Human Rights Watch:

Svět by neměl oslavovat turkmenského diktátora

24. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Valného shromáždění OSN se příští týden bude účastnit i prezident Turkmenistánu Gurbanguly Berdamuchamedov, který vládne jedné z nejrepresivnějších, uzavřených a izolovaných zemí světa. Turkmenistán má obrovské zásoby zemního plynu, avšak vláda tam netoleruje žádný disent. Neexistují tam svobodná média ani nezávislé organizace. Vláda násilně odstraňuje ze střech satelitní talíře, aby lidé neměli přístup k nezávislým informacím.

Vláda popírá, že od druhé poloviny devadesátých let vězní desítky veřejných osobností, jimž upírá jakýkoliv kontakt s jejich rodinami. Žádné dopisy, návštěvy, balíky. Rodiny nemají tušení, kde jsou jejich blízcí a zda jsou vůbec naživu.

Vláda zakazuje rodinným příslušníkům disidentům vyhnaných do zahraničí a lidem, které považuje za neloajální, cesty do zahraničí. Výjimečně tento měsíc, po mezinárodních protestech, pustila do zahraničí na léčení chovatele koní Geldyho Kjarizova. Kjarizov strávil téměř pět let ve vězení na základě vykonstruovaných obvinění.

Jiný disident v zahraničí, Pirimkuli Tanrykulijev, neviděl svou dceru už 14 let. V červenci, kdy se pokusila cestovat do zahraničí s dcerami ve věku 3 a 11 let, jí úřady sdělily, že má doživotní zákaz cestovat za hranice.

Pokud se politikové v OSN setkají s Berdymuchamedovem, měli by mu říci, aby dovolil rodinám zmizelých osob, aby je mohli navštívit, a aby propustil neprávem vězněné lidi. Měli by mu říci, aby přestal likvidovat satelitní talíře a zrušil svévolné zákazy cestování do zahraničí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6400

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2015