Postoje papeže Františka v Americe jsou stvrzením našeho společného lidství

24. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Katolická církev v USA, kterou tento týden navštěvuje papež František, vede už dlouhá desetiletí vnitřní občanskou válku. Liberálové a konzervativci se navzájem nenávidí kvůli otázkám o sexu, moci a o penězích. Katolická hierarchie je odporně polarizována a každé jmenování církevního hodnostáře je bedlivě zkoumáno ohledně toho, která strana z toho bude mít výhodu. Ale jedna věc sjednocuje obě křídla: jsou obě přesvědčena, že rozumějí daleko lépe než papež, co je to být správným katolíkem, a že Amerika představuje budoucnost. Tato návštěva je zajímavá nikoliv proto, že papež nesouhlasí s prvním z těchto postojů - od toho je papež - ale také, že odmítá představu, že Amerika představuje budoucnost lidstva, píše se v redakčním komentáři deníku Guardian.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Už od příchodu Otců poutníků do USA byla představa Amerika spojena s náboženským významem v americkém křesťanství. Ta byla původně hluboce antikatolická. Antikatolická bigotnost z Ameriky 19. století dodnes tvoří základnu pro nynější strach a podezřívavost z muslimů, které pociťuje americká extremní pravice. Nicméně americká katolická církev přejala určitou část nedůvěry vůči evropským autoritám. John Kennedy se stal prvním katolickým prezidentem teprve poté, když prohlásil, že jeho loajalita vůči americkým ústavním hodnotám bude mít vždycky přednost před jeho katolictvím, pokud by mezi nimi došlo ke konfliktu. Tento postoj sdílí skoro všichni američtí katolíci. Katolická církev má nyní velmi silné kořeeny v americké mocenské struktuře. Téměř třetina všech poslanců v Kongresu jsou katolíci a katolíky jsou dvě třetiny soudců u Nejvyššího soudu.

Tento obrovský úspěch jen prohloubil propast mezi hierarchií a církví. Někdy to vypadá, že snad neexistuje na Zemi nikdo nabubřelejší než pravicový americký katolík. Nyní se ovšem tito lidé dostali do naprosté hysterie ohledně toho, jak strašně se papež František mýlí. Nesouhlasí s nimi ohledně globálního oteplování, kapitalismu, imperialismu, imigrace, trestu smrti a dalších velmi důležitých věcech. Vyvolalo to preventivní záchvaty zuřivosti od Republikánů, kteří se snaží dokázat, že papež František naprosto nerozumí katolické víře.

Republikáni se ovšem s touto svou náboženskou strategií dostali do slepé uličky. Vzhledem k tomu, že se stavějí jak proti právům žen rozhodovat o tom, zda chtějí mít děti, i proti imigraci, ohrožují jak ty katoličky, které se rozhodly nemít děti, i ty katoličky, které jsou součástí hispánské imigrantské obce.

Zdánlivá moc církve v institucích je fata morgána. Rostoucí odkřesťanšťování USA, zejména mezi elitami, je problémem pro všechny církve, ale nejvíce zřejmě pro katolíky. Skandály se sexuálním zneužíváním dětí, široce ignorované zákazy znovu uzavřít po rozvodu sňatek, zákazy antikoncepce a potratů vedly k tomu, že se církev považuje za nepřátelské prostředí vůči ženám a dětem - a žádné náboženství nemůže prosperovat, pokud je vnímáno takto.

Extremní odtrženost katolického sexuálního učení od katolické sexuální praxe, a význam, jaký hierarchie připisuje boji na této prohrané frontě, vedla k vzniku nesmírně konzervativního (a stále více homosexuálního) kněžstva, což dále odcizuje normální lidi od náboženství. Největší náboženskou skupinou v USA jsou bývalí katolíci, i když mnoho z nich zůstává křesťany.

Mezitím ukazuje vznik fenoménu Donald Trump na mimořádný problém pro katolické konzervativce, protože katolická církev nyní žije téměř úplně jen z podpory imigrantů. Přeplněné hispánské farnosti jihu a západu USA kontrastují s prázdnotou původně silně katolických území na severovýchodě. Je hluboce symbolické, e papež přijel do Bílého domu nikoliv ve státní limuzíně, ale ve fiatu 500, v malém autě, jaké si může imigrant dovolit. Je to gesto, která ukazuje vitálnější a zajímavější křesťanství.

Papež František jedná jako člověk, který je přesvědčen, že budoucnost patří imigrantům a španělsky mluvícím chudým. Jako Argentinec vidí František USA tak, jak je neviděl žádný předchozí papež - zdola. Stál na trávníku v Bílém domě vedle černošského prezidenta a charakterizoval se jako syn imigrantů. Nemůžeme předstírat, že je liberál, ale jeho zvěst a jeho styl vážně poškozuje konzervativní republikány. To ho staví na stranu našeho společného lidství.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6155

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2015