmě podle značné části mezinárodního komentariátu představuje nejhorší vyhrocení vzájemných vztahů od Kubánské krize v roce 1962. Hlavní díl odpovědnosti za syrskou chemickou krizi přitom nese jediný politik - nositel Nobelovy ceny za mír Barack Obama.

Zuckerbeg přislíbil bojovat proti manipulaci voleb prostřednictvím Facebooku

11. 4. 2018

čas čtení 1 minuta


Ředitel Facebooku Mark Zuckerberg varoval v úterý v americkém Kongresu před onlinovými "závody ve zbrojení" s Ruskem a zapřísáhl se, že boj proti manipulaci voleb prostřednictvím Facebooku bude nyní jeho prioritou.

Třiatřicetiletý miliardář byl vyslýchán v Kongresu téměř pět hodin. Slyšení se považuje za přelomový bod v americkém technologickém průmyslu. Konalo se po vypuknutí skandálu s firmou Cambridge Analytica, která bez svolení uživatelů ukradla z Facebooku osobní data až 87 milionů osob.

ZUCKERBERGŮV VÝSLECH V AMERICKÉM SENÁTU:

Pane Zuckerbergu, řeknete nám, v kterém hotelu jste spal?

11. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Senátor Dick Durbin, demokrat, Illinois: Pane Zuckerbergu, byl byste ochoten sdílet s námi jméno hotelu, kde jste na dnešek přespal?

Mark Zuckerberg: Ehm...ne.

Dick Durbin: Jestliže jste tento týden poslal někomu nějakou zprávu, jste ochoten s námi sdílet jména lidí, jimž jste tu zprávu poslal?

Mark Zuckerberg: Pane senátore, ne, pravděpodobně bych nechtěl to tady veřejně sdělovat.

Dick Durbin: Myslím, že o to tady právě jde. Vaše právo na soukromí. Hranice vašeho práva na soukromí. A kolika z toho se v dnešní Americe vzdáváte, jménem, cituji, "propojování lidí po světě". Je to v podstatě otázka o tom, jaké informace Facebook shromažďuje, komu je posílá a zda se mě kdy zeptal a předem mě požádal o svolení to udělat. Je to férové, aby tohle uživatel Facebooku mohl očekávat?

Mark Zuckerberg: Ano, pane senátore, myslím, že všěichni by měli mít kontrolu nad tím, jak jsou jejich informace užívány. A jak jsme o tom hovořili v některých jiných otázkách, myslím, že je to vysvětleno v některých dokumentech. Avšak co je důležitější, musíme dát lidem kontrolu nad tím výrobkem samotným. Takže lidé si sami rozhodují, s kým budou své informace sdílet.

(Toto je odpověď, která neodpovídá na senátorovu otázku, protože nejde o tom, s kým se uživatel Facebooku rozhodne své informace sdílet, ale o to, že Facebook bez jeho vědomí sdílí jeho informace, po milionech, s komerčními společnostmi, které manipulují politický proces, pozn.red.)

V londýnském podzemí vznikají mikrofarmy

11. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

V londýnských podzemních prostorách pocházejících z 2. světové války vznikají mikrofarmy pěstující zeleninu. Projekt odstartoval před pěti lety a rychle se uchytil, když stále více supermarketů a restaurací objednává tuto produkci.

 

Trump a Mayová se shodli, že "neumožní pokračující užití chemických zbraní"

11. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Americký prezident Donald Trump a britská premiérka Theresa Mayová se během telefonního hovoru shodli, že "nedovolí pokračující používání chemických zbraní".  

 


Jak zrušit Asadův chemický arzenál

11. 4. 2018

čas čtení 5 minut

Je jasné, že Asadův režim si během syrské občanské války z kontroly chemických zbraní tropí šašky, píše britský konzultant v oblasti chemických zbraní Dan Kaszeta. Útok sarinem v roce 2013 zabil možná tisíc obětí. Použití chlóru se stalo rutinní záležitostí. Další útoky zahrnující sarin se objevily například vloni v Chán Šajchúnu, což znamená přímé porušení Úmluvy o chemických zbraních (CWC), k níž Sýrie přistoupila v roce 2013.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Jeremy Corbyn dnes zastává mnohem proruštější stanoviska než Viktor Orbán

11. 4. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Autoritářská vláda maďarského premiéra Viktora Orbána, který vymyslel svou "iliberální demokracii" inspirován úvahami Putinova vrchního ideologa Vladislava Surkova o "řízené demokracii", patří k těm, kdo na základě zpravodajských informací sdílených britskou vládou vyhostily ruské "diplomaty" ZDE. V Orbánově Maďarsku je to fašistická strana Jobbik, kdo volá po zřízení oficiálních kontaktů s vládou ruského klienta, masového vraha Bašára Asada ZDE. Předseda britské Labour Party Jeremy Corbyn ovšem nepovažuje vyhoštění ruských "diplomatů" kvůli kauze Salisbury za oprávněné - a osobní kontakty s Asadem navazovat rozhodně nemusí, neboť je vybudoval právě během syrské občanské války, za niž Západ Asada odsuzuje ZDE.

Trump kvůli Sýrii zrušil cestu po Jižní Americe

11. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Americký prezident Donald Trump v úterý zrušil cestu po Jižní Americe, aby zůstal ve Washingtonu a věnoval se reakci na údajný chemický útok v syrské Dúmě, zatímco se OSN připravovala k hlasování o protichůdných rezolucích k Sýrii.

Putin a Kreml překvapeni reakcí Západu

11. 4. 2018

čas čtení 5 minut

Spojené státy a jejich spojenci se rozhodli nechat prezidenta Vladimira Putina ochutnat jeho vlastní medicínu, píše ruský novinář Konstantin Eggert. Zdá se, že Kreml na to není připraven.

Orbánovo Maďarsko není budoucností Evropy: Představuje její umírající minulost

10. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



V Maďarsku drasticky klesá porodnost. Vzdělaní mladí lidé houfně odcházejí do zahraničí, zatímco se Maďarsko plné strachu stává obětí sebeposedlosti

Navzdory obsesivní nativistické rétorice o nutnosti "zachránit maďarský národ", Maďarsko má druhý nejhorší záporný růst populace v celé Evropské unii. Maďarsko přichází o jednoho občana každých 16 minut. Dochází k rekordnímu odchodu vzdělaných mladých Maďarů do zahraničí. Orbánovo znovuzvolení zjevně povede ještě k zvýšení tohoto exodu a posílí názory mnoha Maďarů žijících v zahraničí, že není kvůli čemu se do Maďarska vracet. Toto je maďarská ztracená generace, která bude zemi pronásledovat i poté, až bude strana FIDESZ konečně vyhnána od moci.

Krátce řečeno, Orbánovo Maďarsko není budoucností Evropě, je její upadající, nacionalistickou minulostí. Maďarsko je země se stárnoucím a stále se zmenšujícím obyvatelstvem, které je dnes posedlé jen samým sebou, bojí se všecho, co je zvnějšku, a nyní stále více i všeho co je i uvnitř jeho hranic. Je ironické, že drtivou měrou Maďarsko přežívá v důsledku oné budoucnosti, kterou odmítá, totiž dotací z proklínané Evropské unie, píše politolog Cas Mudde. 

Zdroj v angličtině ZDE

 

Podobnost s Českou republikou v mnoha ohledech čistě náhodná?

Facebook a Cambridge Analytica čelí hromadné žalobě od uživatelů Facebooku

10. 4. 2018

čas čtení 1 minuta


Britští a američtí právníci zahájili přípravu na společné hromadné žalobě proti Facebooku, Cambridge Analytica a dvěma dalším firmám za údajné zneužití osobních dat více než  71 milionů lidí.

V žalobě se praví, že výše zmíněné firmy získaly soukromé informace ze sociálních sítí s cílem vypracovat "kampaně politické propagandy" v Británii a v USA.

Facebook selhal a nejednal odpovědně na ochranu dat 1 milionu britských a 76 milionů amerických uživatelů. Ukradená data byla nejprve zneužita pro britské referendum o brexitu a pak v prezidentské kampani v USA v roce 2016.

Julia Skripalová "byla propuštěna z nemocnice"

10. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Měsíc poté, co byla Julia Skripalová a její otec otráveni nervovou látkou, byla nyní podle zpráv Julie Skripalová propuštěna z nemocnice v Salisbury. Skripalová přiletěla do Británie  3. března 2018, den předtím, než byla se svým otcem údajně otrávena novičokem. BBC v úterý informovala, že Skripalová byla odvezena na bezpečné místo, nemocnice se k tomu odmítla vyjádřit.

Náměstkyně šéfa nemocnice v Salisbury Christine Blanshard také potvrdila, že i Sergej Skripal "reaguje dobře na léčbu, rychle se jeho stav zlepšuje a už není v kritickém stavu".

Svědectví Skripalových může být důležité při zjišťování důvěryhodnosti tvrzení britské vlády, že je "vysoce pravděpodobné", že na Skripalovy provedl atentát ruský stát.

Moskva vede zuřivou mediální válku ve snaze britský postoj zdiskreditovat. Bude se zřejmě snažit dostat Julii Skripalovou zpět do Ruska.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

PŘEKLADATELSKÁ POZNÁMKA:

Wolffova kniha o Trumpovi se opravdu nejmenuje "Oheň a hněv"

10. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Vidím v pražském metru i jinde reklamu na český překlad knihy Michaela Wolffa Fire and Fury. V češtině mu dali naprosto nesrozumitelný název Oheň a hněv. Ten nesprávný překlad už samotného názvu vypovídá o tom, jak vysoké jsou kulturní bariéry mezi českým a mezinárodním, především anglosaským prostředím.

Šéf OSN pro lidská práva odsoudil "kolektivní pokrčení ramen" nad opakovaným užíváním chemických zbraní prezidentem Asadem

10. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



"Vzhledem k tomu, že za dosavadní zločiny nebyl nikdo pohnán k odpovědnosti, oni tlačí dál - dál testují absenci rozhodnosti světa."

 

Komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra’ad Al Hussein varoval, že poté, co používání chemických a biologických zbraní bylo po mnoho desítek let postaveno mimo zákon, svět nyní zůstává v nečinnosti, když se užívání těchto zbraní normalizuje v Sýrii. "Toto kolektivní pokrčení rameny nad dalším případem zneužití těchto děsivých zbraní je neuvěřitelně nebezpečné. Předchozí úspěchy při úsilí zrušit chemické zbraně a zničit jejich zásoby je nyní svévolně ničeno neefektivním, anebo záměrně obstruktivním globálním vedením. Celá řada velmi mocných států se přímo podílí na konfliktu v Sýrii, přesto zcela selhaly a nezastavili tento děsivý návrat k volnému používání chemických zbraní všemi. Důsledky takového vývoje mohou být v nadcházejících desetiletích katastrofální."

Poslední záběry, které natočil novinář Jásir Murtaja v Gaze, než ho tam zastřelila izraelská armáda

10. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman se vyjádřil, že tento novinář, otec jednoho dítěte, nese vinu za vlastní smrt - navzdory tomu, že Izrael byl varován, že střílení civilistů je zločinem, souzeným u Mezinárodního soudního dvora.

"Nevím, kdo to je, zda to byl či nebyl kameraman. Když někdo posílá drony nad izraelské vojáky, musí si uvědomit, že se tím ohrožuje," řekl Lieberman.

Izraelská armáda vydala opatrnější prohlášení: "Izraelská armáda úmyslně nestřílí na novináře. Okolnosti, během nichž byli novináři zasaženi, údajně střelbou izraelské armády, jsou nám neznámé a vyšetřujeme je."

Murtaja natáčel reportáž z palestinských demonstrací v Gaze pro Norwegian Refugee Council (NRC). Byl známý svým tvůrčím užíváním dronů při natáčení.

Jan Egeland, generální tajemník NRC, konstatoval: "Jásir Murtaja byl civilista a novinář, který měl na sobě jasnou identifikaci PRESS, když natáčel demonstrace u plotu v Gaze na hranici Izraele. Byl tam, protože chtěl zdokumentovat civilisty, kteří vykonávají své právo na pokojné protesty."

Murtaja a NRC pracovali na filmu, jehož cílem bylo zaznamenat dopad trvalého násilí na duševní zdraví dětí v Gaze.

NRC například zdokumentovala případ čtrnáctileté Rehamy, jejíž otec byl během demonstrace dne 30. března střelen do nohy a ta mu musela být amputována.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Brexit: Stižnost z Horní sněmovny na zaujatost BBC

10. 4. 2018

čas čtení 3 minuty

 

Andrew Adonis, bývalý labouristický ministr dopravy a poslanec Horní sněmovny poslal stížnost řediteli BBC, že je BBC zaujatá ve prospěch brexitu, protože "dala novinářům instrukce, že už nemají informovat o binární volbě pro brexit či proti němu. Britská Dolní sněmovna dosud nerozhodla, zda Británie odchází  z EU. Adonis v dopise píše:


Vážený pane řediteli,

chci si oficiálně stěžovat BBC na vaši redakční politiku ohledně brexitu a požádat vás, abyste ji co nejrychleji změnil.

Minulý týden, v reakci na mou kritiku vysílání BBC, jste vydali toto pozoruhodné prohlášení: "BBC už neinformuje o binární volbě, jíž čelili voliči v referendu, ale zkoumá vyjednávání o brexitu a dopad brexitu na Británii a širší svět."

Toto nové prohlášení ohledně vaší redakční politiky je otevřeným a vážným porušením Charty BBC. Jak víte, parlament dosud nerozhodl o tom, zda by Británie měla příští rok v březnu opustit Evropskou unii.

PŘEČETLI JSME:

Padl zase jeden mýtus, že prý Vietnamci se v ČR nesetkávají s rasismem

10. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Jak se ti dařilo zapadnout do školního kolektivu?

Musím říct, že mě šikanovali. Začalo to už v mateřské školce, kde se se mnou děti moc nebavily. Byla jsem taková ta zakřiknutá vietnamská holčička, protože jsem prošla klasickou vietnamskou výchovou: „Jsi holka, tak budeš sedět a držet hubu a krok.“ Většinou jsem si sama hrála někde v rohu. Děti si na mě ukazovaly a říkaly, že jsem divná. Na prvním stupni u nás na sídlišti pak už přišly silné nadávky, takže jsem byla ťing ťang ťong, ťamanka ale i horší. A pak už to bylo hodně nepříjemné, protože mi kluci kradli věci z batohu nebo se mi posmívali, že mám šikmé oči a ničemu nerozumím. Pak to vygradovalo, když jsem si na jednoho kluka, který mi donekonečna velmi vulgárně nadával, stěžovala u třídní učitelky. A ona mi nevěřila. Ten kluk měl totiž vždycky dobré známky, seděl v první lavici a vůbec se na první pohled nezdálo, že by byl něčeho takového schopen. Takže mi řekla, že si to máme vyřešit mezi sebou a ona se nebude zabývat každou kravinou. A ten kluk si mě pak vzal jednou stranou za školu, házel po mně různé věci, vytahoval mi sešity z tašky a začal je přede mnou trhat. Já jsem se ozvala, že to tak nenechám a najednou se objevili další kluci, tahali mě za vlasy a házeli po mně bláto. Takže na mě pak všichni řvali a nazývali mě rasistickými jmény a s tím odešli. A to bylo hodně nepříjemné. Stává se mi ale i dnes v centru Prahy, že na mě lidé volají, ať táhnu, odkud jsem přišla. Já na to vždy s úsměvem odpovídám, že jsem z Prahy a nevím tedy, kam mám jít. Občas si na mě lidé ukazují, že jsem opice a podobně. Musím ale říct, že už je to lepší. Jak jsem se odstěhovala z Letňan a pohybuju se v centru, kde je i více cizinců, tak je to mnohem lepší.


Zdroj: "Když zákazníky požádám, aby rodičům netykali, jsou uraženi"

Proč je Orbánovo vítězství nebezpečné pro všechny

10. 4. 2018

čas čtení 4 minuty

"Díky Bohu, že tahle špinavá židovská kurva opouští Maďarsko."

Namísto toho, aby se čeští politikové razantně distancovali od autoritářské politiky Viktora Orbána a jeho zmanipulovaných voleb, vlezli mu kamsi svými blahopřáními. Ostudně se tak zachovali Andrej Babiš, Miloš Zeman, Martin Stropnický i Pavel Bělobrádek, který dokonce na Facebooku blábolil něco o "obraně křesťanských hodnot Evropy". (On Bělobrádek nevnímá, co po něm chce jeho papež? Chápu Pavla Bělobrádka, ono je to jistě lákavé, dosáhnout drtivého volebního vítězství prostřednictvím volební manipulace a vyvolávání iracionálního strachu z nesmyslů.) 

Ian Dunt varuje, proč je zahrávání si s autoritářstvím životně nebezpečné pro nás pro všechny (JČ): 

Maďarsko je lakmusovou zkouškou neliberalismu. Je to logické vyústění všech autoritářských fantazií, které se nyní odehrávají v Evropě i v Americe.

Viktor Orbán zvítězil v maďarských volbách tím, že se intenzivně soustředil na útoky proti imigraci, kterou označuje za "jed", šířil otevřeně antisemitský narativ a útočil na Evropskou unii.

Pokus o Skripalovu vraždu – úspěšný tah šachisty Putina?

10. 4. 2018 / Pavel Urban

čas čtení 4 minuty

 

Mezi VIP a IP ruskými emigranty na Západě, kteří mají napjaté vztahy s Kremlem, panuje v posledních letech nadstandardní úmrtnost. Většina jejích obětí ale byla, pokud je mi známo, zemřena přirozeným způsobem. Naopak útok na Sergeje Skripala a jeho dceru patří k těm nemnoha, u nichž i chladně uvažující člověk jaksi automaticky ukáže na Moskvu.

Jednou z možností je, že navenek pozapomenutý agent byl ve skutečnosti podobně důležitý jako Litviněnko. A bylo jej nutné zlikvidovat tím, co bylo zrovna po ruce.

Znovu ukradená vila

10. 4. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty


Jen vstoupím na posvátnou půdu vlasti, dovídám se o lotrovinách všeho druhu.

Jedna mne štve svou nehorázností. Ředitel Národního muzea a šéf úřadu vlády za přihlížení sezimovoústeckého starosty si vesele podepíší memorandum o zpřístupnění vily dr. Edvarda Beneše, okna a dveře budovy dokořán. Konečně. Ano mám radost, jenže celý příběh má jako vždy háček a ten háček mne odrazuje od toho vilu navštívit, byť věřím, že mnozí si tuto příležitost o víkendu vzít nenechali.

OSCE: Parlamentní volby v Maďarsku nebyly demokratické

9. 4. 2018

čas čtení 2 minuty



Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě vydala ostře kritickou zprávu o průběhu maďarské předvolební kampaně a maďarských voleb. To ovšem nezabránilo Babišovi, Zemanovi a Stropnickému, aby autoritáři Orbánovi k volebnímu vítězství blahopřáli

OSCE: 

Parlamentní volby v Maďarsku byly charakterizovány obrovskou převahou zdrojů státu a vládnoucí strany, což ochromilo schopnost kandidátů konkurovat ve volbách rovným způsobem. Voliči měli k dispozici celou  řadu politických alternativ, avšak výhrůžná a xenofobní rétorika, zaujatost médií a neprůhledné financování volební kampaně omezilo prostor pro autentickou politickou debatu a zabránilo voličům učinit plně informovanou volbu.

Základní práva a svobody byly respektovány, avšak bylo nutno je vykonávat v nepřátelském prostředí. Přístup k informacím a svoboda médií a shromažďování byly omezeny, také nedávnými zákonnými změnami. Vládne znepokojení, že dvojí druh procedur pro hlasování voličů, kteří nežijí v Maďarsku, byla podvrácením principu rovného volebního práva a že rozdíly byly založeny na podpoře pro vládnoucí stranu. (Vysvětlení: Maďaři, kteří trvale žijí na území jiných středoevropských států, a drtivou většinou podporují Orbána, směli ve volbách hlasovat, Maďaři z Maďarska, kteří pobývají v zahraničí a Orbána nepodporují, hlasovat nesměli.) 

Při volební kampani nepřátelská a zastrašovací rétorika omezila možnost podstatné debaty a omezila schopnost voličů učinit informovanou volbu. Všudypřítomné zamlžení hranic mezi vládními informačními kampaněmi a kampaněmi vládnoucí koalice a další zneužívání administrativních zdrojů odstranilo hranici mezi státem a stranou. To je v rozporu s přísliby, učiněnými organizaci OSCE.

Schopnost kandidátů kandidovat na rovném základě byla podstatnou měrou limitována přehnaným vládním financováním státních reklam, které zdůraznily a prohloubily to, co systematicky komunikovala vládní koalice. Voličům byly odepřeny informace o financování předvolební kampaně, což je nesmírně důležité pro jejich informovanou volbu a celkovou transparentnost.

Informace o předvolební kampani v médiích byly vysoce polarizované a chyběla kritická analýza. Zpravodajství a komentáře médií dávaly jasně přednost vládnoucí koalici, což je v rozporu s mezinárodními normami. Většina komerčních vysílatelů byla zaujatá, buď pro vládní strany nebo pro opozici. 

Ženy jsou i nadále jen minimálně zastoupeny v maďarském politickém životě. V rozporu s přísliby organizaci OSCE není povolena občanská kontrola voleb. Zákonná omezení a zastrašující vládní rétorika omezily občanskou účast na volební činnosti.


Nemám pocit, že by byl Corbyn nějak zvlášť proruský

9. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Sleduju britskou politiku přímo z místa a nemám výraznější pocit, že by byl Jeremy Corbyn nějak zvlášť proruský. Mohu se mýlit. Samozřejmě, Corbyn má v parlamentě desítky let historii ostře antiestablishmentových postojů, mnohé z nichž jsou skutečně založené na hodně zastaralé levicové ideologii ze sedmdesátých let. Jádro jeho politiky je ovšem zaměřeno na domácí britskou politickou scénu a zabývá se rychle rostoucí nespravedlností, chudobou a obrovskými sociálními rozdíly v britské společnosti, kde jsou nyní například přibližně čtyři miliony dětí, které žijí v chudobě.

Mimochodem mi Corbynovy výroky při interpelacích v parlamentě i v médiích  připadají většinou daleko rozumnější a uměřenější než výroky maniaků v současné "konzervativní" britské vládě. Což spíš vypovídá hodně o těch konzervativních maniacích, protože Corbyn se občas opravdu chová jako nekompetentní idiot.

Co nezničil brexit, může dorazit proruský Corbyn. Je na Britech, zda zvolí premiérem extremistu

9. 4. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Populismus je paradoxní jev, velmi odolný vůči faktům. Důvěra Čechů v Miloše Zemana se navzdory všem lžím, z nichž byl tento politik za léta své veřejné činnosti usvědčen, dlouhodobě pohybuje kolem 55 % ZDE. Cokoliv o Zemanovi řekne nebo napíše Jan Čulík nebo třeba Jiří Pehe na věci nic zásadního nezmění. Voliči si přejí být obelháváni a Zeman jim tuto potřebu plní.

Znovuzvolení Viktora Orbána s posílenou většinou je velkým problémem pro EU

9. 4. 2018

čas čtení 1 minuta


Brusel nyní čelí zemi v srdci Evropy, která odstupuje od liberálních hodnot Evropské unie, ale dál dostává z EU obrovské dotace

"Orbán je stále radikálnější," varuje Laurent Pech, profesor evropského práva na Middlesex University. "Má pocit, že politická konstelace v Evropě je mu příznivá." 

Ostře odmítavý Orbánův postoj vůči migraci sdílí jeho spojenci v Bavorsku a v Rakousku. Na obvinění, že Orbán korupčně zneužívá finančních prostředk z EU, Brusel efektivněji nereaguje. Sice podvody začal vyšetřovat, avšak penězovod z Bruselu Orbánovi pokračuje neztenčenou silou.

Pro změnu Babišova přístupu k politickým jednáním je nutný větší propad jeho hnutí

9. 4. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Podle dat, prezentovaných v neděli v Otázkách V. Moravce, podpora občanů Hnutí ANO konečně trochu klesá. O 3,5 procenta od posledního průzkumu před měsícem. Ve srovnání s volebním výsledkem z podzimu zůstává ale na svém. Netroufám si interpretovat, čím to může být, zdá se mi však, že dokud se celá současná politická hra hraje v narativu skládání vlády, vypadá Andrej Babiš velmi neschopně a nečitelně. Jakmile půjde o otevřenou předvolební kampaň, může být vše úplně jinak.

Pěkné vyhlídky pro Evropu: Babiš blahopřeje autoritáři Orbánovi k vítězství

9. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous


Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch Andreji Babišovi:



K podlézání Orbánovi se přidal i Martin Stropnický:



Andrew Stroehlein  Martinu Stropnickému:

"Oslavujete nenávist a tleskáte těm, kteří ochromují demokracii v Evropě."


 

Orbánovo drtivé vítězství ve volbách je hrozbou Evropě

9. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Ovládá média, ochromuje demokracii, organizuje nenávistné kampaně - proti EU, proti uprchlíkům, proti organizacím hájícím lidská práva. Maďarský nejhlavnější vyvolavač strachu bude ohrožovat svobodu v Evropě ještě po určitou dobu...




Ultrapravičáci z celé Evropy už Orbánovi blahopřejí k vítězství. Znepokojivé časy pro Evropu!
 





Manfred Weber, šéf frakce křesťanských demokratů v Evropském parlamentu se zdiskreditoval svou gratulací Orbánovi! Namísto toho, aby EU bránila demokracii, podlézá diktátorům!

 


Zašmodrchaná aféra Novičok

9. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Je to šílená, nerealistická myšlenka: Ale možná je načase, aby  Boris Johnson přestal psát do novin komentáře?







Poslouchal jsem v sobotu v rozhlase BBC pravidelnou diskusi posluchačů na aktuální politická témata. Z půlhodinového pořadu bylo téměř dvacet minut věnováno atentátu na Skripala a aféře Novičok. Diskuse byla nesmírně zajímavá: drtivá většina britských posluchačů vyjadřovala názor, že Therese Mayové a britské vládě v případě Skripal vůbec nevěří. Skoro všichni poukazovali na to, že podle jejich názoru neexistují žádné přímé důkazy, že atentát na Skripalovy spáchal ruský stát. Mnozí posluchači odsuzovali zmatek a hysterii vlády Theresy Mayové a naopak oceňovali věcný a rozmyslný přístup Jeremyho Corbyna k této věci, který od samého počátku poukazoval na to, že by britská vláda měla obviňovat Rusko, až získá přímé důkazy.

Johnson, Corbyn a řada dalších ve věci otrávení Skripala nahrávají Rusům

9. 4. 2018

čas čtení 5 minut

Zeptejte se policisty a řekne vám, že většina vražd nevypadá jako ty v televizi. Nedochází k sérii dramatických zvratů vypočítaných tak, aby se vešly mezi reklamy - místo toho jde o boj na nože, který byl zamýšlen přesně tak, jak dopadl, nebo o smutný závěr dlouhého příběhu domácího násilí, napsal James Ball.

Babiš: Slevy jízdného nebudou na úkor platů učitelů ani vzdělávání. Není to pravda

9. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Tak koukám, že právě teď lítá po Facebooku (i na Twitteru samozřejmě) šílená dezinformace, kterou šíří spousta lidí na základě téhle mylně interpretované vládní tabulky. Lidi říkají, že prý slevy jízdenek, které plánuje naše vláda, budou na úkor platů učitelů nebo vzdělávání. A píšou velmi emotivně, že nechtějí vlaky zdarma, když o tyto peníze přijdou učitelé. Píšou, že prý populisticky utrácíme peníze, co měly jít do školství. Vždyť jsme slibovali jak v naší knížce, tak v našem programu podporu vzdělání a teď to porušujeme.

Je to naprosto nesmyslná a mylná interpretace jedné vládní tabulky a rád bych to uvedl na pravou míru.

Nejdřív jednou větou: není to tak. Přesunem nečerpaných výdajů nedochází k žádnému omezení výdajů kapitol.

Co jsme tedy udělali? No našli jsme peníze, které ministerstva nebyla schopna utratit. Snad se nebudete zlobit, když to zopakuju: jde o úspory peněz, které ministerstva NEBYLA SCHOPNA utratit. To znamená, že se o tyto úspory nemůžou a logicky tedy ani nebudou snižovat platy učitelů.

Prostě a jednoduše, snižování výdajů jednotlivých ministerstev bylo rozhodnuto na základě nečerpaných výdajů minulých let a schopnosti čerpání v tomto roce. Po vládní analýze jsme našli k 1.1.2018 celkem 170 miliard korun, což jsou neutracené peníze z minulých rozpočtů a resorty je nejsou schopny utratit ani letos. Například na resortu školství šlo o částku 400 milionů korun.
Byly to peníze z nevyčerpaného investičního programu vysokých škol a peníze především z nedočerpání a kurzových úspor v mezinárodní vědecké spolupráci. Věda a výzkum nevyčerpala 6,9 miliard. Není tedy pravda, že peníze na opravy silnic 2. a 3. tříd a finanční prostředky na slevy jízdného jdou na úkor českého školství nebo vědy a výzkumu.

Naopak naše vláda peníze na vědu a výzkum navyšuje. V příštím roce na ni přidáme 2 miliardy, celkem to bude 36,8 miliardy, je to největší meziroční nárůst.

Tak snad už to je jasnější. Děkuju, že jste to dočetli až sem.

Svět nebude reagovat na nejnovější hrůzy v Sýrii

9. 4. 2018

čas čtení 3 minuty



 

 


Na několik minut je nyní svět soustředěn na záběry hrůzy chemického útoku v Dúmě, nedaleko syrského hlavního města Damašku. Podobně jako po předchozích chemických útocích se nic nestane. Nic se nestalo, když se v roce 2015 fotografie mrtvého Alana Kurdiho utopeného tříletého uprchlíka, stala symbolem hanby, ani když podobným symbolem se stala fotografie Omrana Daqneeshe, chlapce vyhrabaného z trosek Aleppa, ani když loni došlo k útoku sárínem na Khan Sheikhun.


Nejste-li po Iráku už ochotni nikdy uvažovat o vojenské intervenci, podívejte se alespoň na důsledky nečinnosti. Je to poskvrna našeho kolektivního lidství, že zlo může pokračovat takto bez omezení:
Celé rodiny v krytech usmrceny plynem v Dúmě, ve východní Ghútě. Lidé skrývající se ve sklepích se udusili jedovatým plynem. Počet mrtvých více než 40.



Logika Asadovy brutality

9. 4. 2018

čas čtení 3 minuty

Syrský prezident Bašár Asad možná hluboce opovrhuje nedotknutelností lidského života, ale není to ubohý stratég, upozorňuje Thanassis Cambanis. Od roku 2011 vede nekompromisní válku proti vlastnímu obyvatelstvu. Mnoha ze svých nejohavnějších zločinů se dopustil ze strategických důvodů - někdy proto, aby eliminoval civilisty, kteří by raději zemřeli, než aby žili pod jeho vládou, jindy aby neutralizoval mezinárodní řád, který příležitostně hrozí omezením jeho moci, a občas, jako v případě nasazení chemických zbraní, aby dosáhl obou cílů současně.

Spása odborného školství

9. 4. 2018 / Jan Sláma

čas čtení 7 minut


Hurá, už se přišlo na to, jak naplníme továrny a dílny kvalifikovanými pracovníky. Dokonce mistry! Už se na to skutečně těším.

Nedávno jsem vzpomněl jak před dvaceti lety jsme upozorňovali na budoucí dopady neblahé školské a hospodářské politiky. „Jako když hrách na zeď hází,“ tak se jmenoval můj nedávný článek, který připomínal právě jiný, který před těmi dvaceti lety vyšel v Hospodářských novinách, kde jsem varoval před tím co přijde. Lidem, kteří problematice rozuměli, nikdo nenaslouchal. Trh měl všechno vyřešit. Tak zákony trhu plnily gymnázia a vyprazdňovaly třídy základních škol.

Chemický útok v Dúmě nese přesný rukopis Asadových chemických útoků

9. 4. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Pouhých několik hodin po provedení sobotního chemického útoku v syrském městě Dúma kapitulovalo uskupení Džajš al-Islám tvořící poslední opoziční obránce celého damašského předměstí východní Ghúta. Opozice v Ghútě by si tedy nemohla zajistit naprosto žádný, ani teoretický zisk notoricky předpokládaný v rámci donekonečna opakované idée fixe konspiračních teoretiků, tzn. "operace pod falešnou vlajkou".
   

 

Orbán: Vyhráli jsme

8. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Fidesz bude mít v Maďarsku znovu ústavní většinu. Orbán získal 48,8 procent hlasů!




Orbán poblahopřál voličům, že se vydali hlasovat. "Děkuji, že jste nám dali důvěru a že jste nás znovu podpořili. Bylo to výrazné vítězství. V budoucnosti budeme schopni uhájit svou zemi."





Opozice proti autoritářské straně Fidesz Viktora Orbána se zcela rozložila. Očekává se, že Fidesz získá znovu ústavní dvoutřetinovou většinu v maďarském parlamentě.

Koalice Fidesz-KNDP bude mít 134 křesel
Jobbik bude miít 26 křesel
Socialisté budou mít 20 křesel.

Toto byly výsledky po sečtení 75 procent hlasů v maďarských všeobecných volbách.

Orbán zaznamenal drtivé vítězství a má možnost změnit ústavu:


Manažerské gestapáctví Andreje Babiše

8. 4. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Kulaté cifry škrtů jsou vždy produktem manažerského gestapáctví.

Jak moc dobře znám tohle manažerské gestapáctví z privátní sféry!

Že je nutné občas snižovat náklady, to ví každý, kdo kdy něco řídil. Fakt se tomu nedá vyhnout, a každou tvorbu rozpočtu tohle provází, je to normální.

42 osob bylo usmrceno a stovky lidí byly zraněny při chemickém útoku na enklávu vzbouřenců v Sýrii

8. 4. 2018

čas čtení 1 minuta


Desítky lidí byly usmrceny chemickým útokem na obklíčené město Duma nedaleko syrského hlavního města Damašek. Záchranáři konstatují, že zahynulo nejméně 42 osob a stovky lidí mají příznaky charakteristické pro otravu organofosforovou látkou. Sobotní útok byl nejnovějším v řadě údajných chemických útoků na obklíčenou enklávu východní Ghúty, která byla v minulosti terčem útoku chlórem a v roce 2013 plynem sárín. K útoku došlo v době, kdy se rozložila vyjednávání o nuceném exilu desítek tisíc civilistů a bojovníků z této oblasti.

Na videozáznamech pořízených záchranáři jsou mrtvoly dětí a rodin, některé ve svých domovech, některé mají pěnu u úst.

Syrská státní média obvinila vzbouřence z šíření lživých zpráv.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Guardian připomíná, že byly nalezeny rozsáhlé filmové a zvukové záznamy z procesu s Rudolfem Slánským

8. 4. 2018

čas čtení 1 minuta


6 hodin obrazového záznamu natočeného na pětatřicetimilimetrový film, který je do určité míry postižen plísní,  a 80 hodin audiozáznamu z monstrprocesu s někdejším generálním tajemníkem KSČ Rudolfem Slánským, který byl r. 1952 mučen a odsouzen k smrti, poté, co ho donutili, aby u soudu žádal o smrt, bylo nalezeno v sídle někdejšího protektora Čech a Moravy za nacistické okupace Reinharda Heydricha v Panenských Břežanech. Filmový i zvukový materiál byl ukraden z ústředí KSČ po pádu komunismu r. 1989, není známo, zda proto, zda měl být utajen, anebo naopak zpeněžen. V padesátých letech měl filmový a zvukov materiál sloužit k vytvoření propagandistického filmu proti Slánskému, ale po Stalinově smrti r. 1953 bylo od toho upuštěno.

Materiál byl nalezen insolvenčním expertem v prostorách firmy, která zbankrotovala. Český Národní filmový archiv žádá stát o 12 milionů Kč na restaurování tohoto zvukového a obrazového materiálu.

Zdroj v angličtině ZDE

Lula: "Nejsem člověk, jsem myšlenka"

8. 4. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty



Těmito slovy dokončil Lula pětapadesátiminutový projev před budovou ocelářského odborového svazu, kde začal svou kariéru. Obklopen slavnými umělci a levicovými politiky vyzval  Lula zemi,  aby občané začali zapalovat pneumatiky a aby napadli farmy a tím způsobem projevili odpor proti „puči médií a synů bohatých soudců“. Dodal, že  „Lulovo tělo může být zatčeno, ale ne jeho duše a jeho příklad".

Bývalý prezident také zaznamenal zvukový záznam o svém životě, který se promítal v animovaném filmu zobrazujícím klíčové momenty jeho biografie.

Mnoho reportérů bylo napadeno a příznivci Luly jim nedovolili vykonávat jejich práci.

Stovky lidí se účastnily pohřbu izraelskou armádou zastřeleného novináře

7. 4. 2018

čas čtení 2 minuty



Izraelská armáda zastřelila novináře Jásira Murtaju,31, když natáčel páteční protesty u hranice Gazy

Stovky kolegů a přátel se účastnily pohřbu populárního a široce respektovaného palestinského videožurnalisty, který byl zastřelen při natáčení pátečních masových protestů v pásmu Gaza.

Jásir Murtaja, 31, byl zastřelen navzdory tomu, že měl na sobě neprůstřelnou vestu, na níž bylo jasně velkými písmeny napsáno slovo PRESS. Byl to jeden z nejméně devíti Palestinců, které izraelská armáda v pátek zastřelila.

Za poslední týden izraelská armáda usmrtila 31 Palestinců.

Murtaja byl jedním z prvních novinářů, kteří používali v Gaze k natáčení dronů. Založil televizní produkční společnost Ain Media, která pracovala pro zahraniční televize včetně BBC a Al Jazeera English. Pod fotografií přístavu v Gaze, pořízené dronem, kterou umístil na Facebook, napsal: "Škoda, že jsem nemohl tuto fotografii pořídit z oblohy, ne ze země. Jmenuji se Jásir Murtaja, je mi třicet let. Žiju v Gaza City. Nikdy jsem necestoval."

Slet čarodějnic

7. 4. 2018

čas čtení 3 minuty

 

Happening proti Národnímu pochodu pro život a rodinu


TISKOVÁ ZPRÁVA Institutu pro magii a svobodu

PRAHA - V sobotu 7. dubna se uskutečnil v centru Prahy happening Institutu pro magii a svobodu nazvaný Slet čarodějnic. Účastnice a účastníci jeho prostřednictvím kritizovali již několikátý ročník Národního pochodu pro život a rodinu.

Událost, kterou pořádá organizace Hnutí pro život ČR, je spojena s řadou kontroverzí, i přes to se však těší podpoře veřejných institucí. Hnutí prezentuje svoje aktivity jako snahu o obranu žen v těžké životní situaci, jedním z jeho cílů je ovšem i plošný zákaz interrupcí, tedy zbavení žen kontroly nad svými těly. Rétorika hnutí zároveň klade důraz na nacionální a tradiční hodnoty, přičemž se ostře vymezuje vůči odlišnostem, ať už jde o lidi jiné než heterosexuální orientace nebo jiných náboženských vyznání. Svoje požadavky se snaží legitimizovat vlastním konzervativním výkladem křesťanské nauky. Proto byl letos svolán Slet čarodějnic, který má připomenout, kam až může vést snaha o prosazení poslušnosti. Organizátoři a organizátorky protestu současně napsali otevřený dopis adresovaný Magistrátu města Prahy, především pak radnímu Janu Wolfovi, tázající se po motivaci zaštítit tuto událost, jejíž cíle není možné podle nich vydávat za veřejný zájem.

Babišova populistická politika ohrozí české vysoké školy i technologický vývoj ČR

7. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Kromě toho je pozoruhodné, že tato rozhodnutí dělá vláda bez mandátu a bez důvěry v parlamentu. V zemích, které respektují demokratickou ústavu zůstává u moci předchozí vláda a premiér do té doby, než získá nová vláda, vzniklá z voleb, důvěru  v parlamentě. Pokud by ČR byla demokratická země, stále by byl premiérem Sobotka (JČ).



Izraelská armáda zastřelila novináře

7. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


Jonathan Rugman, Channel 4 News: Izraelská armáda zastřelila při protestech v Gaze novináře Jásira Murtaju, jasně označeného velkým nápisem PRESS.


Demonstrace novinářů v Ramallah, Západní břeh, v solidaritě s žurnalistou Jásirem Murtajou, který byl v pátek usmrcen izraelskou armádu v Gaze. 

Facebook suspendoval za podvody firmu AggregateIQ, které oficiální probrexitová kampaň dala obrovské peníze

7. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Firma Facebook suspendovala kanadskou datovou firmu AggregateIQ, které oficiální britská probrexitová kampaň poskytla 40 procent svého rozpočtu na volební kampaň. Facebook vydal prohlášení: "Ve světle nedávných informací, že je firma AggregateIQ spojena s SCL,  mateřskou firmou podniku Cambridge Analytica, a zřejmě obdržela nezákonně osobní data uživatelů Facebooku, jsme ji přidali na seznam firem, které jsme z naší platformy suspendovali, zatímco věc vyšetřujeme."

Firma AggregateIQ hrála klíčovou roli v britském referendu o odchodu z Evropské unie. Čtyři různé kampaně, Vote Leave, BeLeave, Veterans for Britain a severoirská fundamentalisticky protestantská strana Demokratických unionistů celkem poskytly firmě AggregateIQ pro manipulaci britských voličů v referendu o brexitu 3,5 milionu liber (102 miliony Kč).

Britská vláda a většina britských médií, včetně BBC, tyto podvody neřeší.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Craig Murray: Neuvěřitelně nudné interview. Nedívejte se na ně

7. 4. 2018

čas čtení 3 minuty


Britská komerční televize Sky News odvysílala ve čtvrtek odpoledne téměř dvacetiminutový rozhovor s bývalým britským velvyslancem v Uzbekistánu Craigem Murraym, který je ostrým kritikem způsobu, jímž britská vláda reaguje na atentát proti Skripalovým v Salisbury. Murray nevylučuje, že útok provedl ruský stát, a pokud by se to potvrdilo, doporučoval by daleko ostřejší zásah proti Rusku než vyhoštění pár diplomatů, kteří jsou stejně k ničemu, jak on sám jako bývalý diplomat ví. Důležitější by byl zásah proti ruským oligarchům, kteří se bezostyšně v Londýně vychloubají svými miliony.

Zatímco Murray nevylučuje, že útok proti Skripalům spáchal ruský stát, poukazuje právem na to, že to nebylo dokázáno a že to nikdo neví. Skutečnost, že ruský stát před lety usmrtil v Británii bývalého špiona Litviněnka není přece důkazem, že provedl i tento útok. Načasování útoku proti Skripalovým na tuto dobu je pro Rusko nevhodné, mimo jiné i proto, že Rusko připravuje fotbalové mistrovství, na němž mu záleží, a skandál kolem atentátu ho ohrožuje.

Argument, že se Británii podařilo přesvědčit řadu západních států, že na vině je v případě Skripalových Rusko, je pro Murrayho nepřesvědčivý, protože když byl britským velvyslancem, podobně se Británii podařilo přesvědčit řadu západních zemí o údajné existenci neexistujících iráckých zbraní hromadného ničení, a to vedlo nejen k vyhošťování diplomatů, ale k válce. Pokud mají vlády jednat, musejí prezentovat důkazy, které by obstály u soudu, tvrdí Murray.

Podle Murrayho má přístup k novičoku mnoho států a mnoho států, například Ukrajina, nebo různé země na Blízkém východě, mohlo mít velký zájem na diskreditaci Ruska. Britský ministr zahraničí Boris Johnson tvrdil, že Rusko má tajný program výroby novičoků, na němž se účastní mnoho chemiků a vědců, už přes deset let.

Murray: Pokud by to bylo pravda, takový tajný program by Rusko stál desetimiliony, ne-li stamiliony dolarů. Vážně si někdo může myslet, že by si Rusko takový program veřejně odtajnilo, a tedy zničilo, útokem na špiona v penzi v Salisbury?

Rozhovor byl odvysílán, nebyl však umístěn na internetových stránkách televize Sky News, zřejmě proto, že moderátorka v poslední třetině rozhovoru na Murrayho nevybíravě útočila za to, že si dovolil poukázat, že rozhovor Sky News s ředitelem britské chemické laboratoře v  Porton Down Aikenheadem byl sestříhán, což se  ukázalo, že byl. Vedení stanice zřejmě usoudilo, že se moderátorka chovala trapně, a tak rozhovor potlačilo, Murray ho však z televizní stanice přece jen pak získal a zveřejnil, přestože mu moderátorka tvrdila, že šlo o živý rozhovor a že nahrávku nemají - což by bylo, jak na to Murray poukazuje, porušením zákona.

Může manipulace voličů na sociálních sítích fatálně ovlivnit volby i v Česku?

Christopher Wylie znovu varoval, že je nutno, aby britské úřady zasáhly proti zpotvoření demokracie

7. 4. 2018

čas čtení 4 minuty




Kdyby se toto stalo v Keni nebo v Nigérii, mezinárodní pozorovatelé by požadovali nové volby. Doufejme, že britská demokracie je dostatečně zralá na to, aby dokázala reagovat, když se ukáže, že se něco nepovedlo, zejména, když jde o tolik. Stoupenci brexitu zvítězili v referendu o méně než 2 procenta hlasů. Mohla internetová manipulace ten výsledek ovlivnit? Dominic Cummings, hlavní stratég kampaně Vote Leave, to potvrdil - toto jeho tvrzení teď zmizelo z internetu.

Christopher Wylie, whistleblower z firmy Cambridge Analytica, znovu tuto neděli varuje v týdeníku Observer, že britské úřady musejí zasáhnout proti zpotvoření demokracie, k němuž došlo internetovou manipulací voličů před referendem o brexitu v červnu 2016.

Británie je dnes natolik zemí, připomínající někdejší komunistické státy východní Evropy, že tam establishmentové sdělovací prostředky, včetně BBC, potlačují zásadní témata, jako byla manipulace referenda o brexitu. Namísto toho, aby se BBC tomuto závažnému problému věnovala, řešila, že kapitán australského kriketového týmu provedl jakýsi podvod s kriketovým míčkem!

Facebook nyní potvrdil, že firma Cambridge Analytica ukradla z Facebooku osobní data 87 milionů uživatelů, včetně více než 1 milionu britských uživatelů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v únoru 2018

10. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

V únoru 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 967.40 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 72 743.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem února 2018 149 026.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
28893