Generální tajemník OSN odsoudil Maďarsko za útok maďarské policie proti uprchlíkům

17. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Generální tajemník OSN odsoudil způsob, jímž se maďarská vláda chová vůči uprchlíkům na své jižní hranici. Zdůraznil, že používání slzného plynu, pepřového spreje a vodních děl proti lidem, kteří prchají z války, je nepřijatelné.

Maďarsko vyvolalo ve středu vlnu mezinárodního rozhořčení poté, co maďarská policie střílela do davu rodin uprchlíků kanistry se slzným plynem a útočila na frustrované uprchlíky vodními děly poté, co se několika z nich krátce podařilo otevřít pohraniční branku na protest, že jim maďarské úřady brání vstupu do země.

Generální tajemník OSN Pan Ki Moon konstatoval: "Byl jsem šokován, když jsem viděl, jak bylo zacházeno s těmito uprchlíky a migranty. To je nepřijatelné, protože to jsou lidé, kteří prchají před násilím a pronásledováním. Musíme zajistit, že se budeme chovat soucitně."

Maďarsko vylíčilo svou reakci jako "legitimní reakci na invazi" a tvrdilo, bez důkazů, že mezi 29 zatčenými osobami byl známý terorista. Srbští politikové odsoudili to, co označili za maďarské porušení srbské územní celistvosti.

Srbský premiér obvinil Maďarsko z brutálního a neevropského chování a naléhal na Evropskou unii, aby na to reagovala. "Nedovolíme nikomu, aby nás ponižoval. Žádám Evropskou unii, aby reagovala, a vyžadovala, aby se členské státy EU chovaly v souladu s evropskými hodnotami," řekl Aleksandar Vučić v srbské státní televizi. "Pokud nebude EU reagovat, nalezneme také způsob, jak ochraňovat své hranice a evropské hodnoty."

U srbského městečka Horgoš vzniklo napětí, když uprchlíci, prchající před válkami v Sýrii, v Iráku a v Afghánistánu začali přicházet na tento pohraniční přechod do Maďarska poté, co Maďarsko hranici hermeticky uzavřelo. Pro mnoho uprchlíků, kteří procházejí Evropou podle toho, kudy šli předchozí uprchlíci, to bylo šokem.

Mnoho z nich nechce zůstat v Srbsku, protože jeho azylový systém nemá kapacitu pro zajištění dlouhodobé stability pro tak velký počet uprchlíků tak, jak to zaručuje Konvence pro uprchlíky z roku 1951. Někteří uprchlíci na maďarské hranici se zhrozili, že podnikli nebezpečnou, život ohrožující cestu přes Středozemí do Evropy pro nic za nic, což vyvolalo frustraci.

V úterý přislíbilo Chorvatsko, západní soused Srbska, že se vůči uprchlíkům bude chovat vstřícně a urychlí jejich cestu do severní Evropy.

Chorvatský Červený kříž uvedl ve čtvrtek, že do země vstoupilo už několik tisíc lidí. Chorvatský ministr vnitra uvedl, že vláda zavede nová opatření podle toho, jak počty uprchlíků porostou.

Chorvatsko uvedlo, že je schopno zvládnout několik tisíc lidí, nikoliv však desetitisíce. Migranti a uprchlíci jsou v současnosti autobusy převáženi do recepčních středisek nedaleko Záhřebu.

Premiér Zoran Milanović má ve čtvrtek o uprchlících jednat s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5657

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2015