OSN požaduje, aby EU pohrozila státům, které nechtějí přijmout uprchlické kvóty, vyloučením z EU

22. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Odborníci na uprchlickou problematiku z čelných mezinárodních organizací apelují v úterý dopoledne na evropské politiky, aby přestali stavět překážky do cesty uprchlíkům a namísto toho vypracovali koordinovanou reakci, v jejímž rámci by uprchlíkům nabídli řádnou ochranu.

Amnesty International i Úřad OSN pro uprchlíky zdůrazňují, že jednání politiků z EU tento týden mají kritický význam.

Ředitel organizace Amnesty International pro Evropy John Dalhuisen varoval, že v důsledku dosavadní chaotické reakce Evropy je ohrožena humanita. Zdůraznil:

"Selhání není alternativou. Vedoucí politikové EU musejí uzavřít dohodu o organizované a lidské reakce na příchod uprchlíků a žadatelů o azyl do Evropy. Některá řešení jsou na stole, chybí politická vůle a státnická rozhodnost to prosadit. Vedoucí politikové z EU musejí prokázat státnickou rozhodnost a postavit se ke krizi čelem: ne stavět další bariéry a hašteřit se ohledně kvót.

Vzhledem k tomu, že neexistuje dohodnutá společná reakce jsme svědky toho, jak tisíce uprchlíků a žadatelů o azyl jsou strkány sem a tam, aniž by jim byla poskytnuta pomoc pro jejich základní potřeby. To není management migrace - to je rozklad humanity."

Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky zdůraznilo totéž. Peter Sutherland, mimořádný zástupce generálního tajemníka OSN pro migraci, požaduje, aby EU pohrozila těm státům, které nechtějí přijmout uprchlické kvóty, vyloučením z EU.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
9552

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2015