Hvězdná novinářská práce televize BBC

Syrská dívka na kolečkovém křesle: Chci lidem dokázat, že sny se plní

20. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Slavný reportér televize BBC Fergal Keane našel na cestě ze Srbska do Chorvatska pozoruhodnou mladou dívku, šestnáctiletou Noujaine ze zcela zničeného syrského města Kobane, invalidu na kolečkovém křesle. Od odvysílání reportáže skončila Noujaine ve vazebním středisku ve Slovinsku. Mezinárodní novináři a pracovníci lidskoprávních organizací apelují na Twitteru na slovinskou vládu, aby umožnila Noujaine a její sestře cestu za bratrem do Německa. Mezinárodní komentátoři na Twitteru označují Keanovu reportáž za "novinářskou práci hvězdné úrovně":



Reportér BBC Fergal Keane: Tento velký přesun lidí má mnoho tváří. Málokteré oči jsou však natolik zářivé, jako oči zranitelné a neuvěřitelné šestnáctileté dívky, s kterou jsem se setkal na hranici, když uvažovala spolu se svou sestrou, kam se mají vydat dál. Noujaine je šestnáct let a je z Kobane v Sýrii. Je invalidou od narození a nemůže chodit. Minulý týden podnikla nebezpečnou přeplavbu z Turecka. Avšak dítě, které se naučilo anglicky tím, že se dívala na televizní seriály, vidí tuto cestu jako výzvu, kterou musí splnit:

Noujaine: "Musíme bojovat za to, co chceme na tomto světě. Takže... Ano... Je to cesta do nového života. Snažím se o mnoho věcí. Poprvé podstupuji tuto cestu. Jako vlak, nebo loď. Takže - mně se to líbí.

Reportér: Vám se to líbí? Jste první osoba, s kterou jsem se setkal, která něco takového řekla.

Reportér: Ale máte-li pochopit proč, musíte znát svět, z něhož uprchla.

Noujaine: Když je vám šestnáct a pořád se bojíte, že umřete. Každou minutu.

Reportér: To si představit nedovedu.

Noujaine: Taky se pořád bojíte, že přijdete o ty, které milujete. Je to horrorový film. Opravdický horrorový film.

Reportér: Vy jste musela doma nechat rodiče. To musí být těžké.

Noujaine: Nemůžu spát bez maminky, tak se mi po ní stýská.

Reportér: Jaký máte sen?

Noujaine: Musím se stát astronautkou, abych to tam viděla. (...) Chci se setkat s anglickou královnou. Ano! Protože když o ní mluvím, připadá mi, jako kdyby bydlela na druhém konci ulice. A já chci všem lidem dokázat, že sny se opravdu uskutečňují.

Reportér: Noujaine se chce dostat k svému bratrovi, který je v Německu. Jak se rozšířily zprávy o nové trase přes Chorvatsko, vydala se taxíkem na tu hranici. Po třech hodinách cesty přes pole to vypadalo, jako že ztracený kmen se snaží najít svou cestu. Je to cesta, která se stala Odysseou. Teď do Chorvatska a pak na další hranice. Které, jak doufají, povedou do Německa.

Události v Maďarsku nutí stále větší počty lidí, aby šli po této cestě, směrem k Chorvatsku. Bylo jim řečeno, že na tomto konci jsou vítaní a že jim bude dovoleno projít. Je to něco, co je za nynějších okolností velmi vítané.

Pro Noujaine je kamenitá cesta, prach, to všechno součástí běžného úsilí. Cesty k normálnímu životu, který, jak doufá, je někde před ní.

0
Vytisknout
6470

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2015