TRAPAS:

Východoevropské země si zničily svou mezinárodní pověst kvůli absolutně mizivým počtům uprchlíků, které mají přijmout

23. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

- Evropská unie zveřejnila počty uprchlíků, které budou muset přijmout jednotlivé země. Jsou minimální:

Česká republika: 1591

Maďarsko: 1294

Rumunsko: 2475

Slovensko: 802

- Chorvatsko uvedlo, že převeze další 4000 uprchlíků na maďarskou hranici, poté, co oznámilo, že počet nových příchozích do Chorvatska se od doby, kdy Maďarsko uzavřelo svou hranici se Srbskem minulý týden, zvýšil na 44 000. Maďarsko uprchlíky přijímá a odváží je do Rakouska.

- Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić přislíbil tisícům uprchlíků, čekajícím u tábora v Opatovaci, že budou všichni odvezeni do Maďarska:

- Silniční doprava mezi Srbskem a Chorvatskem je narušena poté, co řidiči kamionů zablokovali pohraniční přechod v Batrovci, když se Chorvatsko rozhodlo pustit omezený počet kamionů přes hranici.

- Chorvatsko tvrdí, že je počty uprchlíků zahlceno a že by je Srbsko mělo posílat také do Maďarska a do Rumunska. Srbsko dalo Chorvatsku ultimátum do středy, aby zrušilo blokádu kamionů, jinak bude čelit politické, právní a hospodářské pomstě. Srbský premiér Aleksandar Vučić hovoři telefonicky s chorvatským premiérem Zoranem Milanovićem o možném společném řešení. Pokud nebude dosaženo dohody do středy do půlnoci, Srbsko zavede proti Chorvatsku řadu opatření. Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6606

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2015